Nema više Arsenala i Werdera: I drugu godinu za redom Dinamo nadomak Lige prvaka

U POSLJEDNJIH deset godina Dinamo je pet puta igrao u posljednjem pretkolu Lige prvaka. Jednom je to bilo u novijoj verziji Lige prvaka - play-offu, a četiri puta u trećem pretkolu najcjenjenijeg klupskog nogometnog natjecanja svijeta. Samo jednom Modri su se plasirali u natjecanje po skupinama.

U sezoni 2003./2004. ždrijeb ih je namjerio na Kijevski Dinamo. U prvoj utakmici u Kijevu bilo je 3:1, a u uzvratu unatoč velikim nadanjima 0:2 pa su Ukrajinci s konačnih 5:1 dominantno prošli dalje.

Dvije sezone Modri su pauzirali s nastupima u Ligi prvaka, Hajduk je naime ispadao od Shelbournea i Debrecena, da bi u sezoni 2006./2007. Modri u trećem pretkolu Lige prvaka izvukli veliki Arenal.

U Maksimiru su Englezi slavili s visokih 3:0, golovima Cesca Fabregasa i Robina van Persieja. u uzvratu pred 58 tisuća gledatelja na Emiratesu Dinamo je poveo golom Eduarda da Silve u 13. minuti, međutim u nastavku su Englezi sasvim preokrenuli na krilima Ljungberga u 77. i Flaminija u 90. minuti. Modri su nastupili u sastavu: Turina, Mamić, Drpić, Ćorluka, Cvitanović, Vukojević, Agić, Carlos, Modrić, Etto i Eduardo.

Sljedeće sezone zagrebački klub opet nije imao sreće u ždrijebu, izvukavši bremenski Werder. U prvoj utakmici u Bremenu Dinamo je poveo u 45. minuti golom Balabana, da bi Nijemci preko Almeide i Jensena u posljednjim trenucima susreta uspjeli doći do preokreta. Sedam dana kasnije u Maksimiru Werder je dvaput vodio golovima Diega i Sanoga, Dinamo se vraćao preko Modrića i Vukojevića, međutim konačnih 3:2, odnosno 5:3 postavio je opet Diego i to iz drugog kaznenog udarca kojeg je Nijemcima poklonio sudac Terje Hauge. Dinamo je tada igrao u sastavu  Koch - Čale, Drpić, Schildenfeld, Pokrivač - Vukojević, Etto, Modrić, Sammir - Balaban, Šokota.

U sezoni 2008./2009. Modri su naletjeli na novu ukrajinsku minu. Ovaj put stigao je Srnin Šahtar. U prvom dvoboju Ukrajinci su s lakoćom slavili s 2:0, da bi u uzvratu pobijedili s 3:1. Luiz Adriano zabio je za 0:1, Balaban je u 57. minuti zabio počasni gol, da bi do kraja susreta Brandao i Willian s još dva gola sasvim potopili Modre. Pokazalo se još jednom da su nadanja Dinama o ulasku u Ligu prvaka bila sasvim nerealna. Modri su igrali u sastavu: Kelava, Hrgović, Mikić, Bišćan, Drpić, Morales, Vrdoljak, Badelj, Sammir, Balaban, Mandžukić.

Zadnje dvoboje u finalnom kvalifikacijskom kolu za Ligu prvaka Dinamo je odigrao prošle godine, pobijedivši švedski Malmö s ukupno 5:3, plasiravši se napokon u najcjenjenije klupsko nogometno natjecanje svijeta. U prvom susretu u Maksimiru bila je to igra mačke i miša, a Modri su golovima Sammira, Rukavine i Bećiraja doslovno pregazili prvaka Švedske. Jedini gol za goste zabio je Agon Mehmeti.

Već tada svi su slavili prolazak u natjecanje po skupinama, međutim uzvrat je donio potpuno drugu sliku. Malmö je preko Figueireda i Janssona poveo s 2:0, a posljednjih desetak minuta Modri su panično spašavali prolazak...

Pročitajte više