Odličan start odbojkašica na SP-u: Pala Argentina

Foto: Twitter ( FIVB) 

HRVATSKE odbojkašice pobjedom su otvorile SP u Italiji. U Rimu, u ranom terminu od 10:30, s 3:1 u setovima bile su bolje od Argentine. Predvodila ih je Samanta Fabris sa 16 poena. 

Hrvatsku žensku reprezentaciju preuzeo je brazilski trener Angelo Vercesi. Plaća mu je mizerna, dnevnice su u domeni fantastike, ali Varcesi sa svojim djevojkama vjeruje u - medalju! Prvi korak je obavio.

25-17, 26-28, 26-24, 25-19 - tako izgleda pobjeda Hrvatske u setovima, u prvoj utakmici skupine A, vrijedna tri boda.

Mogle su hrvatske odbojkašice riješiti susret i brže, da su iskoristile uvjerljivu prednost (20:15) i dvije set-lopte u drugoj dionici. No, kad već nisu došle do pobjede u tri seta, pokazale su iznimnu psihološku stabilnost, iščupale neizvjestan treći set i bile premoćne u četvrtom.

U prvom setu su hrvatske odbojkašice bile koncentrirane na prijemu i odlične na servisu, a napadački su dominirale Senna Ušić Jogunica i Sanja Popović. Odličnom napadačkom dionicom Mije Jerkov, Hrvatska je stvorila dobru zalihu i u drugom setu, ali je u završnici izbornik Vercesi odlučio dati priliku mladim snagama, ubacivši po prvi put Samantu Fabris i tehničarku Bernardu Brčić, koje nisu imale dobar ulaz u utakmicu.

Proradili skok i obrana 

Argentinke su sustigle vodstvo Hrvatske 20:15, a na kraju i stigle do izjednačenja. Hrvatske odbojkašice propustile su dvije set-lopte (24:23, 25:24), a Argentinke su iskoristile drugu priliku za osvajanje druge dionice. Rasplet drugog seta potpuno je vratio Argentinke u utakmicu. Vodile su većim dijelom trećeg seta, drugi tehnički timeout dočekala s prednošću 16:12, ali su u završnici seta proradili hrvatski blok i obrana. Kad se tome pridodala i napadački mnogo bolja Samanta Fabris, nego što je bila u prvom ulasku, Hrvatska je preokretom stigla do dvije set-lopte (24:22). Argentinke su nanizale dva poena, ali sljedeća dva, a s njima i treći set otišli su na stranu hrvatskih odbojkašica.

U četvrtom setu, nakon početne neizvjesnosti (8:7), Hrvatska je zagospodarila terenom. Blok je bio neprobojan, napad raznovsrtan, što je Hrvatsku dovelo do uvjerljive prednosti (23:14), koju su pretvorile u vrijednu pobjedu.

Samanta Fabris je sa 16 napadačkih poena i pet uspješnih blokova bila najbolja hrvatska odbojkašica u ovom dvoboju. Mia Jerkov je imala 14 uspješnih prolaza i četiri izravna poena servisom.

A sad - domaćin 

U preostalim utakmica 1. kola u skupini A danas se sastaju Dominikanska Republika - Njemačka (17.10) i Italija - Tunis (20.00).

Hrvatske odbojkašice će u srijedu u 2. kolu igrati protiv Italije, s početkom u 20 sati.

U prvim utakmicama 1. kola u ostalim skupinama favorizirane reprezentacije ostvarile su očekivane pobjede. U skupini B Kanada je s 3:1 svladala Kamerun, u skupini C Nizozemska je s 3:0 nadigrala Kazahstan, a u skupini D Kina je s 3:0 (25-23, 25-18, 25-20) porazila Portoriko.

 

Pročitajte više