Nervoza u HNS-u zbog Linićevog udara na transfere: Zbog šnicle bi ubili tele!

Foto: Hina 

NERVOZA u HNS-u i Dinamu raste jednakim intenzitetom, kako ministar Slavko Linić dorađuje prijedlog Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija. Prvi prijedlog Ministarstva financija nije prošao, no ako prođe, udruge građana koje imaju prihode veće od 230 tisuća kuna morale bi plaćati porez i poslovati preko trgovačkog društva.

Dok se zakuhava jedna najvažnija tema ovog trenutka u hrvatskom nogometu, koliko god ona za mnoge bila nepoznanica, HNS-ovi pravnici su spremni i marljivo traže izlaz. Jasno je da Linić prije svega želi oporezivanje i kontrolu transfera, no red i kontrolu možda mu ne jamči niti novi zakon! 

Danas je prvo izlaganje o ovoj temi i argumente protiv Linića ponudio Damir Vrbanović. Njegova je retorika da nervozu zapravo ispoljava ministarstvo. 

"U ministarstvu vlada nervoza kada je riječ o oporezivanju. Jasno mi je da žele red, žele znati tok novca transfera, ali čini mi se da bi zbog jednog šnicla ubili tele. Kada bi klubovi tako radili, propali bi. 99 posto klubova pod HNS-om su amateri i udruge građana", tvrdi izvršni predsjednik HNS-a pa nudi svoje viđenje prava:

"Sve neprofitne udruge građana morale bi postati trgovačka društva. To znači i veće izdatke. Tako bi NK Vrapče npr bio organizator utakmice mlade reprezentacije gdje je zarada veća od 230 tisuća kuna i odmah bi zbog toga morao biti trgovačko društvo. U Hrvatskoj ima 50 tisuća udruga, 12 tisuća u Zagrebu, od toga je 60 posto sportskih"

Vrbanoviću je jasno da je cilj vlade s ovim nacrtom preuzeti kontrolu nad transferima. 

"No, Fifa ne dozvoljava treću stranu. Klub koji kupuje mora novac uplatiti klubu kojem je igrača prodao, a ne trgovačkom društvu. Također, knjigovodstvene usluge dodatno bi opteretile klubove"

Kada se gramatički čita, Vrbanović je u pravu. Fifa svojim propisima traži plaćanja isključivo na relaciji klub - klub, no to ne znači da klub ne može proslijediti novac svom trgovačkom društvu, koje bi prema novom prijedlogu zakona morao osnovati. To znači da bi taj novac postao i predmet oporezivanja. U poreznoj anarhiji koja godinama vlada u hrvatskom nogometu "iščezli" su milijuni, i novi zakon morao bi biti vrlo ozbiljan i slojevit, ako nastoji prekinuti ovu tradiciju.

Postoji zaista neusklađenost propisa Fife i hrvatskih zakona, na što se HNS poziva, no zakoni RH su iznad propisa Fife. Tu je niša koju HNS uporno koristi.

"Naš nogomet je zdravo jezero, a ne močvara"

Vrbanović je poentirao porukom Vladi da počisti prije svega vlastito dvorište. 

"Država ima loš stav prema nogometu, a politika je puna afera. Pa bivši premijer je osuđen. Mi smo taoci osobnih obračuna, a šteta je ogromna. 99 posto nogometa je zdravo jezero sa zdravim ribama, od kojih tek neka zapne u mulj. Državni proračun s ovim neće dobiti ništa"

Pročitajte više