Hrvatskoj prijete Ribery i društvo, status nositelja nije siguran!

 Foto: Getty Images / Guliver image 

DETALJNO smo jučer objasnili moguće scenarije u nakon posljednjeg kola kvalifikacija za SP. Hrvatskoj nije nužna pobjeda u Škotskoj da dohvati play off, a samo prema jednoj, ludoj varijanti Igor Štimac ostaje bez SP-a prije baraža: ako Škotska u srijedu pobijedi na Hampden Parku, Armenija u isto vrijeme šokira Italiju u gostima, a Bugarska i Češka remiziraju u Sofiji. Armenci bi tada skočili na drugo mjesto svoje skupine i ušli na ljestvicu drugoplasiranih. Trebao bi im i poraz Hrvatske, ali i pobjeda s četiri gola razlike nad Italijom da izbjegnu mjesto najlošijeg drugog. 

Izgledniji je scenarij da Hrvatska neće biti najlošija drugoplasirana momčad te da će u play offu biti nositelj, prema Fifinom renkingu. Engleska, međutim, mora u posljednjoj utakmici pobijediti Poljsku, inače Hrvatska može ostati i bez statusa nositelja! Nositelje će Fifa objaviti zajedno s novom ljestvicom, 17. listopada. 

Svoje mjesto u play offu osigurali su Švedska i Portugal, trenutno također nositelji, pa smo izbjegli susret s Ronaldom, a vjerojatno s Ibrahimovićem, ako Švedska ne ispadne iz skupine nositelja izgubi li nebitnu utakmicu s Njemačkom kod kuće.

Ako BiH izravno ode na SP, Grčka će biti nositelj u play offu. Protivnici koje Hrvatska može dobiti su Francuska koja po renkingu nema status nositelja, zatim Ukrajina ukoliko završi iza Engleza, te Turska, Rumunjska ili Mađarska, Slovenija te Island. Tri je puta Hrvatska igrala play off za veliko natjecanje i svaki put pobijedila (Ukrajinu '97., Sloveniju 2003. i Tursku 2011.), Mogli bismo gledati i reprizu. 

Ždrijeb play offa na rasporedu je 21. listopada u 14 sati u Zürichu, a susreti se igraju15. i 19. studenog. 

TABLICA drugoplasiranih ekipa: 

1. Grčka (12) +5 19

2. Portugal (11) +7 15

3. Ukrajina (26) +7 15

4. Francuska (25) +6 14

5. Švedska (22) +4 14

6. Island (54) +1 13

7. HRVATSKA (10) +3 11

8. Turska (49) +2 10

9. Bugarska (64) -1 7

Pročitajte više