Nakon poraza od Hrvatske počeo je projekt Njemačka - svjetski prvak

Foto: Hina

"NAKON poraza od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine počeli smo se pripremati za promjene, a Europsko prvenstvo dvije godine kasnije nam je pokazalo da s promjenama moramo početi odmah", otkriva njemački uspjeh Robin Dutt, bivši sportski direktor Nogometnog saveza Njemačke, a danas trener Werdera.

> Kapetan novih svjetskih prvaka: Nismo pokleknuli onda kad je bilo najteže!

> Njemački Messi pobijedio je pravog, ali Schweini je motor, mozak i jaja Elfovog trijumfa

> Löw nabrijao heroja Götzea riječima: Pokaži svijetu da si bolji od Messija!

Tada, 2000. godine Njemačka, branitelj europskog naslova, ispala je u grupnoj fazi i šokirani njemački nogometni savez kreirao je desetogodišnji plan kojim bi Elf trebao zagospodariti svjetskim nogometom.

"Ako smo 2000. godine bili na dnu, sada smo na najvišoj razini i teško da se može ići iznad toga", tvrdi Dutt.

Dok ostali čekaju, Nijemci stvaraju nogometaše

I dok se Brazilci, Argentinci, Englezi i ostali nadaju kako će se talentirani nogometaši sami pojaviti, Njemačka ih je odlučila sama stvoriti po uzoru na Ajax ili Barcelonu.

Nijemci su napravili nacionalni program prema kojem djecu uče nogometu. Tako sva djeca od šest godina svaki dan treniraju prema istom planu. Treniraju i tehnički dio, ali i taktički kako bi znali koja je njihova pozicija i što je njihov zadatak na travnjaku. Širom zemlje skauti traže najtalentiranije osmogodišnjake koji onda imaju dodatne treninge prije nego što uđu u omladinske reprezentacije.

Nacionalni program tek treba početi davati prave rezultate

Ništa se ne prepušta slučaju, pa tako svaki grad, svaki klub iz Bundeslige ili druge njemačke lige mora financirati svoju nogometnu školu. U prvih osam godina, od 2002. do 2010. godine njemački klubovi su trošili skoro 85 milijuna eura na razvoj mladih nogometaša. Kao što vidimo, državi se to isplatilo - Njemačka je sastavljena od nekoliko iskusnih igrača, ali i od mladih, onih koji su prošli nacionalni program.

A nogometaše poput Juliana Draxlera, Andrea Schürrlea, Thomasa Müllera, Matsa Hummelsa, Ilkaya Gündoğana, Marija Götzea, Marca Reusa i Tonija Kroosa nacionalni program će stvarati sve češće.

Kolektiv u kojem najveći rivali ginu jedni za druge

I Njemačka ne treba Lionela Messija ili Cristiana Ronalda, Njemačka stvara kolektiv sastavljen od fizički besprijekorno pripremljenih nogometaša i tehnički savršenih. Kolektiv koji 90 minuta melje, koji je u stanju suparniku ogaditi nogomet i kolektiv u kojem igrači ginu jedni za druge iako uglavnom nastupaju za najveće bundesligaške rivale. Ginu jer su odrasli zajedno kroz ovaj program.

Danas Njemačka ima više od 35 tisuća nogometnih trenera, koliko Francuska, Španjolska i Engleska imaju zajedno. Njemački nogometni savez mnoge od tih trenera je zaposlio kako bi po cijele dane provodili s talentiranom djecom, a milijuni eura su uloženi u travnjake, teretane i bazene.

U obrani visoki i snažni, u napadu niski i brzi - svi sjajni tehničari

I visina nogometaša povezana je s njemačkim uspjehom. U obrani žele imati visoke i snažne nogometaše, a ofenzivci su niski i brzi. Zajedničko svima je da su odlični u igri s loptom.

"Pogledajte Hummelsa. Visok je, snažan, ali i fantastičan tehničar. Prije 40 godina nogometaš s takvim znanjem bio bi `desetka´", smatra Dutt.

Ovakav njemački model je budućnost nogometa, a što prije to shvate ostale države, to će prije zaustaviti dominaciju njemačke reprezentacije i klubova.

Pročitajte više