Platini: Suci će prekidati utakmice Eura u slučaju rasizma sa tribina

PREDSJEDNIK UEFA-e Michel Platini poručio je nogometnim sucima da zaustavljaju utakmice Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini u slučaju rasističkih uvreda sa tribina.

Reakcija to krovne europske nogometne organizacije na žestok pritisak zemalja čije momčadi igraju na Euru, posebno Engleske gdje je BBC u prime-time emisiji emitirao priču o poljskim i ukrajinskim navijačima i njihovim rasističkim ispadima na stadionima i na ulicama.

"Suci su ovlašteni zaustaviti i potpuno otkazati utakmicu ukoliko se rasističko vrijeđanje nastavi", poručio je Platini.

Mario Balotelli jedan je od brojnih tamnoputih igrača koji je izrazio zabrinutost situacijom u zemljama domaćinima Eura te najavio da će napustiti teren ako čuje uvrede upućene prema njemu. Podržao ga je i talijanski izbornik Prandelli koji je obećao reagirati s klupe, no Platiniju se ne sviđaju samoinicijativni potezi igrača na turniru koji će se pratiti širom svijeta.

"Uefa podupire suce, nisu igrači poput gospodina Balotellija nadležni za situaciju", upozorio je predsjednik UEFA-e.

Direktor Uefinih sudaca Pierluigi Collina sucima je kratko poručio: "Znate što vam je činiti".

Piara Powar, izvršni direktor FARE programa (Football Against Racism in Europe), uvjeren je kako se UEFA neće ustručavati izbaciti momčadi s natjecanja čiji će navijači rasistički vrijeđati igrači ili podizati nacionalističke transparente.

"UEFA-in sistem je tri prekršaja - ispadaš. Kazna, kazna pa tek onda suspenzija ili igranje bez navijača. Ako ćemo se držati toga, onda bi neke momčadi mogle biti izbačene i zbog desničarskih transparenata", rekao je Powar i dodao:

"Ništa nas na ovom turniru ne brine koliko rasizam. Mislim da Platini razumije što se događa".

Pročitajte više