Povijesni dvoboj u Kneževini: Đoković će se na domaćem terenu izjednačiti s Federerom?

Foto: Guliver Image/Getty Images

SUBOTA nam ovaj put ne donosi nijedan nogometni spektakl, ali tenis nas neće razočarati. U polufinalu Mastersa u Monte Carlu od 15 sati igrat će Novak Đoković i Roger Federer.

Za Đokovića je dvoboj u Kneževini, gdje je i njegovo prebivalište, velika prilika da izjednači rezultat u međusobnim okršajima sa Švicarcem, ali i da uzme peti Masters zaredom jer je ranije ispao "kralj Monte Carla" Rafael Nadal.

Federer je godinama bio nedodirljiv za Đokovića, no od 2011. je krenuo njegov pad, a Noletov uspon, pa je sada rezultat u međusobnim dvobojima 17-16 za Švicarca.

Dvoboj tenisača u najboljoj formi na Touru

Đoković u posljednjih pet dvoboja protiv Federera ima četiri pobjede, a i u odličnoj je formi. Osvojio je Indian Wells (pobijedio u finalu upravo Federera) i Miami, te postao tek drugi tenisač uz Švicarca koji je dva puta u karijeri vezao ta dva Mastersa.

No, i Federer je u sjajnoj formi. Nakon katastrofalne prošle sezone mnogi su ga slali u mirovinu, ali on se u 2014. vratio na veliku scenu. Bekhend mu je vjerojatno i najstabilniji u cijeloj karijeri, forhend i servis su slabiji nego prije, no i dalje dovoljno ubitačni, a i kretanje i namještanje na udarce je ponovno vrhunsko.

"Federer igra jako dobar tenis posljednjih mjeseci, puno bolji nego cijele prošle sezone", smatra i Đoković koji u Monte Carlu brani titulu.

Roger je razlog što Đoković nije osvojio Roland Garros

Ipak, danas Federeru protiv srpskog tenisača treba čudo unatoč tome što Đokovića muči zglob. Zemlja je podloga koja je švicarskom genijalcu uvijek bila najlošija, dok na njoj Đoković briljira i najavljuje lov na Roland Garros, jedini Grand Slam koji mu nedostaje.

Vjerojatno je upravo Federer razlog zašto Đoković nije kompletirao sve Grand Slamove. Nole je 2011. pregazio Nadala na svim (zemljanim) Mastersima i stigao u Pariz kao prvi favorit. Do polufinala je pomeo konkurenciju izgubivši samo jedan set, no tamo ga je čekao Federer. Točnije Serverer. Briljantno je servirao i u četiri seta izbacio Đokovića i vjerojatno tako spasio Nadala koji je kasnije osvojio turnir.

Federer vs Đokovićev otac

Dvoboj Đokovića i Federera ima i privatnu pozadinu. Sjećamo se da je Đokovićev otac optužio Federera da je na sve načine pokušao diskreditirati Novaka jer nije mogao podnijeti njegove uspjehe, a sjećamo se i da je Švicarac u jednom meču ušutkivao glasnu obitelj Đoković. 

Napad Đokovića na izjednačenje međusobnog skora, te lov Federera na jedan od dva Mastersa koji mu nedostaje ne smijete propustiti. Uživajte u dvoboju legendi dok još možete!

Pročitajte više