122 godine košarke: Evo kako je sve počelo!

Foto:Wikimedia; Getty Images

NA DANAŠNJI dan prije 122 godine rođena je košarka kakvu danas poznajemo. Prva prava košarkaška utakmica odigrana je 20. siječnja 1892. godine u Springfieldu, saveznoj državi Massachusetts. 

Kanadski liječnik James Naismith te je zime dobio zadatak izmisliti novu igru za nestašne mladiće kršćanske škole u Springfieldu, koju bi mogli igrati tijekom zimskih mjeseci, no koja ne smije biti gruba poput ostalih tada popularnih sportova. Pet dana ranije određena su prva pravila novog sporta, a 20. siječnja odigrana je i prva prava košarkaška utakmica.

Prvi koševi bile su dvije košare sa čvrstim dnom, na terenu upola kraćem nego današnji u NBA-u, bilo je 18 igrača, a lopta, tada još nogometna, isprva se nije smjela odbijati od tla. Naismith je napisao prva jednostavna pravila, a od njih 13, čak devet ih je preživjelo do danas u djelomično izmijenjenom obliku.

William R. Chase prvi je igrač koji je postigao koš na toj utakmici, a tek nakon nje netko je predložio da se sport nazove imenom pod kojim je osvojio svijet.

Ovo su originalna Naismithova košarkaška pravila:

1. Lopta se može baciti u bilo kojem smjeru s jednom ili obje ruke

2. Lopta se može udariti u bilo kojem smjeru, s jednom ili obje ruke, ali nikada šakama.

3. Igrači ne smiju trčati s loptom, već ju moraju baciti s mjesta na kojem su ju primili. Tolerirat će se ako igrač primi loptu trčeći velikom brzinom, ako se pokuša zaustaviti.


4. Loptu igrači moraju držati u ili među dlanovima, ne smije se pridržavati tijelom ili rukama.

5. Zabranjeno je gurati, držati, podmetati i udarati protivnika. Prvi prekršaj bilježit će se kao faul, drugi kao diskvalifikacija do prvog sljedećeg koša. Ako je utvrđena namjera ozlijeđivanja, igrač će biti isključen do kraja utakmice bez mogućnosti zamjene.

6. Prekršaj je i udaranje lopte šakom.

7. Kad bilo koja ekipa skupi tri prekršaja zaredom, protivnik će dobiti bod.

8. Gol (koš) se broji kada igrač ubaci loptu u koš i ona ostane unutra, pod uvjetom da ekipa koja se brani ne smije dirati koš.

9. Kad lopta ode izvan igre, ubacit će ju igrač koji ju je prvi dirao. U slučaju dileme, sudac će ju ubaciti u igru. Pet sekundi ima igrač da vrati loptu u igru, prođe li vrijeme, loptu dobiva suparnik. U slučaju namjernog oduzimanja vremena sudac će suditi prekršaj.

10. Sudac će biti zadužen za bilježenje prekršaja i ima ovlasti isključiti igrača prema točki 5.

11. Sudac će odlučiti kada je lopta u igri, izvan igre, kojoj strani pripada, i pratit će vrijeme. Odlučit će i je li postignut koš i pratiti rezultat, kao i ostale dužnosti koje obično obavlja sudac.

12. Utakmica se igra dva puta po 15 minuta, s pet minuta odmora između poluvremena.

13. Pobjednik je ekipa koja postigne više pogodaka. U slučaju remija, kapetani će dogovoriti hoće li se igrati do prvog sljedećeg koša.

 

Index sport zbog vas je i na Facebooku. Imamo više od 141 milijun razloga da i dalje budemo odgovorni i beskompromisni. Slobodno kritizirajte i hvalite, ali prije svega - podijelite s nama ono što smatrate bitnim, jer ništa nas ne pokreće bolje od velikih vijesti. Čekamo vas na našoj Facebook stranici.

Pročitajte više