Šamar Dani Whiteu: "UFC ne može u Kinu!"

NEDAVNE tvrdnje Dane Whitea kako će uskoro organizirati priredbu i u najmnogoljudnijoj državi na svijetu ipak bi mogle ostati neostvarene.

Kina sa svojim iznimno strogim državnim aparatom kontrolira mnogo toga, pa tako nije ni jednostavno dobiti dozvolu za organiziranje MMA priredbe na njihovom teritoriju, a čini se da ni UFC nije uspio privoliti tamošnje čelnike da im daju zeleno svjetlo.

White je ovog tjedna otkrio da rade na dobivanju dozvole za organizaciju priredbe u Makau, koja je izdvojena regija Kine, a čini se da će u samu Kinu daleko teže. White je time najavio osvajanje Kine ove godine.

“Dana White i UFC neće ove godine doći u Kinu. Njegova najava da će priredbom u Makau zapravo biti u Kini je kao da organizira priredbu u Portoriku, a kaže da je zapravo u SAD-u. Makao je izdvojeni teritorij, koji ima svoju vlast i svoju novčanu jedinicu, a kineski državljani čak trebaju i vizu da bi došli u Makao”, započinje Joel Resnick, prvi čovjek organizacije Ruff China.

“Pitajte Danu Whitea zbog čega ne napravi priredbu u Šangaju ili Pekingu. Odgovor je zato jer ne može! Ruff China je jedini dobio dozvolu kineskih vlasti koji kontroliraju održavanje MMA priredbi. Mi pozdravljamo dolazak UFC-a u Makao, jer će time porasti interes za MMA u Aziji, a mi smo jedini koji smiju organizirati MMA priredbu u Kini. Ove godine smo dosad u Kini održali tri priredbe”, rekao je Resnick.

Rukavica u lice je definitno bačena Whiteu ovom prilično oštrom reakcijom Resnicka i nema sumnje da nećemo dugo morati čekati na odgovor iz Las Vegasa.

Tajland zabranio MMA

Čini se da tajlandske vlasti nisu baš blagonaklono prihvatile održavanje MMA priredbi u njihovoj zemlji. Muay Thai je nacionalni sport Tajlanda i na dolazak konkurencije ne gleda se blagonaklono, te je Vrhovno sportsko tijelo  zabranilo ovaj sport.

Slobodna borba počela je izazivati veliku pozornost Tajlanđana, pogotovo nakon Dare eventa održanog u Bangkoku. Najavljena nagrada od milijun američkih dolara za pobjednike odmah je privukla pažnju medija i boraca.

No, priredba je privukla i pažnju protivnika pa je uslijedila zabrana s već prožvakanim objašnjenjem da se radi o krvavom i barbarskom sportu. Uz to je navedeno i da MMA ne slijedi boksačka ili Muay Thai pravila.

Naravno, očigledna su protupitanja – maze li se borci u Muay Thaiju i ne dozvoljavaju li nastupe djeci od 8 godina u mečevima bez ikakve zaštite, te zašto bi MMA slijedio pravila boksa i tajlandskog boksa?

Kao logičan razlog zabrane čini se da bi razvoj slobodne borbe u Tajlandu mogao ugroziti nacionalni sport Muay Thai.

Pročitajte više