Hrvatski adut u borbi za Zlatnu kopačku: Kramarić drži desetu poziciju među europskim golgeterima

Foto: Hina

ANDREJ KRAMARIĆ sjajno je krenuo u novu klupsku sezonu, a svojom učinkovitošću u dresu Rijeke na HNL travnjacima izborio je vrlo visoki plasman u borbi za Zlatnu kopačku, nagrade za najboljeg strijelca Europe u nacionalnim prvenstvima.
 
Kramarić je u devet kola HNL-a zabio 11 pogodaka, uvjerljivo je najbolji strijelac domaće lige, a taj učinak donio mu je trenutačni plasman na deseto mjesto poretka u borbi za ovu nagradu. S odigranih 663 ligaške minute, računica je da mu za pogodak treba 60 minuta na terenu.
 
HNL ima koeficijent 1,5
 
Poredak se sastavlja tako što se broj pogodaka pomnoži s koeficijentom pojedine lige, u slučaju HNL-a to je 1,5. Najjače europske lige, primjerice engleska i španjolska imaju koeficijent 2,0, dok slabije, u koju između ostalih spadaju norveška i švedska liga, imaju koeficijent 1,0.
 
Kramarić sa svojih 11 pogodaka ima trenutno učinak od 16,5 bodova, dok je na vrhu Kabaev iz estonskog Kaleva s 30 pogodaka, odnosno isto toliko bodova. Međutim, on je je jedan od onih koji sudjeluju u ligama koje se igraju od proljeća do jeseni pa je u prednosti zbog većeg broja nastupa.
 
 
Zbog toga, ali i zbog činjenice da su najjače lige odradile mnogo manje kola od HNL-a i nekih drugih europskih liga koje se igraju jesen-proljeće, ova ljestvica ne oslikava realnu situaciju. Na kraju sezone na njenom vrhu očekuju se golgeteri iz najjačih liga svijeta.
 
Kramarić dijeli prvu poziciju brojimo li samo lige koje u formatu jesen-proljeće
 
Također, zanimljiv je podatak da ukoliko brojimo samo strijelce iz liga u sustavu jesen-proljeće, Kramarić je dijeli titulu najboljeg u Europi, zajedno sa Jonathanom Sorianom iz salzburškog Red Bulla, strijelca također 11 pogodaka. Drugi najbolje plasirani Hrvat na ovoj ljestvici je Niko Tokić, napadač Siaulaija, koji je u 28 kola litavskog prvenstva (1,0) postigao 14 pogodaka.
 
Prošle godine su naslov podijelili Cristiano Ronaldo i Luis Suarez sa po 31 pogotkom, a Portugalac je s devet pogodaka u pet kola Primere na najboljem putu da obrani tu titulu. Jednom u povijesti ova nagrada je pripala Hrvatu, zaslužio je Josip Skoblar 1971. godine nakon štp je postigao 44 pogotka u sezoni.
 

Pročitajte više