Hrvatski taekwondoaši na SP-u: Sestre Zaninović love medalje u gradu meteora i plavog snijega

Foto: Sandro Deak

NAKON tri dana aklimatizacije u utorak u Čeljabinsku počinje 25. svjetsko seniorsko prvenstvo u taekwondou. Grad, poznat širom svijeta po razornim posljedicama nuklearnih istraživanja, padu meteora i plavom snijegu, ugostit će gotovo 900 natjecatelja iz 140 država.

Ždrijeb natjecanja hrvatskim natjecateljima nije bio pretjerano naklonjen, a ponajviše Luciji Zaninović u kategoriji do 49 kilograma koja će se prođe li prvu borbu već u osmini finala susresti s dvostrukom olimpijskom pobjednicom iz Londona i Pekinga te trostrukom svjetskom prvakinjom, Kineskinjom Wu Yingju.

Prvog dana svjetskog prvenstva od hrvatskih predstavnika nastupila je Mateja Kunović iz Banije Pandas. Bolja od nje u prvom kolu kategorije do 46 kilograma bila je Korejka Jae-young Sim koja je slavila rezultatom 2:6.

Fantastična organizacija i enormna sredstva uložena u 25. svjetsko seniorsko prvenstvo sigurno su nešto što se dojmilo sve prisutne, a spektakularno otvaranje nešto što taekwondo još nije doživio.

U srijedu, drugog dana natjecanja na tatami će Lucija Zaninović i Toni Kanaet, oboje članovi splitskog Marjana. Lucija Zaninović kao uvjerljivi broj jedan na svjetskim i olimpijskim rang ljestvicama nikako nije imala sreće sa ždrijebom jer je kao prva nositeljica naletila na jedinu protivnicu koju vjerojatno nitko u hrvatskom taboru nije želio. Kineskinja Wu Yingju, dvostruka olimpijska pobjednica iz Pekinga i Londona te trostruka svjetska prvakinja uglavnom ne nastupa na svjetskim G1 i G2 turnirima kao niti na Grand prix turnirima i samim time nije među vodećim seniorkama u kategoriji do 49 kilograma što ju je svrstalo tek na 16 mjesto nositeljica, samim time, ukoliko obje prođu prvo kolo, susrest će se međusobno već u osmini finala.

S druge strane ždrijeba smjestile su se još tri fantastične cure, Francuskinja Yasmine Aziez koju je Lucija pobjedila u posljednja dva finala europskih smotri, aktualna svjetska prvakinja Chanatip Sonkham kao i Španjolka Brigitte Yague koja u svojim vitrinama ima čak 15 velikih seniirskih odličja među kojima četiri svjetska i četiri europska zlata.


Lucija je prvo kolo slobodba, a u drugom kolu dočekuje bolju iz meča Cipranke Marie Andrade i Keshene Waterford iz Austrije. Prođe li tu borbu svoj put ka medalji tražit će preko dvostruke olimpijske pobjednice Wu Yingju.

Toni Kanaet će u kategoriji do 74 kilograma u prvom kolu na Ameda Samu iz Gane, a prođe li dalje očekuje ga Iranac Masoud Hajizavareh.



Raspored nastupa hrvatskih predstavnica

12.5. • Mateja Kunović (TK Banija)
13.5. • Lucija Zaninović (TK Marjan), Toni Kanaet (TK Marjan)
14.5. • Matea Jelić (TK Div Knin), Filip Grgić (TK Metalac)
15.5. • Ana Zaninović (TK Marjan), Marko Maljković (TK Osvit)
16.5. • Iva Radoš (TK Metalac), Vedran Golec (TK Jastreb)
17.5. • Martina Zubčić (TK Dubrava), Lovre Brečić (TK Marjan)
18.5. • Marina Sumić (TK Metalac)
• polufinala i finala na rasporedu su narednog dana

Pročitajte više