Final Four u Madridu: Olympiacos želi ponoviti povijest

Foto: Hina

U PRVOJ utakmici euroligaškog Final Foura koji se igra u španjolskoj prijestolnici, s početkom u 18:00 sastat će se stari poznanici CSKA i Olympiacos.

> PRATITE FINAL FOUR EUROLIGE NA INDEXU

Prije tri godine, Olympiacos je napravio veliko iznenađenje. U finalu Eurolige koje je igrano u Istanbulu, klub iz Pireja slavio je protiv moskovske ekipe košem Giorgisa Printezisa koji se u toj sezoni vratio u klub iz Malage. 

CSKA predvođen Andrejom Kirilenkom je bio veliki favorit te je imao +19 u jednom trenutku finala. Tada je započeo nevjerojatan povratak Grka, a Duda Ivković je od velikog outsidera napravio pobjednika.

Duda je nakon te sezone napustio klupu grčke momčadi, a priliku je dobio Bartzokas. Mnogi su očekivali da Grci nemaju šanse ponovno izboriti Final Four, a kamoli ponovno postati prvaci. I uistinu, da Cedevita u prvom krugu Eurolige u Pireju nije ispustila dvoznamenkastu prednost par minuta prije kraja, Olympiacos možda ne bi prošao niti u  Top 16.

Ipak, Grci su se ponovno posložili te došli do Final Foura, a u polufinalu su naletjeli na CSKA koji je ipak bio slabiji nego što je to bio godinu dana prije. Dečki iz Pireja relativno su lako dobili CSKA u toj utakmici, a potom su u finalu svladali Real Madrid uz odlične izvedne nevjerojatnog Vassilisa Spanoulisa i Acie Lawa.



Danas u 18:00 sati, CSKA će imati priliku za uzvrat. Ako gledamo individualnu kvalitetu, CSKA je vjerojatno najbolja, a ujedno i najskuplja, momčad Europe.

Kirilenko želi otići u stilu

Milos Teodosić (najbolja petorka Eurolige), Nando de Colo (druga najbolja petorka), Sony Weems, Sasha Kaun, Andrej Vorontsevich, Kyle Hines… To su samo neka od imena, a tijekom sezone grčku momčad pojačao je i Andrej Kirilenko, povratnik iz NBA-a. Kirilenko je u četvrtfinalu protiv Panathinaikosa počeo pokazivati pravu formu, a kako će mu ovo biti posljednja sezona, sigurno je da želi otići u stilu.

Ettorea Messinu na klupi je naslijedio Dimitris Itoudis. Itoudis je dugo godina bio prvi pomoćnik Željka Obradovića te je već prošle sezone s Banvitom pokazao da je sprski stručjak puno izgubio nakon rastanka. Ove je pak godine u CSKA-u pokazao da je veliki stručnjak I na najvišoj europskoj razini, a za razliku od Ettorea Messine, Itoudis je pustio svoje igrače “da igraju”, za razliku od puno “strukturiranijeg” Messine. Teodosić ima sve ovlasti te je ove godine prezentirao veličanstvenu formu. Nando De Colo je jako puno napredovao u NBA-u, Weems ima konstantu, dok je Vorontsevich ove sezone pokazao izniman napredak. 


CSKA u prosjeku zabija 87.8 koševa ove sezone te šutira trice odličnih 41.6%, a oba pokazatelja su vodeća u Euroligi.

U Euroligi, CSKA je ove sezone izgubio tri utakmice. U prvoj krugu je bio neporažen, a u drugom su doživjeli dva poraza. Prvi euroligaški poraz ove sezone nanio im je upravo Olympiacos u Pireju (Fenerbahce je pak nanio drugi te Panathinaikos treći u trećoj utakmici playoffa). To je još jedan dovoljan razlog za oprez.

Grke predvode bivši prvaci

“Imali smo dosta ozljeda na početku sezone, ali smo se s vremenom adaptirali te došli do samopouzdanja. Utakmica protiv Olympiacosa za nas je kao finale. Fokusirani smo na utakmicu protiv Olympiacosa.  Ponosni smo što smo na Final Fouru 12. put u 13 sezona. Nažalost, povijest ne igra košarku. Igrači su ti koji moraju izaći na teren i boriti se”, izjavio je Dimitris Itoudis.

S druge strane, nema spora da je Olympiacos ekipa s najvećim pobjedničkim karakterom u cijeloj Europi. Iako su na početku sezone smijenili trenera Bartzokasa (Greek style) nakon poraza od Panathinaikosa, novi trener Giannis Sfairopoulos koji je sezonu prije vodio Panionis je pokazao da zna i umije te je Olympiacosu donio još jednu dodatnu dimenziju.  Sfairopoulos je bio pomoćni trener CSKA u finalu 2012. kad je Printezis donio pobjedu Grcima u zanjim trenucima utakmice. Olympiacos je svojim protivnicima dozvolio najmanje koševa u prosjeku (71.2) u cijeloj Euroligi


Jezgra ekipe dalje je ista kao ona koja je osvojila dvostruki naslov prvaka Europe. Vassilis Spanoulis je ključ svih uspjeha pirejske momčadi te I ove sezone igra na visokom nivou. Printezis se vratio u formu otprije dvije godine, Mantzaris i Sloukas su tu da rasterete Spanoulisa u kreaciji i obrani. Lojeski se odlično adaptirao ove sezone te je jedan od najboljih šutera Eurolige, dok su pod košem atletski dominantni igrači Dunston i Hunter. Solidne role imaju i Brent Petway, Oliver Lafayette, playmaker hrvatske reprezentacije, Tremmel Darden te povremeno velika nada grčke košarke Papapetrou.

"Kirilenko nam daje dimenziju više"

“Ispred nas je veliki izazov. Imamo priliku igrati protiv odlične ekipe koja ima vrlo dobrog trenera. Bez obzira na povijest, fokusirani smo na ovu utakmicu. Imamo neke igrače koji su sudjelovali na turnirima u Londonu I Istanbulu I to će pomoći. Imamo veliku priliku ispred nas, a u životu ne dobijete puno takvih prilika”, najavio je susret Sfairopoulos.

Momčad koja ima Vassilisa Spanoulisa uvijek ima velike šanse za pobjedu, a tako će biti i u ovoj utakmici. Iako nema spora da je po talentu CSKA u prednosti, Olympiacos je ekipa koja svojom borbenošću, upornošću I igrom u obrani može dobiti svaku ekipu u jednoj utakmici.

Možda je sve najbolje najavio Sony Weems: “Sad imamo Kirilenka, a to nam u oba smjera daje jednu dimenziju više. Moramo braniti Spanoulisa koliko god to bude moguće. Na kraju će pobjednik biti ona momčad koja to više želi. To neće imati puno veze s taktičkim postavkama. Pobjedit će onaj tko bude više želio pobjedu. Na papiru mi sjajno izgledamo, ali to moramo pokazati i na terenu"
 

Pročitajte više