Liga prvaka: Propast Engleza, navala Španjolaca, ali pravi vladari su Nijemci!

Foto: AFP

PRVAK Europe Chelsea i engleski šampion City priredili su neugodno i senzacionalno iznenađenje neuspjehom prolaska skupine Lige prvaka. Međutim, imena 16 klubova koji će dočekati proljeće u najbogatijem nogometnom natjecanju na svijetu, pokazuju zanimljive trendove.

Svi Španjolci prošli, svi Nijemci pobjednici skupina

Španjolci imaju stopostotan učinak, sva četiri njihova kluba prošla su skupinu (Barcelona, Malaga, Real, Valencia), ali Nijemci su uspješniji, iako imaju jednog predstavnika manje (Schalke, Borussia, Bayern) u osmini finala. Svi njemački klubovi koji su igrali u skupinama Lige prvaka, u prvu nokaut rundu ulaze kao pobjednici skupina, znači nositelji koji ne mogu igrati protiv ostalih prvoplasiranih iz grupa i uzvrat će igrati na svojim stadionima. Za razliku od njih, Real i Valencia su nenositelji.

 Po dva predstavnika u osmini finala imaju Englezi (United i Arsenal), Talijani (Juventus i Milan), dok su Francuska (PSG), Turska (Galatasaray), Škotska (Celtic), Portugal (Porto) i Ukrajina (Šahtar), zastupljeni s po jednim klubom.

Liga prvaka ove sezone nije zatvorena engleska zabava

Ono što se prvo primijeti svakako je prestanak apsolutne dominacije engleskih klubova, barem kada je u pitanju prolazak skupine. Ako pogledamo imena klubova koji su posljednjih pet sezona osvajali LP (Barcelona dva puta, United, Inter i Chelsea), vidimo da su Englezi "samo" dva puta uzeli "klempavi" pehar, ali o tome koliko su vladali natjecanjem govori i to što su čak tri puta drugi, poraženi finalist, također bili engleski klubovi.

Na primjer, prije četiri godine bilo je englesko finale Manchester - Chelsea, nakon što su u polufinalu igrala čak tri engleska kluba. Dakle, posljednjih godina postalo je prilično dosadno i iritantno gledati po četiri engleska kluba, ne samo u osmini, nego i u četvrtfinalu LP. Ove godine definitivno neće biti tako, ali prijeti španjolska dominacija.

U osmini finala međusobno ne mogu igrati pobjednici skupina ni klubovi iz iste zemlje


Ždrijeb parova osmine finala, koji je na rasporedu 20. prosinca, prilično je dirigiran: Međusobno ne mogu igrati klubovi koji su pobjednici skupine ili drugoplasirani, zatim oni koji su bili u istoj skupini, kao ni klubovi iz iste zemlje. Od četvrtfinala na dalje, takva pravila ne važe.

Klubovi u osmini finala Lige prvaka:

Pobjednici skupina (nositelji)

PSG
Schalke
Malaga
Borussia Dortmund
Juventus
Bayern
Barcelona
Manchester United


Drugoplasirani (nenositelji)

Porto
Arsenal
Milan
Real
Šahtar
Valencia
Celtic
Galatasaray

Pročitajte više