Nove snimke divljaštva u Luksemburgu: Boysima u barbarstvu uspjelo nadmašiti i engleske uzore

Foto: Screenshot YouTube

POČETKOM osamdesetih godina prošlog stoljeća, engleski navijači bili su pojam huliganizma u nogometnom svijetu. Tragedija na Heyselu 1985., a onda i na Hillsboroughu četiri godine poslije, dovele se do toga da je britanski represivni aparat, uz bezrezervnu podršku države uspio u velikoj mjeri stati na kraj kriminalcima na tribinama.
 
Međutim, ono što su engleski huligani godinama radili po stadionima širom Europe i dan danas ulazi u anale divljaštva. Krvava uvertira za Heysel bilo je gostovanje Engleske u Luksemburgu 1983. u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 1984. U pitomi glavni grad kneževine Luksemburg nahrupili su divljaci s Otoka, koji su, što po samom gradu, što na samom stadionu, rušili i uništavali sve što su stigli.
 

Međutim, više od tri desetljeća poslije, navijači iz Hrvatske u svom barbarstvu uspjeli su nadmašiti čak i svoje engleske uzore, a da paradoks bude veći, ulicama Luksemburga divljali su i međusobno su se mlatili navijači istog kluba.
 
Uoči utakmice Fole i Dinama, došlo je do tučnjave između frakcija Bad Blue Boysa. Sukobilo se nekoliko stotina navijača, a napravljena je i velika šteta na jednom kombiju čakovečkih registracija. Prema pisanju tamošnjih medija uhićeno je 25 osoba.
 
Luksemburška policija upozorena je na mogući okršaj frakcija, a on se i dogodio oko 19 sati. Skupina Dinamovih navijača pred nacionalni stadion Luksemburga Josy Barthel stigla je bez ulaznice, no prema izvještajima svjedoka, utakmica im nije bila u prvom planu. U fokusu skupine bio je "neprijateljski" kombi s istaknutim hrvatskim zastavama. Brzo je došlo do žestokog obračuna na ulici. Boysi su se "mlatili" drvenim palicama, bakljama, šakama, čak i prometnim znakovima.
 

Premda su tamošnji mediji danima najavljivali moguće nerede uoči ovog susreta, jer su bili dobro upoznati tko im dolazi u goste, na kraju su ostali zgroženi viđenim, a pojedini novinari su čak napisali da su engleski huligani od prije 32 godine izgledali poput pitomih izviđača naspram hrvatskih huligana.
 

Pročitajte više