Mamići miniraju Dinamo pred utakmicu sezone: Zdravko tjera navijače, Zoran tek dan ranije otpisuje loše braniče

Foto: Hina

BRAĆA koja vladaju Dinamom brinu se da u Maksimiru nije dosadno prije gostovanja Salzburga u ključnoj europskoj utakmici.

Zdravko zabranom ulaska na stadion navijačima, u trenucima kada je klubu podrška najpotrebnija, a Zoran time što prekasno priznaje da mu najosjetljivija mjesta u momčadi drže igrači koji su po gol koji čuvaju, jednaka opasnost poput suparnika koji mu prijete.

Zašto se na njima temeljila momčad?

O prvoj temi pisali smo, pišemo i pisat ćemo, a u ovom tekstu ističemo još jedan dokaz kako Dinamu treba dokazani trener, jer Zoran Mamić mijenjanjem standardnog stoperskog para samo dan prije gostovanja najbolje momčadi skupine EL, još jedan put pokazuje da nije taj.

Hvaliti Mamića što lošeg Sigalija i potrošenog Šimunića neposredno prije Salzburga mijenja Taravelom i Šimunovićem, ima neusporedivo manje smisla nego pitati ga: Zašto je uopće momčad temeljio (jer središnji braniči su temelj) na stoperskom paru koji je takve (ne)kvalitete da je obilježio poraze u Glasgowu, Salzburgu, u Rijeci u Superkupu, kao i sramotu u kupu u Opatiji, kada je sudac morao ispravljati njihove propuste?

Vođa momčadi zbog kikseva poslan u prijevremenu mirovinu

Zašto je kapetan momčadi Šimunić, pri čemu nisu upitni njegov autoritet, ugled ili liderski gard, ali jednako tako je još od prošle sezone vidljivo da ga je pregazilo vrijeme, pa onda momčad u najvažnijoj utakmici ostaje bez vođe, kada se konačno shvati da već dugo živi na zaslugama iz prošlosti?


Bio je jedan od najboljih braniča Bundeslige, ali u prošlom desetljeću, a sada, u 36. godini i tri godine nakon dolaska u Dinamo, nije ni sjena nekadašnje moći; početnički griješi, spor je i za četvrtoligaške napadače (Opatija) i kasni. Još prošle godine pisali smo kako je vidljivo da mu nije mjesto u vrhunskom nogometu, a ova je dokazala da pada i putem do njega (Aalborg, Salzburg), pa kapetan seli na klupu, a za mjesec dana i u mirovinu, kako se više ne bi blamirao.

Argentinski "kapitalac", "otet Boci Juniors", par mjeseci kasnije - otpisan

Leonardo Sigali još je jedna južnoamerička pogreška Dinamovog "menadžera engleskog tipa", jer ne zaboravimo, Zoran Mamić igrače trenira, ali i bira. Ovaj Argentinac došao je u najboljim godinama (26), ali ne baš najboljeg zdravlja, jer nakon operacije, Godoy Cruz napustio je kao slobodan igrač. Predstavljan je kao "kapitalac", branič kojeg je Dinamo uzeo "ispred Boce Juniors", ali njegove predstave u par mjeseci nakon toga otkrivaju koliko su te novinarske bajčice imale uporišta u realnosti. Sigali će već za mjesec dana biti otpisan, a Dinamo i dalje zbog toga i Šimunićevog umirovljenja, tražiti nove stopere.


"Moramo biti agresivniji, stajati bliže protivniku, imati bolju motoriku. Sve loše što smo radili u Salzburgu, a toga je bilo jako puno, moramo popraviti na domaćoj utakmici s istim protivnikom. Salzburg u gostima bio je putokaz što ne smijemo raditi", tako je Zoran Mamić zamjerkama svojim igračima najavio odlučujuću utakmicu u skupini Europa Lige, u kojoj hrvatski prvak dočekuje austrijskog.

Protiv brze, agresivne i efikasne momčadi, Dinamov gol čuva stoperski par koji je igrao dvije utakmice

Navedene primjedbe odnosile su se na sve one koji su se prije dva tjedna blamirali u Salzburgu i još dobro prošli (2:4), ali najviše na prekriženi stoperski dvojac, pa je Mamić potvrdio da su novi par središnjih braniča Taravel i Šimunović. Jeremy Taravel nakon teške ozljede uskrsnuo je u velikom stilu i iz prve momčadi sada ga, zbog Šimunićevog prestanka igranja i Sigalijeve nekvalitete, nitko ne može izbaciti.

Ali, stoperski duo Taravel - Šimunović ove sezone odigrao je tek dvije utakmice i to s protivnicima od kojih nije prijetila opasnost, a obrana bila na kušnji, jer obje su bile u HNL-u i to protiv filijale (Lokomotiva) i davljenika (Osijek).

Kako će protiv brze, agresivne, efikasne i napadački moćne momčadi, odigrati braniči koji ne mogu biti gori od Šimunića i Sigalija, ali su zajedno na terenu proveli 180 minuta, a dobar dio polusezone bili na liječenju i oporavku?

Pročitajte više