Generalka za Euro: Tvrda Norveška je u kvalifikacijama pobijedila Portugal i remizirala s Danskom

KAKVA je Norveška momčad i kako igra najbolje govore dva pokazatelja: gol-razlika u kvalifikacijama za Euro i reakcija njihovog izbornika na to što su prošlog tjedna imali veći posjed lopte od Engleske u prijateljskoj utakmici u Oslu, koju su gosti dobili 1:0.

Što je s Modrićem? Luka propustio šetnju po Oslu, vjerojatno neće igrati večeras

Norveški izbornik o Hrvatskoj: Bolja je od Engleske i jedan od favorita Eura!

Bilić pred Norvešku: Radije bi poraz uz odličnu igru, nego pobjedu s igrom ispod razine

Euro im pobjegao na gol-razliku

U teškoj skupini s Danskom i Portugalom (Islandom i Ciprom), Norveška je u osam utakmica zabila samo deset golova, ali je primila još manje - tek sedam. Na kraju je imala samo tri boda manje od Danske koja je izravno otišla na Euro i jednako poena kao i Portugal, koji je zahvaljujući boljoj gol-razlici (Norveškom je imao po pobjedu i poraz od 1:0) otišao na Euro preko dodatnih kvalifikacija, gdje je opet završio u istoj grupi s Danskom.

Norveška je do samog kraja kvalifikacija bila u konkurenciji za prolazak na Euro, jer pobijedila je Portugal kod kuće i remizirala s Dancima, koji su ih međutim pobijedili u skandinavskom derbiju u rujnu prošle godine i dva kola prije kraja, Norvežani više nisu ovisili samo o sebi. Rezultati do kraja im nisu išli u prilog i ostali su bez barem play-offa, ali definitivno se nemaju čega stidjeti u ciklusu koji je prethodio Euru.

Prije tjedan dana su izgubili od Engleza, koje su nadigrali

A što se tiče "neprirodno" velikog broja točnih pasova protiv Engleske za momčad koja igru temelji na stajanju iza lopte, kontrama i sustavu 4-5-1, ovako je to prokomentirao izbornik, karizmatični Egil "Drillo" Olsen:


"To mi je jako čudno, vladali smo terenom i imali veliki posjed lopte i točnih dodavanja, što uopće nije naš stil. Ne mogu vjerovati da smo imali čak 617 preciznih pasova. Mora da je za to kriv Roy Hodgson, koji je vjerojatno bio previše oprezan u svojoj premijeri na engleskoj klupi."



Englezi su ipak pobijedili golom Ashleya Younga u 9. minuti, ali nakon toga nisu pokazali previše i kao što smo istaknuli, Norvežani su bili "neobično" dominantni.

Sastav Norveške na posljednjoj utakmici prije susreta s Hrvatskom, prijateljskom dvoboju s Engleskom (0:1) prošle subote:

(4-5-1): Rune A. Jarstein - Tom Høgli (Espen Ruud od 40. minute), Vadim Demidov, Brede Hangeland, John Arne Riise - Tarik Elyounoussi, Markus Henriksen (Valon Berisha 84.), Alexander Tettey (Ruben Yttergård Jenssen 90.), Morten Gamst Pedersen (Christian Grindheim 62.), Daniel Braaten (Erik Huseklepp 74.) - Mohammed Abdellaoue

Engleska:

Green - P. Jones, Jagielka, Lescott, Baines - Milner, Parker, Gerrard, Downing - A. Young, Carroll

Pročitajte više