On bira izbornika: Jozakov jedini zadatak je lojalnost Mamiću

Foto: HNS

JESTE li se ikad zapitali tko je zapravo Romeo Jozak i odakle crpi autoritet kojim nadzire rad svih mlađih selekcija hrvatske reprezentacije? Vjerovali ili ne, to čudovišno sredstvo realizacije svih Mamićevih nogometnih aspiracija promijenilo je u posljednje dvije i pol godine čak sedam izbornika U21, U19 i U17 reprezentacija, redom Gudelja, Pavlovića, Grnju, Jeličića, Šuška, Kovača, Gračana. Čak i da ne postoji masna pozadina ove priče, takav rad nema nikakve veze s vizionarstvom i planskim napretkom, pojmovima s kojima on tako lako i jednostavno barata.

Za razumjeti kako je pored brojnih trenerskih velikana poput Barića, Jozića, Blaževića, Poklepovića, Kranjčara i drugih, odgovornost da upravlja pomlatkom, odnosno budućnošću cjelokupnog hrvatskog nogometa dobio 40-godišnji doktor kineziologije bez igračke i trenerske karijere, treba se vratiti nešto manje od tri godine u prošlost, u vrijeme nakon one čuvene skupštine HNS-a, kada je Zdravko Mamić "zabio posljednji čavao u lijes uzurpatora i "razbojnika" Igora Štimca".

Evo kako se Jozak ušuljao na scenu i smijenio sedam izbornika 

Četrdesetak dana pobjednicima prosinačke Skupštine bilo je potrebno za konsolidaciju, a onda je u veljači 2011. godine, konstituiranjem Izvršnog odbora i njegovih tijela (22 komisije i podkomisije), HNS je konačno profunkcionirao. Da ne nabrajamo sve one kojima je ukazana velika čast, reći ćemo kako se sukus kadroviranja mogao svesti u tri riječi - svi Mamićevi ljudi. Zanimljiv je bio primjer Tina Doličkog, tada novopečenog predsjednika Disciplinske komisije, koji je u isto vrijeme obnašao dvije apsolutno nespojive funkcije - predsjednika NK Lokomotiva i člana Izvršnog odbora NK Dinamo.

Paralelno s postavljanjem izbornika mladih reprezentacija, na mjesto predsjednika Stručne komisije HNS-a imenovan je tadašnji šef Dinamove omladinske škole Romeo Jozak, koji je zajedno s članovima NO, odnosno nekadašnjim igračima Modrih Martinom Novoselcem i Ivanom Bedijem, dobio zadatak nadzirati rad svih mlađih uzrasnih kategorija hrvatske reprezentacije. Radilo se o eklatantnom primjeru sukoba interesa u kojem je direktor omladinske škole Dinama dobio pravo ocjenjivati opravdanost poziva i revidirati popis izbornika sukladno sa željama Zdravka Mamića, e da bi se maksimirskim zvjezdicama omogućio nesmetan razvoj i kamo sreće basnoslovan transfer.

Dvije godine kasnije i sedam izbornika dalje, reprezentacija U17 broji 10 igrača Dinama uz dva nogometaša Hajduka i Osijeka. I u reprezentaciji U19 bilo je 10 igrača Dinama /Lokomotive, a na  U21 popisu Nenada Gračana, našlo se također 10 nogometaša Dinama/Lokomotive - zapravo sve što valja pod okriljem Zdravka Mamića. Romeo Jozak u međuvremenu i dalje tvrdi: "Nisam savršen, takvoga nema, niti sam prorok u vlastitom zavičaju, iako su me zvali iz Arsenala. Ostao sam da bih nešto napravio. Volim svoju zemlju i želim pridonijeti. Zar je to grijeh? Tima koji mi predbacuju da protežiram igrače Dinama, poručujem da se nikada nisam miješao u izbor reprezentativaca. Pitajte izbornike jesam li im ikada preporučio Marka umjesto Janka".

Jozakov jedini zadatak je lojalnost Mamiću 

Romeo Jozak, taj čuveni nogometni stručnjak svjetskog glasa, za kog je Ćiro Blažević nedavno ustvrdio "Tko njemu daje prostor, gori je od njega. Tko je taj čovjek? On samo Mamiću koristi i nikom drugom", prije desetak dana postao je tehnički ravnatelj HNS-a, čime su se njegove ovlasti povećale. U sklopu nove funkcije Jozak će biti odgovoran za cjelokupan razvoj nogometa na svim razinama Saveza, prvenstveno kroz rad reprezentacija, od U-21 selekcije prema mlađim uzrasnim kategorijama, uključujući ženske i malonogometne selekcije.

U travnju 2015. godine dogodio se i debakl hrvatske U-19 reprezentacije, koja je bez ijedne pobjede zauzela posljednje mjesto na turniru elitnog kola u Austriji, što zaslužuje aslužuje posebnu pozornost jer se radi o iznimno nadarenoj generaciji, koja je ranije imala rijetko uspješan put na EP i SP, gdje je u kvalifikacijama iza sebe ostavila Španjolsku, Francusku, Belgiju, Tursku, Izrael...

Kako je uništena ova darovita generacija? Arhitekt neuspjeha svakako je Romeo Jozak. On je na početku puta ovih 17-godišnjaka još bio šef škole Dinama, ali ujedno i direktor reprezentativnog kvalifikacijskog turnira, koji je kao predsjednik Stručne komisije HNS-a nadzirao rad svih mlađih uzrasta.

Agonija i divljanje u radu s mladima

Iz tog perioda datira prva Jozakova "nebuloza", koje se malo još tko sjeća. Hrvatska U-17 reprezentacija tada je svladala Izrael i Kazahstan, a za prvo mjesto ostala joj je utakmica protiv Turske. U interesu Dinama i promocije tadašnjeg mladog reprezentativca Alena Halilovića, povukli su ga prije zadnje utakmice natrag u Maksimir, što nije izazvalo dodatne 'repove' jer je selekcija i bez njega svladala u Imotskom Tursku, te osvojila prvo mjesto, ali ostala je zapisana zanimljiva rečenica u Večernjem listu tog 17. listopada 2012.: "Zamislite situaciju, direktor kvalifikacijskog turnira javio je šefu mlađih selekcija HNS-a da šef škole Dinama traži da Halilović ipak mora kući. Teleportacija, kloniranje... Jozak je sad u odijelu direktora, pa u trenirci HNS-a, pa u trenirci Dinama"

U međuvremenu je Jozak iz Maksimira potpuno preselio u Hrvatski nogometni savez na funkciju tehničkog direktora i tada počinje agonija u radu s mladim uzrastima, koja traje još i danas.
Prvi potez bio mu je promjena izbornika U-17 reprezentacije, gdje je instalirao Ivicu Vranješa. Ovaj je ostao upamćen po neuspjehu u kvalifikacijama, ali i nečuvenom potezu, gdje je najdarovitijeg igrača te generacije '97. Andriju Balića poslao kući, tako da ovaj nije ni bio u krugu reprezentativaca za kvalifikacijske utakmice.

Jozak je smijenio i Dinka Jeličića, iako je ovaj izborio EP i SP, te čak prošao i grupu na Svjetskom prvenstvu. Jeličić je radio kao trener juniora Dinama, odakle je prešao u Radnik Sesvete, klub u kojemu je tada Dinamo odgajao igrače. Jeličić je na opće iznenađenje imenovan izbornikom, a onda kad je nešto napravio - Jozak ga je smijenio.

Izbornik smijenjen iako nije vodio nijednu utakmicu

U cijeloj toj priči rak-rana Mamićevom povjereniku za mlade stalno je bio Ivan Gudelj. Nova garnitura HNS-a htjela ga se riješiti još u vrijeme kad su u mirovinu slali Ivicu Grnju, ali rezultat upravo s ovom selekcijom koja je bila zadnja u Austriji, držao ga je u sedlu. Gudelj je u međuvremenu čak i promaknut na U-19 reprezentaciju, a onda se, nakon što Hrvatska nije prošla skupinu na SP-u, dogodio preokret.

Romeo Jozak je smijenio Gudelja s mjesta izbornika U-19, iako ovaj nije vodio niti jednu utakmicu u tom uzrastu. Rezultat s U-17 reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Emiratima bio je koban za Gudelja, Jozak je konačno dočekao svoj trenutak i ispalio danas već povijesnu rečenicu:

"Više nije dovoljno samo se plasirati na završnicu"

Od tog trenutka nastavilo se "divljanje" u radu s mlađim uzrastima HNS-a. Jozak je micanjem Gudelja dobio potpunu kontrolu, izbornici su se mijenjali kao na traci, nisu ni uspijevali upoznati igrače, a već bi bili smijenjeni. U toj zbunjujućoj situaciji izbornici su često prihvaćali i Jozakove sugestije popisa igrača jer trebalo im je vrijeme da dobiju širu sliku.

Povijesna Dinamova jedanaestorka

Dobar primjer je ulazak Nenada Gračana u U-21 reprezentaciju i njegov prvi popis, na kojemu se našlo 8 igrača Lokomotive, makar je tada već Mario Pašalić bio jedan od glavnih igrača prve momčadi bijelih, iza kojega su bila i dva postignuta pogotka u derbiju protiv Dinama. Pašalić je, kao ranije Balić, ostao kod kuće.

Gračan je s vremenom pohvatao konce, ali nije izborio plasman na Europsko prvenstvo, jer je U-21 reprezentacija poražena od Engleske.

Jeličiću i Gudelju nije bilo dovoljno samo se plasirati, dok je Gračan opstao usprkos potpunom neuspjehu i neodlasku na veliko natjecanje. "Ludilu" tu nije kraj, povratak na priču U-17 reprezentacije dovodi nas do Luke Pavlovića, čovjeka koji je ušao u povijest kao izbornik kod kojega je nastupilo svih 11 igrača Dinama u prvoj jedanaestorici.

Pavlovićevo imenovanje mnoge je iznenadilo jer je prethodno imao neslavnu epizodu na klupi Zagreba, uz rijetko viđen niz poraza, a njegova izbornička misija također nije dugo trajala.
Smijenjen je, iako je prošao prvi krug kvalifikacija za EP, stolice su ga koštale prijateljske utakmice, a naslijedio ga je (privremeno?) potpuno nepoznati Dario Bašić, do tada trener Naftaša, Prečkog i Lučkog. Ta generacija je prošla elitno kolo, a očekuje se da će, kako ova, tako i sljedeće generacije, to činiti redovito jer od ove sezone dvije prvoplasirane reprezentacije idu dalje, što bitno olakšava posao.

Bili su jači za Vlašića, Čorića i Balića ali rezultat je debakl

Iznenađujuće je bilo i imenovanje Ferde Milina na mjesto izbornika U-19 reprezentacije. Zoran Vulić je kratko bio izbornik, ali se kao jedini trofejni stručnjak u ovoj priči, brzo vratio klupskom nogometu i prešao u RNK Split. Milin nije imao potrebitu UEFA Pro licencu, što u HNS-u nije nikakav problem, no mladi zadarski trener definitivno nije krivac za neuspjeh U-19 selekcije u Austriji, kako se to trenutno želi prikazati.

Milin nije mogao utjecati na problem Filipa Benkovića, standardnog stopera i ponajboljeg igrača iz jesenskih kvalifikacija, koji je čini se, ispao iz reprezentacije jer nije htio prihvatiti ponudu Zdravka Mamića i potpisati novi ugovor s Dinamom po njegovim uvjetima. Milin je prije kvalifikacijskog turnira imao dvije prijateljske utakmice sa Srbijom, na kojima je mogao provjeriti u kakvom je stanju mladi reprezentativac, ali niti tada ga nije zvao, a zadnja linija, odnosno improvizacija sa Stolnikom, pokazala se jednim od ključnih detalja konačnog debakla.

Generacija koja je prije dvije godine oduševljavala uspjesima, danas je još jača za dinamovca Čorića, te hajdukovce Vlašića i Balića. Hrvatska ima igrače, ali izgubila je s vremenom onaj momčadski duh, za što odgovornost mora snositi i Jozak, koliko god se do sada uspješno pokrivao čestim promjenama izbornika.

Neovisno o "zvjezdicama" koje je lansirao, nećete nas zavarati! Romeo Jozak nije hrvatski Jose Mourinho. On je tek elokventni teoretičar koji naizgled ima samo jedan jedini zadatak - pobrinuti se da svi izbornici mlađih kategorija budu podobni i lojalni Zdravku Mamiću. U skladu s tim, njegov stručni posao je križati ili dopisivati imena reprezentativnih kandidata prema željama i menadžerskim potrebama te "znanstvenim argumentima" eliminirati trenerske neistomišljenike, ali i one koji s gazdom ne žele potpisati dugogodišnje ugovore. I za to mu je trebao doktorat... Naravno, i pravi tajmnig za izlazak na veliku scenu.

Pročitajte više