Užasni rezultati istraživanja: U dječjim pelenama pronađeni opasni spojevi

Foto: 123RF

FRANCUSKI znanstvenici nedavno su otkrili javnosti da su u jednokratnim dječjim pelenama pronašli tragove vrlo opasnih kemikalija. Riječ je o prvoj studiji te vrste u svijetu.

Odmah po dobivenim rezultatima, vladajući su proizvođačima dali rok od 15 dana da iz pelena uklone spojeve potencijalno opasne za ljudsko zdravlje. Jedna od pronađenih kemikalija je i glifosat, herbicid koji je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila kao "vrlo vjerojatno kancerogen".

Podatak koji je dodatno zabrinuo roditelje je činjenica da su potencijalno štetne kemikalije pronađene čak i u onim pelenama koje su nosile oznaku "ekološke".

Pronađeno je oko 60 različitih kemikalija, a neki od tih spojeva su već i zabranjeni u Europskoj uniji.

Inače, ovo je istraživanje trajalo dvije godine, provedeno je između 2016. i 2018. godine, a testirali su čak 23 različite vrste dječjih pelena koje su se mogle nabaviti u Francuskoj. Iako nigdje nije javno navedeno u kojim su pelenama pronađeni spomenuti spojevi, istraživači su naglasili da je riječ o vrlo poznatim brendovima.

Francuska agencija za hranu, okoliš i medicinu rada Anses kaže da je detektirano više škodljivih spojeva u jednokratnim pelenama koje se mogu proširiti urinom i dospjeti u organizam u kontaktu s bebinom kožom. 

O cijelom slučaju oglasila se i francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn koja se sastala s predstavnicima proizvođača pelena. Ona je pozvala ljude da i dalje nastave koristiti pelene, ali je i priznala da rezultati istraživanja ne isključuju potencijalni dugoročni rizik te kaže da treba poduzeti sve kako bi se zaštitilo djecu.

Rezultati su izazvali pomutnju i među proizvođačima pa su se Pampers i Joone već oglasili.

"Naše pelene su sigurne i uvijek su bile sigurne", tvrde u Pampersu te su istaknuli kako njihovi proizvodi ne sadrže nijednu tvar s popisa alergena koji je izdao EU.

Carole Juge-Llewellyn, predsjednica Joone, Ansesov izvještaj naziva "previše alarmantnim" te naglašava da njezina kompanija redovito objavljuje toksikološke analize svojih proizvoda, piše The Guardian.

Pročitajte više