Derbi pola godine nakon neodigranog je nebitan, tek predigra za vruće ljeto u Dinamu i Hajduku

Montaža: Index /Foto: Hina, NK Hajduk

DINAMO i HAJDUK šest mjeseci nakon neodigranog derbija na Maksimiru sastaju se na istom mjestu u subotu od 17 sati. U pola godine puno se toga dogodilo, a još više slijedi.

Derbi iz studenog ušao je u povijest zato što nije odigran


Povijesni datum kada je u pitanju bogati leksikon jedinog pravog hrvatskog derbija ostat će 22. studenog 2014., jer tada je Hajduk odbio istrčati na Maksimir. Mamićev Dinamo mislio je da se gostujuće navijače može šikanirati i braniti im ulaz na stadion bez posljedica.

One su bile oštre po Hajduk - poraz 0:3 za zelenim stolom i kažnjavanje cijelog klupskog vrha dugotrajnim suspenzijama, dok je istovremeno stadion Maksimir na neodigranom derbiju bio slika i prilika uzurpiranog kluba, u kojem gledatelji čak nisu ni sami sebi svrha, nego sve nepotrebnija i malobrojnija kulisa.

Hajduk za srednji prst Mamiću nagrađen Italijom u Maksimiru

Još istu večer, Hajdukovu momčad koja je odbila igrati bez navijača na Poljudu je dočekao pun Sjever, dan poslije Hajduk službeno traži ostavke Šukera i HNS-a, a tjedan dana kasnije veliki prosvjed na splitskoj rivi, odakle se naravno nižu zvučne poruke, velike riječi i ogorčeni zahtjevi.

Šuker je za to vrijeme u Bangkoku, odakle povratkom eskivira susrete s Hajdukom, a operativu prepušta "Odboru za hitnost", novom tijelu Mamićevog HNS-a, koje pak još jednom pokazuje koliko mu je stalo do Splita tako što organizaciju utakmice s Italijom prepušta Zagrebu.

GNK Obiteljski otkrio dionički model i na sudjelovanje u njemu pozvao one koje stalno tjera - navijače


Nova godina počela je burno za oba kluba, jer obespareni Dinamo odjednom otkriva dionički model i poziva one koje stalno tjera - navijače, da u njemu sudjeluju, a Hajduk je u velikoj rezultatskoj, igračkoj i kadrovskoj krizi, pa u 70 dana pet puta mijenja trenera, što se ne događa ni neozbiljnim četvrtoligašima.

Osim toga, Hajduk je pokazao nedosljednost ili ako vam je tako draže, "pragmatičnost", pa tri mjeseca nakon pozivanja Šukera da podnese ostavku, predsjednika HNS-a poziva na sastanak, ali Šuker umjesto toga odabire lobistički put u Mađarsku kako bi ušao u IO Uefe, što mu i uspijeva.

Među brojnim događanjima, svoje mjesto našao je i derbi na Poljudu 14. ožujka, prvi nakon neodigranog, koji završava 1:1. Novi spektakl na istom mjestu trebalo je biti gostovanje Italije, jer u sklopu naglog zatopljenja na relaciji HNS - Hajduk, Split dobija utakmice Hrvatske protiv Italije i Bugarske.

Hajduk zove Šukera na sastanak i prima Vrbanovića: Revolucija s Rive nije pojela svoju djecu, ali joj je pokazala koliko su tamo izvikivane velike riječi samo... riječi

Samo što je tajming loš, jer u isto vrijeme Uefa zbog ustašluka s tribina Maksimira na utakmici protiv Norveške, kažnjava Hrvatsku s odigravanjem meča s Italijom pred praznim tribinama. Navijači Hajduka još jednom se osjećaju namagarčeno, a ništa draže im nije vidjeti kako Vrbanović i Kovač glume da su na Poljudu svoji na svom, jer svima je jasno kako se radi o političkom pritisku zna se koje stranke da se izglade zatrovani odnosi, koji se ogledaju u ponižavanju Splita i diskriminaciji Hajduka.


Upravo u to vrijeme i suci počinju previđati golove iz ofsajda u Hajdukovu korist, ali potpuno grogiranoj momčadi ni to ne koristi. Sve ovo skupa; rezultatski debakl, "izdaja" ideala s Rive i lizanje s mrskim HNS-om, koji na sva zvona daruje Splitu utakmicu reprezentacije bez gledatelja, bilo je previše za navijače koji su do tada stoički slavili poraze čekajući dan ozdravljenja, pa prvo napadaju visoko izaslanstvo HNS-a kod Macole, a zatim na Parku mladeži ulijeću u teren tražeći ostavke uprave i odlazak igrača nakon ispadanja iz Kupa.

Lokomotiva na Poljudu konačno uspjela u onome što već dugo pokušava - kilavom Hajduku prepustiti treće mjesto i Europu

Hajduku bi europske utakmice spasa ostale tek san da mu Dinamova filijala Lokomotiva cijelo proljeće ne nudi ono što su Bili uspjeli uzeti tek prije dva tjedna - treće mjesto, nakon čega su se u Hajduku i oko njega smirili duhovi, koje neće uzburkati ni što je momčad izgubila kod davljenika Zadra. Jer znalo se da će Lokosi dan kasnije pasti doma kod Istre, a i bolje je sačuvati još jedan dalmatinski klub u prvoj ligi.

Predsjednik Uprave Brbić i Nadzorni odbor dali su na vrhuncu krize mandate na raspolaganje, ali ipak će ih odraditi do kraja, točnije 4. srpnja, za kada su raspisani izbori u klubu, što je još jedan novi početak Narodnog Hajduka.

Narodna uprava osramotila se na sportskom, stručnom i kadrovskom planu, dok im je rezultatsku prolaznu ocjenu darovala Mamićeva filijala....


Aktualna uprava ovog proljeća osramotila se na sportskom, stručnom i kadrovskom planu, dok im je rezultatsku prolaznu ocjenu darovala Mamićeva filijala, ali Hajduk je postavila tamo gdje nije bio desetljećima - u realne tržišne i financijske okvire. Klub je vratio ogroman dio dugova koje je aktualna uprava naslijedila, dok ćemo valjda jednom dočekati i da za Hajduk većinom igraju oni "bili tići", u koje se ova uprava kune više od svih dosadašnjih, ali se proizvodi Hajdukove škole u prvoj momčadi i dalje mogu nabrojati na prste jedne ruke.

...ali Hajduk je postavila tamo gdje nije bio desetljećima - u realne tržišne i financijske okvire

Navijači nisu imali previše razumjevanja za porođajne muke na putu do izrastanja jakog diteta puka, jer kako je proljeće odmicalo, a rezultati bivali lošiji, na tribine Poljuda dolazilo ih je sve manje.

U Hajduku burno, ali i transparentno, Maksimirom se razliježu mir, tišina, idila i slavlje još jednog naslova

I dok je u Hajduku burno, ali i transparentno, Maksimirom se razliježu mir, tišina, idila i slavlje još jednog naslova, 10. u nizu, a ni kup nije daleko, jer Obiteljski Dinamo finale igra na svom terenu protiv Splita.


Naizgled derbi koji se na Maksimiru igra pola godine nakon neodigranog ne donosi ništa novo:

Sve je isto kao i lani. I preklani. I godinu prije: Dinamu najveći rival dolazi uveličati proslavu naslova na stadionu koji se puni dijeljenjem ulaznica u školama i vrtićima

Opet Hajduk služi kao sparing-partner koji uveličava tko zna koju proslavu naslova prvaka najvećem rivalu.

Dinamo opet suvereno vlada Hrvatskom, ali kako bi izbjegao da njegovi navijači na toj proslavi budu u manjini u odnosu na gostujuće, ulaznice dijeli po školama, vrtićima i daruje uz pivo kafiću.

Opet je Dinamo prvak i ide u tko zna koji lov na skupinu Lige prvaka, dok se Hajduk i ove godine zadovoljio mrvicama u vidu par europskih pretkolnih derneka na Poljudu.

Glavni derbi igra se ovog ljeta

Ali, glavni derbi neće se igrati u subotu na Maksimiru.

Gdje su Dinamo i Hajduk, a posebno gdje će biti, pokazat će ono što slijedi nakon utakmice - početak privatizacije prvih, kojima još jednim neuspjehom u pohodu na LP prijeti kolaps, te polaganje karata drugih, koji najavljuju iznenađujuće rezultate prve uprave izabrane iz naroda i za narod.

Derbi je dakle potpuno nebitan, tek predigra za vruće ljeto u Dinamu i Hajduku.
 

 

Pročitajte više