Sviđa vam se japanski stil uređenja? Dizajneri interijera otkrivaju pravila

Foto: ikea.com/zarahome.com/hm.com/

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JAPANSKI stil uređenja doma često se poistovjećuje s jednostavnošću. Dizajneri inspirirani japanskim stilom poznati su po svojem suzdržanom pristupu interijerima, s dnevnim boravcima karakteriziranim neutralnom paletom boja i prirodnim materijalima koji prostoru daju umirujući estetski dojam. No, što čini ovaj izgled tako popularnim i kako dizajneri i vlasnici kuća postižu taj izgled u svojim domovima?

Korištenje prirodnih materijala

Drvo je osnovni materijal japanskih interijera, a dnevni boravak s japanskom estetikom uvijek će imati neku vrstu drvene strukture poput polica ili pak drvene dekoracije. Kiyomi Tanigawa, kreativna direktorica Brooklyn Misomaru i Studio Orb, kaže da je važan i način na koji se drvo koristi kako ono ne bi bilo jedino što uočavamo u prostoru. Zato voli kombinirati tretirano i golo drvo.

Ormar od bambusa s kliznim vratima, IKEA, 249 eura
Drvena polica, IKEA, 32 eura

Odabir dekoracija je važan

Pažljivo odabrana dekoracija ključna je osnova japanskog dnevnog boravka, a ona mora biti jednostavna. Tanigawa je za Livingetc izjavila: "Japanska keramika, daske i ostali pribor koji su izradili japanski obrtnici koristeći prirodne materijale i tradicionalne tehnike ojačat će japanski dojam interijera."

Papir je još jedan materijal koji se često koristi u japanskom dizajnu interijera. Povijesno gledano, japanski dizajn interijera uključivao je washi papirnate zaslone kako bi podijelio prostorije i omogućio prodor svjetlosti u prostor. Danas je uloga papira primarno dekorativna, a vrlo su popularne papirnate svjetiljke.

Keramička vaza, Zara Home, 8.99 eura
Viseća papirnata lampa, H&M, 19.99 eura

Namještaj treba biti jednostavan i nenametljiv

Suvremeni namještaj japanskog stila oponaša tradicionalne japanske dnevne boravke kad su ljudi obično sjedili na podu. Namještaj treba biti nenametljiv, što ostavlja dojam elegancije, a boravak u prostoru čini ugodnim i opuštajućim.

Prostor je često otvorenog plana

"Tradicionalne japanske sobe ne dijele prostor zidovima, već koriste fusume, odnosno klizna vrata, i shoji, odnosno papirnata klizna vrata, stvarajući otvoren i vrlo promjenjiv prostor", ukazuje Keiji Ashizawa, arhitekt i dizajner u Keiji Ashizawa Design. Suvremeni japanski dnevni boravci to oponašaju zadržavajući otvoreni raspored.

Ako se koriste vrata, to su obično jednostavna klizna vrata ili pak pregrade. Prostor treba ostati fluidan i njime se treba moći lako kretati.

Paleta boja treba biti neutralna

Japanski interijeri poznati su po svojoj suzdržanoj i jednostavnoj minimalističkoj paleti boja. Bež, bijela, crna i smeđa primjeri su boja koje koriste pri uređenju domova. U tradicionalnom japanskom prostoru jedine su boje dolazile od prirodnih drvenih panela, a to se odražava u paleti boja suvremenog dnevnog boravka u Japanu.

Jednostavna deka, Zara Home, od 21.99 eura
Zdjela za posluživanje od bambusa, IKEA, 19.99 eura

Pročitajte više