Stručnjaci tvrde da dosadašnje smjernice o dohrani djece mogu biti opasne

Foto: 123RF

LIJEČNICI pedijatri i drugi stručnjaci često mijenjaju smjernice vezane uz dohranu beba. Ipak, te promjene opravdavaju napretkom u medicini i poznavanju ljudskog organizma. Čini se da bi se one mogle još jednom potpuno promijeniti. 

Naime, novo istraživanje iz centra Johns Hopkins došlo je do saznanja koja se ne podudaraju s trenutnim smjernicama koje navode da su bebe u dobi od oko šest mjeseci spremne započeti s krutom hranom. No, ovo istraživanje objavljeno je i u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a pozabavilo se i testiranjem toga vodi li količina hrane koju predlažu neke ugledne američke institucije do zdravog indeksa tjelesne mase kod beba, piše Motherly.

"Vrlo je važno da se djeca ne prejedaju u dojenačkoj dobi jer znamo da to može dovesti do debljanja i zdravstvenih problema kasnije u životu. Naše istraživanje pokazalo je da poštivanje postojećih smjernica može dovesti do prekomjernog hranjenja novorođenčadi", objasnila je voditeljica istraživanja Marie Ferguson.

Upravo to je mnoge iznenadilo jer za većinu još uvijek vrijedi tvrdnja da djeca u dojenačkoj dobi ne mogu biti pretila. Ipak, ovo su savjeti kojih bi se svi roditelji trebali pridržavati jer pretilost nije samo estetski problem već i zdravstveni, a ponekad je i vrlo opasna:

1. Nemojte prerano uvoditi krutu hranu

Važno je da beba pokazuje znakove da je spremna za novu fazu, a jedan od tih znakova je i otvaranje usta kada je hrana blizu. Osim toga, do tada bi trebala udvostručiti porođajnu težinu i imati kontrolu nad pokretima glave. Upravo zato ne preporučuje se uvođenje dohrane prije navršenog šestog mjeseca, osim u iznimnim slučajevima.

2.  Ne forsirajte

Beba vam ne može riječima pokazati da je sita, ali jako dobro to svojim ponašanjem zna pokazati. Ako gura hranu, okreće glavu, ne otvara usta ili pljuje hranu - nemojte je forsirati da jede samo zato što mislite da joj nije bilo dovoljno.

3. Nudite zdrave namirnice

Nemojte odustajati od njih samo zato što vaša beba nije pokazala oduševljenje prvi put kad ih je probala. Često joj nudite zdrave namirnice i vjerojatno će ih ubrzo zavoljeti. 

4. Hrana nije utjeha

Ako svoje dijete smirujete tako što mu čim zaplače ponudite keks ili bočicu, možete biti sigurni da tako povećavate rizik od pretilosti.

Pročitajte više