Odbrojavanje uz Index i trijumf ujedinjene Njemačke nad razjedinjenom Jugoslavijom: Još 49 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 49 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

 
49. Lothar Matthaus:  Njemačka - Jugoslavija 4:1, SP u Italiji 1990.
 
Na 14. svjetskom prvenstvu u Italiji se nakon osam godina stanke pojavila i reprezentacija Jugoslavije, koja je već u pripremnom razdoblju bila opterećena  političkom razjedinjenošću. Ivica Osim i reprezentacija podlegli su sukobima u zemlji nad kojom se nadvila zlokobna sjena Slobodana Miloševića i nadolazećeg rata. Zveckanje oružjem je počelo, a Dinamovi i Zvezdini navijači sukobili su se na Maksimiru 13. svibnja 1990. što mnogi i danas smatraju datumom s kojim je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji.
 
 
Jugoslavija, sablasna reprezentacija bez navijača
 
Samo tjedan-dva nakon te čuvene utakmice koja nikad nije odigrana,  zagrebački stadion bio je domaćin jedne jako čudne, gotovo pa nadrealne utakmice. Reprezentacija Jugoslavije ugostila je Nizozemsku u sklopu posljednjih priprema za predstojeće svjetsko prvenstvo.
 
Aktualne europske prvake predvođene Van Bastenom, Rijkaardom (strijelci za pobjedu 2:0) i Gullitom, i jedne od favorita za naslov, 3. lipnja dočekao je ispunjen stadion čije su ograde bile okićene "pogrešno" okrenutim jugoslavenskim zastavama, a publika je otvoreno navijala za Nizozemsku, dok je intoniranje himne "Hej Slaveni" i Osimove izabranike dočekala i ispratila gromoglasnim zvižducima.
 
Poslije je slavni Frank Rijkaard pričao da nikad nije igrao u domaćinskijoj atmosferi. Bilo je jasno da reprezentacija Jugoslavije nema svojih navijača, te da je ta nesretna reprezentacija poslana u Italiju da odigra taj turnir kad već mora i da za vijeke vjekova završi tu priču.
 
Debakl za debaklom u pripremnim utakmicama
 
Tjedan dana ranije, Jugoslavija nije bila bolje sreće ni u još jednoj odmetnutoj federativnoj republici - na Bežigradu ju je golom legendarnog Butraguena svladala Španjolska. Provjere protiv iznimno jakih selekcija Osim je iskoristio da standardizira ekipu, a ni njega ni igrače na pripremama u Poreču nisu uznemiravali porazi, ni rastuće međunacionalne tenzije. Osim je reprezentaciju sastavio po načelu "Čileanci", veterani i "pola Sarajeva".
 
U takvom, tužnom, anemičnom i defetističkom stanju, reprezentacija Jugoslavije došla je u Italiju. Bila je smještena u grupu D, zajedno sa fantastičnom reprezentacijom, napokon ujedinjene Njemačke, Kolumbijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 
 
Fantastični Matthaus je protiv Jugoslavije najavio pohod na naslov prvaka
 
Kako su došli na turnir, Jugoslaveni su ga i započeli. Tragično. Osim i njegovi igrači strahovali su od, za Jugoslaviju, uvijek neugodnih Nijemaca, reprezentacije koja je 1954., 1958. i 1974. bila kobna po Plave. Posebice je strah bio izražen radi okolnosti u kojima su se sad susreli ove dvije reprezentacije. Ujedinjena, nikad moćnija reprezentacija Njemačke, željna da napokon, nakon 16 godina svoji naslov protiv reprezentacije države koja je postojala još samo na papiru.
 
Strahovanja su bila opravdana, jer su u odličnoj utakmici  Matthaus i suigrači  pokazali svu svoju moć i silinu te su potpuno razmontirali vidljivo prestrašene Osimove igrače. Igrač utakmice bez sumnje bio je kapetan Elfa, koji je praktički odigrao simultanku i sa dva sjajna gola načeo Plave, a Klinsmann i Voller su samo dovršili posao. Počasni gol za Jugoslaviju postigao je Davor Jozić.
 
 

Pročitajte više