Popović uz pet NBA prstena, sada ima i 1000 pobjeda: Motam se tu već godinama, a imam i dobre igrače

Foto: Guliver Image/Getty Images

GREGG POPOVICH, 66-godišnji trener San Antonio Spursa, koje je od 1996. do danas vodio do pet naslova NBA prvaka, u pobjedi njegove momčadi nad Indianom (95:93) došao je do tisućitog trijumfa u trenerskoj karijeri.

Najdugovječniji trener u sve četiri američko-kanadske lige (NFL, MLB, NBA, NHL) i jedan od najtrofejnijih košarkaških, došao je i do novog velikog uspjeha, a samo su Phil Jackson i Pat Riley do 1000 pobjeda došli brže od Popovicha. Jerry Sloan jedini je osim njega koji je do tisuću pobjeda došao s istom momčadi - Utahom, s kojima je pobijedio 1127 utakmica. Popovichu je do njegove tisućice trebalo 19 sezone, koje je sve proveo u San Antoniju.

Kao i uvijek kada u karijeri ima što slaviti, a to je prilično često, Popovich smanjuje doživljaj. Novi podvig obilježio je zagrljajem s Frankom Vogelom, trenerom Pacersa, nakon čega je otišao u svlačionicu i kako je poslije priznao, popio malo vina.

"Motam se tu već godinama i imao sam dobre igrače, to je formula. Teško je dobiti dobre igrače, ali ja sam imao sreće da ih imam. Vrijeme je najvažniji sastojak, morate biti u klubu neko vrijeme kako bi imali priliku doći do ovakvog uspjeha."

A da bi do njega došao upravo u njegovoj Indiani, gdje se Popovich rodio u obitelji srpskog oca i hrvatske majke, zaslužni su igrači Spursa, koji su povukli i izbavili momčad iz 14 koševa zaostatka u zadnjoj četvrtini. Pobjedu je donio Belinelli dvije sekunde prije kraja.

Damjan Rudež nije mogao pokvariti slavlje gostiju i njihovog trenera, jer je u 11 minuta u igri promašio sva tri pokušaja i završio susret bez poena.

Bojan Bogdanović bio je neusporedivo uspješniji na gostovaju njegovih Netsa kod Bucksa, gdje je za 28 minuta ubacio 13 koševa uz 6 skokova, ali je njegov klub izgubio 103:97, iako je imao 17 koševa prednosti. Khris Middleton bio je ključ preokreta s 12 koševa u trećoj četvrtini. Jared Dudley dodao je 19 poena za pobjednike, kojima je to bilo peto uzastopno slavlje na domaćem terenu. Vrijedan učinak zabilježio je Giannis Antetokounmpo: 12 koševa, 9 skokova, 8 asistencija i 3 ukradene lopte. Jarrett Jack s 26 koševa i Joe Johnson, koji je imao 19 koševa i 6 asistencija, bili su najbolji kod gostiju.

Curry (20 koševa) i Barbosa (16 s klupe) vodili su Warriorse do pobjede 89:84 kod 76ersa i tako prekinuli njihov niz od četiri domaće pobjede zaredom. Klay Thompson i bivši Sixer Andre Iguodala dodali su po 13 poena za Warriorse, koji imaju skor 41-9.

Još jedna momčad dobila je utakmicu zahvaljujući klupi; Washington je slavio protiv Orlanda 96:80, a Randy Wittman, trener Wizardsa, na pitanje koja je tajna što su mu rezerve zabile 108 koševa u dvije posljednje utakmice, odgovorio je: "U dobrom treneru." Rasual Butler zabio je 15, a drugi igrač s klupe, Drew Gooden, 10.  Washingtonove rezerve postigle su ukupno 46 koševa.

Heat je slavio protiv Knicksa 109:95, a Miami su do pobjede predvodili Chris Bosh sa 32 i Mario Chalmers 18 koševa. New York je s druge strane ostao bez Carmela Anthonyja, koji je ozlijedio koljeno, ali je do tada postigao 26 koševa.

Horford s 28 koševa i Carroll s rekordnih 26, bili su glavni u novom uspjehu  Hawksa, pobjedi nad Timberwolvesima 117:105. Millsap se također istaknuo s 19 koševa, 9 skokova i 7 asistencija za nastavak odličnog skora (43-10) najuspješnije momčadi Istoka.

Kevin Durant zabio je 40 u pobjedi Thundera nad Nuggetsima 124:114. Russell Westbrook dodao je 26, Mitch McGary 17 koševa i 10 skokova za šesti uzastopni poraz Denvera. Durant je po 43. put otkako je 2007/08 došao u NBA, zabio 40 ili više koševa na utakmici. Denveru nije pomagalo što ga je udvajao ili pokušavao blokirati čim bi se približio liniji za tri poena, jer sa sedam trica na ovoj utakmici izjednačio je rekord karijere.

Nuggetsima je ovo bio 13. poraz u posljednjih 14 utakmica i šesti zaredom kod kuće, ali imali su i oni dobrih pojedinaca: Wilson Chandler postigao je 23 koša, Faried i Lawson po 22.
 

Pročitajte više