Sićušna Kostarika jedna od najvećih senzacija svjetskih smotri - Pinto: Pišemo najljepše stranice povijesti

Foto: HINA / Getty images

KOSTARIKA ima samo 4.5 milijuna stanovnika i vrlo slabo nacionalno prvenstvo. Nema veznjake Reala, Barcelone i Intera već čak 17 igrača čija vrijednost ne prelazi milijun eura. Kostarika nema vrhunskog ni dobro plaćenog izbornika, već 61-godišnjaka koji nikad nije igrao nogomet ni trenirao bilo koju momčad van Srednje i Južne Amerike. A opet, Kostarika je u Brazilu plasmanom u četvrtfinale napravila jednu od najvećih senzacija u povijesti svjetske smotre, gotovo uz bok onoj Kameruna 1990. i Južne Koreje 2002. godine.

Nedjeljni dvoboj s Grčkom uistinu je ponudio pravu dramu. Kostarika je povela s 1:0 i onda punih sat vremena branila vodstvo s igračem manje. Nakon 120 minuta prišlo se izvođenju kaznenih udaraca, gdje je drama nastavljena sve do posljednje serije, kada je vratar Levantea Navas zaustavio pokušaj ponajboljeg grčkog nogometaša posljednjih pet, šest godina - Theofanisa Gekasa. Ta obrana označila je početak neopisivog slavlja na stadionu i ulicama San Josea, gdje je nekoliko stotina tisuća ljudi slavilo do ranog jutra.



Nakon utakmice, izbornik Jorge Luis Pinto jedva je govorio od sreće: "Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Želio bi odati počast mojim igračima što su igračem manje izdržali sve i doveli nas među osam najboljih na svijetu. Vjerovao sam u svoje igrače, a oni su nam vratili na najbolji mogući način. Ne mogu tražiti više od ovoga. Ovo je nevjerojatan trenutak, emocije me potpuno preplavljuju. Ne mogu vam opisati kakav je ovo enorman uspjeh za našu malu zemlju. U ovim trenucima pišemo najljepše stranice kostarikanske povijesti".

"Ali nemojte misliti da ćemo stati na ovome. Posvetili smo se ovom do srži našeg bića i nastavit ćemo se boriti. Vrlo smo ambiciozni i gledamo dalje. Susret ćemo se sa sjajnom ekipom Nizozemske, ali ni oni nisu svemogući. Ali nećemo još od njima, sada je vrijeme za slavlje. Bio je ovo jedan od najdramatičnijih susreta u mojoj karijeri. Srećom što smo imali vratara kao Navasa. Za mene, on je jedan od najboljih na svijetu. Hvala Bogu na njemu, zdravlju i na ovom nevjerojatnom iskustvu. No naš gard će i dalje ostati gore".

Pročitajte više