Prijelazni rok: Milanova ofenziva - potpisao najbolji strijelac Šahtara u povijesti, dogovoren Bacca!

Foto: AC Milan

SVAKOG DANA na Indexu pratite transfere tijekom ljetnog prijelaznog roka, koji traje do početka kolovoza.

Milan doveo Luiza Adriana i dogovorio Baccu

Nakon što je prošlu sezonu završio debaklom i 10. mjestom, Milan je odlučio povratak na talijanski vrh i Europu tražiti pojačanjima u napadu i dva takva prava pojačanja i doveo. Luiz Adriano (28) nakon osam godina u Šahtaru, gdje je najbolji strijelac kluba u povijesti sa 129 golova, uz 8 milijuna eura odštete potpisao je petogodišnji ugovor s Milanom. Prošle sezone zabio je ukupno 21 gol, od toga 9 u Ligi prvaka, gdje su od njega efikasniji bili samo Cristiano Ronaldo, Messi i Neymar s po 10 zgoditaka.

Drugi napadački kapitalac kojim se rossoneri pojačavaju je Carlos Bacca, Kolumbijac i vršnjak Luiza Adriana, a dolazi za 30 milijuna eura, koliko je iznosila njegova odštetna klauzula u Sevilli, za koju je prošle godine postigao 28 golova i bio ključni čovjek u osvajanju Europa Lige prošle i obrani europskog naslova ove godine. Ostalo je još samo da prođe liječnički pregled i osjetno pojača Milan.

Milan dakle ovog ljeta prolazi preobražaj, jer navijačima je upravo predstavljen novi trener Siniša Mihajlović, a prije navedenog napadačkog dvojca, klub je pojačao Romin veznjak Andrea Bertolacci, dok je prema Sevilli otišao branič Adil Rami, ali taj posao nema veze s Baccinim transferom.

Najbolji ukrajinski nogometaš pojačao Sevillu, koja je u finalu EL pobijedila njegov Dnjipro

Jevhen Konopljanka (25), kojem je istekao ugovor sa Dnjiprom, potpisat će četverogodišnji ugovor sa Sevillom.

Veznjak ukrajinske reprezentacije najzaslužniji je što se je Dnjipro prošle sezone plasirao u finale Europske lige, gdje je poražen baš od Seville (2:3)

Konopljanka je cijelu dosadašnju karijeru proveo u Dnjipru, a za reprezentaciju Ukrajine je skupio 45 nastupa i zabio je 10 golova. Bit će veliko pojačanje Seville u Ligi prvaka.

Nani dogovorio prelazak u Fenerbahče, Unitedu 6 milijuna eura

Preostaje samo liječnički pregled u nedjelju, nakon kojeg će krilni napadač Luis Nani (28) potpisati za Fenerbahče, potvrdio je turski velikan na svom Twitter profilu. U Manchester je došao 2007. i osvojio četiri engleska i jedan europski naslov, ali ga je Van Gaal prošlog ljeta otpisao i poslao na posudbu u Sporting, gdje je postigao 11 golova. Iako je Nani 2013. potpisao petogodišnji ugoovr s Unitedom, morao je otići.

Falcao opet na posudbu: Nakon Uniteda u Chelsea

Nakon Martineza i Bacce, treća kolumbijska napadačka zvijezda ovog ljeta mijenja poslodavca, ali u slučaju Tigra (29) to je privremeno, jer u Chelsea dolazi na posudbu iz Monaca, dok u sklopu ovog aranžamana u suprotnom smjeru ide Mario Pašalić. Bluesi imaju opciju koju United prije njih nije iskoristio, jer četiri gola u 29 utakmica nije učinak koji bi aktivirao klauzulu od 55 milijuna eura, za koliko su od Monaca mogli otkupiti Falcaa.

Sada će povratak u golgetersku formu iz Porta i Atletica, gdje je do 2013. u prosjeku postizao 35 golova po sezoni, tražiti sa suigračima iz madridskih dana, Courtoisom, Filipe Luisom i Diegom Costom. Falcao je sjajan napadač, ali nakon teške ozljede ligamenata koljena u siječnju 2014., nikako se ne uspijeva vratiti golgeterskim navikama, u čemu mu je Mourinho obećao pomoći.

Nomad Anelka ni u 36-oj nema mira: Sada barem ostaje drugu godinu zaredom na istom mjestu, ali kao igrač-trener indijskog Mumbai Cityja, 12. kluba u karijeri

Nicolas Anelka vraća se u indijskog prvoligaša Mumbai City, i to u dvostrukoj ulozi, trenera i igrača.

Prošle godine, u prvoj sezoni indijske Super lige, Anelka je zabio dva gola za Mumbai City, ali su u ligi od osam klubova završili na predzadnjem mjestu. Jedan od vlasnika Mumbai Cityja je glumačka zvijezda Bollywooda Ranbir Kapoor.

Tijekom bogate igračke karijere Anelka je, među ostalim, igrao za Chelsea, Manchester City, Arsenal, Liverpool i Real Madrid. Za reprezentaciju Francuske skupio je 69 nastupa i postigao je 14 golova.

Danas ipak izdvajamo priču koja ni po čemu ne spada u standardni "ples milijuna" koji se u to vrijeme neminovno vrti oko nogometnih zvijezda.

MARTUNIS (17) mladić iz Indonezije, prije 11 godina bio je tek jedan od mnoge djece koja su nakon razornog tsunamija, koji je ubio oko 250 tisuća ljudi, očajnički tražile obitelji, a dok mu konačno nije uspjelo naći oca i djeda, tri tjedna je živio od ostataka hrane koju bi našao u poharanom kraju i prljave vode.

Kada je konačno našao dio obitelji, saznao je da je drugi dio - majku i dva brata, ubio tsunami. Pronađen je u dresu reprezentacije Portugala, zbog čega je njegova ionako tragična i driljiva priča, dodatno senzibilizirala portugalsku javnost.

Portugalski nogometni savez donirao je 40 tisuća eura za obnovu Martunisove kuće, a kasnije ga je posjetio i uzor Cristiano Ronaldo, koji mu je obećao da će mu platiti školovanje i pozvao ga da posjeti Sportingov kamp.

Mnogo godina kasnije, Martunis je službeno došao u U-19 momčad lisabonskog kluba, a predsjednik Bruno de Carvalho poručio je: "Martunis će vježbati na našoj akademiji. Također ćemo raditi na razvoju njega kao čovjeka i muškarca."

Pročitajte više