Generalka za Hrvatsku i Brazil: Arena bez krova, navijači su mobitelima svijetlili put do ulaza!

Foto: Hina, Getty Images / Guliver image 

NA ARENI CORINTHIANS u Sao Poaulu konačno je odigrana prva natjecateljska utakmica. Bila je to ujedno i jedina, generalna proba za otvaranje SP-a 12. lipnja utakmicom Hrvatske i Brazila. 104 godine jedan od najuspješnijih klubova Brazila, s 30 milijuna navijača diljem svijeta, čeka na svoj stadion. Utakmice su igrali na malenom igralištu Alfredo Shurig te su dijelili gradski stadion Pacaembu. Izgradnju Corinthians Arene pratile su brojni problemi, a s domaćinstvom SP-a prekrojen je originalni plan i jasno, povećani su troškovi. Kapacitet stadiona porastao je preko 68 tisuća gledatelja, no iduće godine vraća se u prvotne gabarite od 48 tisuća gledatelja. 

Corinthians je otvorio novu arenu utakmicom brazilske Serie A protiv Figueirensea. Izgubili su 1:0, no to nije umanjilo zadovoljstvo navijača koji su pohrlili vidjeti novi dom svom kluba. Bio je to povod i da uvjerimo kako izgleda ova nogometna pozornica dvadeset i kusur dana do početka SP-a.

Prije nekoliko dana organizatori su potvrdili da krov Arene Sao Paulo, kako je naziva Fifa, ipak neće biti gotov. To je svakako i najveći problem, iako Fifa ne uvjetuje potpunu pokrivenost stadiona domaćina. Ipak, bil je neugodno gledati publiku iz prvih redova kako traži zaklon od kiše. Tijekom utakmice, donji dio tribina se ispraznio, a gledatelji su zaklon potražili na višim tribinama. 

Kompanija Odebrecht koja izvodi radove potvrdila je da s poslom nastavlja tek u srpnju. Problem je nastao zbog kašnjenja s uvozom posebnih staklenih blokova. Nema više dovoljno vremena za njihovo postavljanje.

"Prema projektnoj dokumentaciji nije niti potrebno natkriti sva mjesta na stadionu. Pojedine su tribine natkrivene, kao i VIP te press dijelovi," poručili su iz lokalnog organizacijskog odbora.

Kako zaista izgleda stanje na terenu? Novinari tvrde da za vrijeme, ali i nakon utakmice, nije bilo moguće uspostaviti mobilni poziv. Fotografi se žale da je 3G mreža bila potpuno zagušena. U unutrašnjosti stadiona wi-fi je bio u funkciji.

40 tisuća ulaznica pušteno je, a 36 tisuća prodano za generalnu probu stadiona koji službeno prima 68 tisuća gledatelja. Dio stadiona nije bio u funkciji jer to nisu dozvolile službe za zaštitu od požara. Mnogo je dvojbi uoči otvaranja SP-a. 

Sao Paulo čeka SP neumivenog lica

Prilazom areni dominiraju dizalice, na pojedinim tribinama su skele, VIP prostori nisu u funkciji. Na jednom krilu u funkciju su bila dva od četiri dizala što je stvorilo velike gužve i nervozu. Noću je oko stadiona potpuni mrak, ulična rasvjeta još nije riješena, pa su gledatelji koristili mobitele kako bi osvijetlili put.

Fifinim standardima ne odgovara ni sigurnosni koridor ispred stadiona koji je premalen, a nisu postavljeni ni detektori za metal. Sao Paulo, ekonomsko središte Brazila, krajem 2011. godine dobio je domaćinstvo prve utakmice SP-a. Radovi su trebali biti gotovi početkom 2014. Organizacijski odbor SP-a stadion je proglasio najboljim od 12 objekata koji će ugostiti utakmice. Ipak, navijači su se uvjerili da mnogi dijelovi tek moraju biti dovršeni. Publika s donjih tribina istoka i zapada doslovno je bježala do kiše. 



Arena Corinthians ili Itaquerao, kako je zove lokalno stanovništvo, SP čeka neumivenog lica.

Stadion u Sao Paulu jedan je od tri koja još uvijek nisu završena. Preostala dva su Arena da Baixada u Curitibi i Arena Pantanal u Cuiabi. Na Areni Corinthians osim ogleda Brazila i Hrvatske igrat će se i utakmice Urugvaj - Engleska (skupina D), Nizozemska - Čile (skupina B), Južna Koreja - Belgija (skupina H), te jedan susret osmine finala i jedno polufinale. 

PLUS: 

Javni prijevoz, željeznica i metro

Volonterske službe

Travnjak 

MINUS

Krov 

Slivnici za kišu

Prometni i organizacijski znakovi 

Gužva s parkingom i osobnim automobilima 

Pročitajte više