Francuska - Engleska: Nabrijani Tricolori traže skalp ranjenih Engleza

RANJENI, ozlijeđeni, omraženi. Tri riječi koje najbolje opisuju Engleze na ovom Europskom prvenstvu. Tri mjeseca prije Eura napustio ih je Fabio Capello, a novog su izbornika dobili u liku i djelu Roya Hodgsona, mjesec dana prije europske nogometne smotre. U Ukrajinu su došli bez Waynea Rooneyja, koji je suspendiran na dvije utakmice neigranja zbog incidenta na utakmici protiv Crne Gore u kvalifikacijama. Englezi su pred sam Euro ostali su bez čak sedmorice prvotimaca.

Desetkovani Englezi

S popisa su redom otpadali; Kyle Walker, Jack Wilshere, Chris Smalling i Darren Bent (prije objave popisa putnika na Euro). Nakon što je Hodgson objavio popis nova otkazivanja su se zaredala. Prvo je Frank Lampard prekrižen zbog ozljede bedrenog mišića. Nakon njega otpisan je i Gareth Barry, a zatim i rezervni vratar John Ruddy.

Posljednji koji se vratio u Englesku je Gary Cahill, koji je slomio čeljust na generalnoj probi prije Eura. No, ni tu nije kraj. Jermainu Defoeu umro je otac i neće ga biti u sastavu za prvu utakmicu protiv Francuske, a još uvijek se ne zna hoće li Ashley Cole nastupiti protiv Tricolora. Međutim, bez obzira na situaciju kroz koju Englezi prolaze, francuski izbornik Laurent Blanc neće imati milosti.

Blanc: Bit će Englezi spremni za nas

"Nemojte se vi ništa brinuti. Englezi će biti spremni za nas", upozorio je Blanc. "Oni uvijek žele pobijediti, a posebno sada kada igraju protiv Francuske", tvrdi francuski izbornik.

Francuska je na ovo prvenstvo došla u udarnom sastavu, a ne znaju za poraz od 2010. godine. Od tada nanizali su perfektan niz od 21 utakmice bez poraza.

"Moramo zaboraviti na sve što se prije dogodilo, i moramo se fokusirati na Engleze. Oni su vrlo snažni i posvećeni igri. Gledao sam njihove pripremne utakmice i uvjerili su me da ih ništa ne može poljuljati. Igraju defenzivno na kontre i tu će tražiti svoju priliku", uvjeravao je Blanc.

Hodgson: Pokazat ćemo da smo bolji od Francuza


Iako su Francuzi bili bolji u njihova dva posljednja međusobna susreta, statistika je na strani Engleza. Ove dvije reprezentacije međusobno su igrale 28 puta, a 16 puta Englezi su bili bolji. Međutim, zanimljiv je podatak kako su Francuzi za Engleze na europskim prvenstvima "crna mačka". Naime, Gordi Albion je još uvijek bez pobjede na EP-u protiv Tricolora, a na europskoj smotri susreli su se četiri puta od čega su Francuzima pripale dvije pobjede, dok su dvije utakmice završile neodlučeno.

"Naša momčad je satkana od najboljih igrača iz Premiershipa. Vjerujem kako ćemo pokazati na terenu da smo bolji od Francuza, ali i protiv svih ostalih koji će nam se naći na putu", poručio je engleski izbornik Hodgson, koji se nimalo ne boji Blancove francuske mašinerije. Utakmica između ova dva velika rivala započet će u 18 sati, a teksutalni prijenos pratite na Indexu.

Posljednji susreti:

Prijateljska utakmica, 17. studenog 2010.: Engleska - Francuska 1:2 (Crouch 86; Benzema 16, Valbuena 55)

Utakmica u skupini, Euro 2004, 13. lipnja 2004.: Francuska - Engleska 2:1 (Zidane 90+1 90+3p; Lampard 38)

Pročitajte više