Afrički kaos: Obala Bjelokosti i Kamerun odigrali besramnu "nulu", navijači skinuli igrače

Foto: Hina

NOGOMETAŠI Obale Bjelokosti plasirali su se tek u zadnjem kolu kvalifikacija na završni turnir Afričkog prvenstva odigravši kod kuće 0:0 s Kamerunom.
 
Kamerunci su se već ranije plasirali na Afrički kup nacija, no u Abidjanu su došli ne izgubiti i to im je uspjelo, unatoč isključenju Stephanea Mbie u 59. minuti. 
 
"Nula" nije dovedena u pitanje
 
Sporan je međutim pristup oba sastava na ovom susretu, tijekom 90 minuta nijedna ekipa nije pokazala veliku želju za postizanjem pogotka, domaćini čak ni s igračem više nisu poduzeli veću inicijativu i stvorili pretjerano opasnu situaciju pred golom protivnika.
 
Dosta o svemu reći će snimka posljednjih minuta ovog susreta, kad se igrači dodaju na svojoj polovici, bez namjere da prijeđu centar.

Kraj susreta nije, međutim, bio kraj događanjima u Abidjanu. Poslije posljednjeg sućevog zvižduka navijači su uletjeli u teren i krenuli skidati dresove igračima, a policija je uzvratila upotrebom sile. U sekundi je nastao kaos. 

Inače, za Obalu Bjelokosti je i bod bio dovoljan za drugo mjesto s 11 bodova, dok trećeplasirani DR Kongo, koji je kod kuće slavio protiv Sierra Leonea s 3:1, ima devet bodova i u konkurenciji je da kao najbolji treći prođe na završnicu koja će se u siječnju i veljači održati u Ekvatorijalnoj Gvineji, koja je novi domaćin nakon odustajanja Maroka zbog straha od ebole.
 
Nigerija neće braniti naslov prvaka
 
Uz Kamerun, Obalu Bjelokosti i DR Kongo, plasman na prvenstvo 'Crnog kontinenta' izborili su Alžir, Burkina Faso, Gabon, Gana, Gvineja, Kongo, Mali, Senegal, Južna Afrika, Tunis, Zambija, Zelenortski Otoci i Ekvatorijalna Gvineja kao domaćin.
 
Najveće iznenađenje kvalifikacija jest ispadanje Nigerije, koja neće braniti naslov prvaka. Nigerijci su kod kuće u zadnjem kolu dočekali Južnu Afriku, koja se već plasirala, a kako je utakmica završila 2:2, Nigerijci su pali na treće mjesto skupine. Pretekao ih je Kongo koji je s 1-0 pobijedio na gostovanju u Sudanu i izbacio Nigerijce.
 
Prvenstvo se trebalo održati u Maroku, ali je ta država zatražila odgodu natjecanja zbog epidemije ebole, što je Afrička nogometna federacija (CAF) odbila. CAF je prvenstvo dodijelio Ekvatorijalnoj Gvineji, a Maroko je izbačen s prvenstva. Afričko prvenstvo je na rasporedu od 17. siječnja do 8. veljače 2015.

Pročitajte više