Princ Jordana odustao od utrke, Blatter ostaje na čelu FIFA-e!

Foto: Hina; Screenshot, FIFA

SEPP BLATTER ostaje prvi čovjek svjetskog nogometa! Na izbornom Kongresu u Zürichu dobio je gotovo dvostruko više glasova od jedinog protukandidata jordanskog princa Ali Husseina. Bilo je to dovoljno samo za drugi krug, ali Jordanac je u međuvremenu odustao od drugog kruga. 
 
Blatter je tako dobio peti mandat na čelu FIFA-e, na čijem je čelu od 1998. godine, ali je njegov izbor zasjenio skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.
 
Svi predsjednici FIFA-e od osnutka 1904. godine:

Robert Guérin (Fra)- 1904-06
Daniel Burley Woolfall (Eng) - 1906-18
Jules Rimet (Fra) - 1921-54
Rodolphe William Seeldrayers (Bel) - 1954-55
Arthur Drewry (Eng) - 1955-61
Stanley Rous (Eng) - 1961-74
Joao Havelange (Bra) - 1974-98
Joseph Blatter (Švi) - 1998-?
 
TIJEK IZBORA
 
19:15 - Princ Hussein se nakon izbrojenih glasova prvog kruga obratio okupljenima... Odustao je od kandidature, Blatter ostaje predsjednik FIFA-e!

I Blatter je izašao održati govor.
 
"Prije svega hvala princu Aliju. Ostvario je vrlo dobar rezultat. U takvoj situaciji je mogao otići dalje, možda bih dobio više glasova, ali s druge strane, hvala vam što ste me prihvatili. Bit ću na čelu ovog broda, FIFA, vratit ćemo ga natrag na obalu. Moramo raditi na tome, i na drugim stvarima. Morat ćemo riješiti organizacijske probleme unutar FIFA-e i IO-a. Treba nam promjena u načinu predstavljanja konfederacija u FIFA-i. Treba nam i više žena u FIFA-i", rekao je Blatter i nastavio:

"Neću dirati Svjetsko prvenstvo, ono je prevažno. Dat ćemo više poštovanja Oceaniji jer imaju samo jedno mjesto u IO-u. Moramo nešto napraviti za solidarnost. Ali ne dirajte SP! Bog, Alah, ili u kojeg god duha vjerujemo, pomoći će nam vratiti FIFA-u na jako mjesto. Moramo zajedno raditi. Nisu bitne godine. Volim vas i ovaj posao. Nitko nije savršen. Hvala vam na povjerenju. Zajedno idemo, naprijed FIFA", zaključio je.
 
"Veliko hvala predsjedniku palestinskog saveza što je odustao od prijedloga za suspenziju Izraela. Velik ste čovjek. Predsjedniku izraelskog saveza također zaslužuje pljesak jer smo dobili mir unutar organizacije", dodao je Blatter kojemu je "rukovanje mira" na početku Kongresa donijelo još koji glas više.
 
18:57 - Ide se u drugi krug! Nitko nije dobio potrebne dvije trećine glasova!

206 je valjanih glasova. Princ Ali je dobio 73 glasa, Blatter 133 glasova. 140 je trebalo za pobjedu u 1. krugu.
 
 
18:45 - Zanimljivo je da se glasovanje o temi Izraela i Palestine riješilo u 2-3 sekunde elektronskim glasovanjem, ali odlučeno je da će ovo biti tajno i s ručnim prebrojavanjem potrošeno je gotovo 2 sata.

Michel Platini se dosađuje dok se broje glasovi
 
18:30 - Glasalo je svih 209 članica.
 
Predstavnik engleskog saveza, koji je veliki Blatterov protivnik, Greg Dyke najavio je mogućnost bojkota FIFA-e od strane UEFA-inih zemalja ako Blatter osvoji peti mandat. U kuloarima se govori da Englezi imaju podršku još nekoliko zemalja.

"Ako Blatter bude izabran, bojkot bi mogao biti tema. Engleskoj bi trebala podrška svih europskih saveza. Nema smisla da se povuče samo Engleska, ili još 2-3 zemlje", rekao je Dyke.
 
17:10 - Uz uspavljujuću "glazbu za glasovanje", kako su ju odmah prozvali na internetskim forumima, predstavnici svake članice izlaze paralelno na dva glasačka mjesta abacednim redom. Za neke od 209 članica vjerojatno nikada niste ni čuli. UN ih ima "samo" 193.
 

 
16: 30 - Počinje glasovanje za novog predsjednika. Blatter i Al Hussein izlaze na pozornicu, svaki će održati govo od 15 minuta.
 
Sepp Blatter govorio je na francuskom, vjerojatno jer engleski govori puno lošije od jordanskog princa.
 

 
"Ne trebaju nam revolucije, trebaju nam evolucije. Jučer i danas, proglašava me se krivim za trenutno stanje. Preuzet ću tu odgovornost na sebe, prihvaćam to, želim popraviti FIFA-u zajedno s vama. Želim to sada, danas, sutra i u godinama koje dolaze. Da nakon svog mandata mogu predati novu i jaku FIFA-u koja je dio našeg društva. FIFA-u koja neće trebati političku intervenciju. Obećajem vam to. Ali trbam vas, nitko ne može sam. Vi ste ambasadori. Sve što smo radili u prošlosti, i u budućnosti, temelji se na povjerenju, poštovanju i fair-playju. Promijenit ćemo stvari, od sutra", rekao je Blatter.

"SP je priča o guski i zlatnim jajima. Trebamo zaštiti našu kuću. Nogomet radi za novi i bolji svijet. Govorio sam o rukovanju pomirenja.

"Jedan Savez je patio, a drugi je patio manje. Ovu situaciju riješili smo rukovanjem mira. To se nikada prije nije dogodilo između te dvije federacije. To je ono što FIFA predstavlja, mora i ubuduće igrati takvu ulogu, okupljati ljude. U zaraćenim zemljama igra se nogomet. Igra se svugdje jer je emotivan, nosi ljudima nadu.

Poznajete me, ne trebam se predstavljati. Znam i ja da na vas mogu računati. Moramo očistiti naše ime i sutra ujutro krećemo s tom mišlju. Skromno vas molim, bio sam dugo s vama, neki će reći predugo, ali vrijeme je vječno. Što više netko stari, vrijeme brže prolazi. S vama sam i želim ostati s vama. Nastaviti s vama. Volio bih to. Radi se o povjerenju s vaše strane, s moje strane poštovanju prema vama. Ako me želite, zahvaljujem vam. Dragi prijatelji, nogomet, više od igre, treba snažnog i iskusnog vođu, koji zna cijelu situaciju. Moramo raditi s našim ekonomskim i političkim partnerima, ali i na terenu. Hvala vam puno, nadam se da ću biti s vama za sat-dva. Na vama je", zaključio je Blatter i zaradio pljesak. 
 
Hussein je prvi izašao pred Kongres, u u govoru se nije doticao politike, govorio je o nogometu, povjerenju, ljubavi i suradnji, a osvrnuo se i na posljednji skandal koji je srozao ugled krovne nogometne organizacije. Obećao je preuzeti punu odgovornost i vraćanje povjerenja, transparentnost i otvaranje FIFA-e ostatku nogometnog i nenogometnog svijeta.
 

16:10 - Kreće priprema za glasovanje o novom predsjedniku
 
 
16:00 - Problem Palestine i Izraela je prvi na dnevnom redu.
 
 

 
Predsjednik Palestinskog nogometnog saveza Djibril Rajoub obznanio je u petak da "Palestina službeno odustaje od traženja da se Izrael suspendira", pa se o tom zahtjevu više neće raspravljati na kongresu. Palestinci su optužili Izraelce da su u njihovu ligu uključili pet klubova iz židovskih naselja na Zapadnoj obali, te da Izrael ne dopušta nogometašima iz pojasa Gaze odlazak na utakmice izvan Gaze.
 

U novom prijedlogu se traži omogućavanje uvoza nogometne opreme u Palestinu, kao i osnivanje promatračke grupe FIFA-e koja će pratiti razvoj gradnje nogometne infastrukture i rješavanje ostalh nogometnih problema na tom području.
 
Većinom glasova izglasan je amandman, a izraelski i palestinski predstavnici su se rukovali uz pljesak cijele dvorane.
 
 
15:30 Glasanje bi prema ranije objavljenom programu trebalo početi u 16 sati, ali se još ne zna hoće li kasniti zbog dojave o bombi.
 
15:20 Stotinjak palestinskih prosvjednika je ispred dvorane u Zurichu. Policija im ne dopušta ulazak unutra.
 
14:30 FIFA je u razdoblju od 2011. do 2014. godine zaradila 5,23 milijarde eura, a novčane rezerve povećala na čak 1,4 milijarde eura.
 
"Prihodi FIFA-e u razdoblju od 2007. do 2010. narasli su za 37 posto," naglasio je financijski direktor Markus Kattner na Kongresu u Zurichu.
 
Samo je svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu donijelo FIFA-i 1,9 milijarde eura, što je skoro dvostruko više nego SP 2010. u Južnoj Africi (1,1 milijarde). TV prava donijela su 43 posto svih prihoda, a marketinški ugovori 29 posto.
 
Troškovi od 2011. do 2014. su iznosili 4,9 milijardi eura, pa je FIFA to razdoblje okončala s plusom od 310 milijuna eura.
 
Rezerve FIFA-e su 2010. iznosile 1,17 milijardi eura, 2013. 1,31 milijarde, a trenutačno one iznose 1,4 milijarde eura.
 
13:45 Rad skupštine je nastavljen nakon što je pregledana dvorana. Dojava je bila lažna.
 
13:15 Netko je dojavio da je u dvorani postavljena bomba. Novinari su evakuirani iz dvorane nakon što su stigli policajci.
 
"Zasad jedino mogu potvrditi da smo primili dojavu o bombi", rekao je glasnogovornik švicarske policije.
 
12:50 Ovako se odlučuje o predsjedniku FIFA-e
 
12:30 I dok dužnosnici FIFA-e pozivaju na dijalog, poštenje i slično, mi ćemo se prisjetiti kako funkcionira glasovanje. Utvrđeno je kako je svih 209 članica prisutno na Skupštini. Kandidati za novog predsjednika su poznati; aktualni Sepp Blatter i njegov izazivač jordanski princ Ali bin al-Hussein.
 
Izbori funkcioniraju po principu "jedan član - jedan glas". Afrika ima najveći broj članica koje imaju pravo glasa 54, Europa ima 53 članice, Sjeverna i Srednja Amerika 35, Australija i Oceanija 11, dok je najmanja Južna Amerika s 10 članica.

11:30 Visoki dužnosnik FIFA-e Domenico Scala kaže: FIFA je dobro vođena organizacija. Problem je što je prije dva dana dobar dio tog vodstva završio u pritvoru zbog korupcije, pranja novca i slično.
 
10:00 Na Skupštinu su upale palestinske prosvjednice. Pokazuju crvene kartone, palestinske zastave i poručuju "Crveni karton rasizmu". "Oslobodite nogomet, oslobodite Palestinu"
 

 
09:30 Otvarajući u petak ujutro 65. kongres Svjetske nogometne federacije (FIFA) u Zuerichu, njezin predsjednik Sepp Blatter pozvao je zastupnike na zajedništvo i pokazivanje momčadskog duha u borbi protiv gorućih problema u nogometu.

"Pozivam vas na zajedništvo i iskazivanje momčadskog duha u nastojanju da zajedno krenemo prema naprijed. Pred nama je borba protiv korupcije, namještanja, rasiszma i diskriminacije, koje još uvijek nalazimo u nogometu, a to je bolno. Nadam se da će danas prevladavati disciplina, poštovanje i poštenje", rekao je u svom pozdravnom govoru još uvijek aktualni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter obraćajući se kongresnicima koji će u petak birati između njega i jedinog mu protukandidata, jordanskog princa Alija Bin Al Huseina, za novi četverogodišnji predsjednički mandat.

"Pokažimo svijetu da možemo ovu instituciju zajedno voditi", zaključio je Blatter. Inače, Blatterov govor prekinule su dvije djevojke koje su mahale palestinskom zastavom i vikale "crveni karton za FIFA-u". Blatter se na trenutak zbunio, a zatim je samo kazao "osiguranje!". Naravno, osiguranje se stvorilo u sekundi i izvelo djevojke van iz dvorane.
 
Blatter, koji lovi svoj peti uzastopni mandat, favorit je unatoč činjenici da je prije dva dana zbog korupcije uhićeno četrnaest ljudi iz FIFA-e. Koeficijent na kladionicama da će 78-godišnji Blatter ostati na poziciji iznosi 1,50, dok je na trijumf jordanskog princa koeficijent 2,50.
 
Opozicija se uoči izbora ujedinila tako što su ostali kandidati Nizozemac Michael van Praag i legendarni Portugalac Luis Figo povukli svoje kandidature, kako bi jordanski princ dobio što više glasova.
 
"Ovi izbori su sve samo ne slobodni. Odbijam biti dio procesa u kojem jedan čovjek ima apsolutnu moć", rekao je Figo, razočaran diktaturom u FIFA-i.
 
UEFA se žestoko bori protiv Blattera, a predsjednik europske krovne organizacije Michel Platini tvrdi da jordanski princ ima podršku 45 ili 46 od 53 članice UEFA-e.
 
Azijska nogometna federacija pozvala je svoje članove da podrže Blattera, a podršku aktualnom predsjedniku pružaju i Afrikanci.
 

Pročitajte više