Mamić mu zaplijenio imovinu, ali Dudu poručuje: Ništa nije gotovo! Ugovori su sklopljeni dok sam ovisio o Mamiću

Foto: R. Goršić / Cropix

MARIO MAMIĆ temeljem pravomoćne presude Općinskog suda u Zagrebu dobio je pravo naplate potraživanja koja je na njega prebacio otac Zdravko, Dinamov gazda, potpisavši davnih dana građanski ugovor o zastupanju s tada 18-godišnjim Eduardom da Silvom. U ugovoru kojeg Mamićeva strana zove skrbiteljskim, a Eduardova lihvarskim, jedan od najefikasnijih Dinamovih igrača u povijesti i hrvatski reprezentativac 2004. godine potpisao je da će Mamiću do kraja karijere isplaćivati 20 posto od svoje zarade. Eduardo je obveze poštivao sve dok 2007. godine nije prešao u Arsenal. Prestao se javljati Mamićima koji su pokrenuli ovršni postupak. Eduardova imovina u Hrvatskoj je zaplijenjena.

U ugovoru, naime, stoji da ukoliko iz bilo kojeg razloga na strani nogometaša dođe do nepostupanja u skladu s ovim ugovorom, ugovorne strane su suglasne da Pokrovitelju i Punomoćniku pripada pravo na neposrednu prisilnu ovrhu na imovini nogometaša. Eduardova imovina u Hrvatskoj je blokirana, a Mariko Mamić svoja potraživanja sada može naplatiti kroz prodaju Eduardovog stana te dva automobila.

"O tome će odlučiti gospodin Mario Mamić", potvrdio nam je njegov odvjetnik Krešimir Ćurković.

Postoji mogućnost da će novac za koji se izborio ovršnim postupkom Mamić morati vratiti! Naime, Eduardo je uzvratio protutužbom, želi dokazati ništetnost potpisanog ugovora. Njegov odvjetnik tvrdi da je riječ o lihvarskom ugovoru, pozivajući se na pravila Fife i Uefe prema kojima je maksimalno trajanje ugovora između licenciranog menadžera i igrača dvije godine, a postotak iznosi oko deset posto.

Rasprava u ovom sporu, rekao nam je Ćurković, zakazana je za prosinac.

Prilikom svjedočenja na Općinskom sudu Eduardo je ispričao da je od Mamića primao 400 njemačkih maraka dok je bio u njegovoj kasnije ugašenoj agenciji. Kada je postao profesionalni igrač Mamić mu je u par navrata isplatio pet tisuća eura mjesečno.

"Ne znam je li to bio Mamićev ili Dinamov novac", rekao je Dudu.

"Kasnije sam od svoje plaće u Dinamu Mamiću davao 20 posto. Nekad u restoranu ili kafiću, nekad u njegovom uredu. Jednom sam tražio potvrdu, ali on nije htio potpisati da sam mu dao novac, Rekao mi je: “Ljubavi, mi si vjerujemo. Mamić mi je dao do znanja da je moćan čovjek i da ću moći igrati samo preko njega. Zato sam ušao u njegovu agenciju"

Eduardo: Ništa nije gotovo!

"Točno je da je pravomoćnom presudom zaplijenjena imovina Eduarda da Silve, stan i dva automobila. Mario Mamić zahtijeva glavnicu od oko pet i pol milijuna kuna, i to samo za Eduardova potraživanja u Arsenalu. Ugovor potpisan 2004. godine je Zdravko Mamić ugovorom o ustupanju prebacio na sina Marija,  zato nije potpuna informacija koju Zdravko nudi. Nije Zdravko dobio spor, već Mario Mamić. Zdravko nema nikakvih prava", javio nam je i Eduardov odvjetnik Ivica Crnić.

"Eduardo je  pokrenuo drugu vrstu postupka, tj. parnični postupak za utvrđenje da su ugovori ništavni. Smatra da su svi ti ugovori suprotni sportskom i općenito građanskom pravu, prije svega jer su sklopljeni u uvjetima ovisnosti Eduarda o Zdravku Mamiću kao i zbog lihvarskih uvjeta. U javnosti se za tako nešto spominje i termin robovlasnički ugovor. Tek kada se dovrši taj postupak moći će se ocijeniti je li uopće postojala ikakva obveza Eduarda prema Mariju Mamiću. Ništa nije gotovo, to je poruka Eduarda da Silve. Mario Jurić, tajnik Nogometnog sindikata dao je zanimljivu izjavu, ne možeš ugovorom o zastupanju nikoga vezati do kraja karijere niti mu uzeti više od deset posto", zaključuje Crnić.
 

Pročitajte više