Životna promjena: 33 žene se fotografirale prije i nakon što su postale mame

Foto: Vaida Razmislavičė

POSTATI roditelj vjerojatno je najveća odgovornost koju netko može preuzeti na sebe. Zato, najmanje što možemo učiniti zauzvrat svojim roditeljima je zahvaliti im što su nas odgojili. Tom mišlju se vodila i fotografkinja Vaida Razmislavičė koja je, kako bi izrazila zahvalnost za sve, cijelu seriju fotografija posvetila samo majčinstvu. 

Becoming A Mother je serija fotografija koja ima za cilj pokazati kako trudnoća i rađanje mijenjaju ženu. Vaida je fotografirala 33 žene, prije i nakon što su rodile svoje prvo dijete i usredotočila se na njihove oči.

"Za ovu foto ideju odabrala sam vrlo jednostavan format, kao da fotografiram za putovnicu", napisala je te je istaknula kako je željela istaknuti pogled svojih modela te smanjiti mogućnost da druge stvari gledateljima odvuku pažnju.

"Odgajanje djece duboko je iskustvo, ispunjeno radošću, boli, iscrpljenošću i ljubavlju", rekla je. "Kad žena postane mama, ona zaista osjeti svoju unutarnju energiju; intuicija postaje jača, a mudrost doseže nove visine."

Vaida je i sama prošla kroz te promjene.

"Prije mog prvorođenca, moja ideja o majčinstvu bila je drugačija", rekla je u razgovoru za Bored Panda.

Priznala je: "Da budem iskrena, nisam osjetila majčinski instinkt kad sam ga prvi put uzela u svoje naručje. Usput sam naučila sve, uključujući zanemarivanje starih znanja i hrabrost da vjerujem vlastitim odlukama."

"Na ideju za ovaj projekt došla sam prilikom susreta s ljudima koji su novorođenče smatrali nekom vrstom prepreke roditeljima. Htjela sam pokazati da je moguće nastaviti živjeti u harmoniji čak i nakon što dobijete dijete", ispričala je fotografkinja koja je i sama uspjela magistrirati dok je istovremeno odgajala dvoje djece.

Vaida je istaknula da je vrlo zahvalna svim sudionicama, pogotovo zbog njihova strpljenja. 33 žene koje su stajale pred njezinom kamerom rodile su 36 djece, uključujući tri para blizanaca. Ukupno 20 dječaka i 16 djevojčica. Neka od te djece već su proslavila svoj prvi rođendan.

Pročitajte više