Sjećate li se krađe u Južnoj Koreji? Na današnji dan Italija je morala izgubiti

Foto: Guliver Image/Getty Images

"TREBALI smo pobijediti, ali smo morali izgubiti", komentirao je šokirani talijanski izbornik Giovanni Trapattoni nakon ispadanja u osmini finala Svjetskog prvenstva 2002. godine.
 
Talijani, koji su u grupnoj fazi izgubili od Hrvatske, u Daejeonu igrali su protiv Južne Koreje, koja je s Japanom organizirala 17. Svjetsko prvenstvo. Ta utakmica osmine finala, odigrana 18. lipnja, između tadašnjih europskih doprvaka i domaćina spada u jednu od najčuvenijih u povijesti svjetskih prvenstava.
 
Poklonjen jedanaesterac domaćinu, kojem su dopušteni i brutalni startovi
 
Ekvadorski sudac Byron Moreno imao je zadatak odvesti Južnu Koreju u četvrtfinale. Najprije im je u petoj minuti poklonio jedanaesterac, ali je Ginaluigi Buffon obranio udarac Ahna Junga-Hwana s bijele točke. Osam minuta kasnije Talijani su poveli golom Christiana Vierija, a Južnokorejci su počeli letjeti terenom na krilima suca koji im je dopuštao brutalne startove.
 

 
Domaćin je u posljednjih petnaest minuta krenuo u potpunu ofenzivu, izbornik Guus Hiddink zaigrao je sa šest napadača, a produžetke mu je donio Seol pogotkom dvije minute prije kraja. 
 
Totti isključen zbog simuliranja
 
Utakmica je otišla u produžetke gdje se nastavilo s brutalnim prekršajima domaćina, koji je dvoboj morao završiti s dva ili čak tri igrača manje. Međutim, na kraju je Italija dobila crveni karton jer je Moreno dao drugi žuti karton Tottiju, koji je nakon jednog duela u domaćem kaznenom prostoru tražio penal. Trapattoni je poludio, počeo razbijati po stadionu, a Talijani su u nevjerici čekali jedanaesterce.
 
Južnokorejski junak protjeran iz Italije
 
No, jedanaesterce je spriječio Ahn, koji je tri minute prije kraja postigao "zlatni gol" efektno smjestivši loptu u mrežu iza Buffona. Samo nekoliko minuta ranije poništen je pogodak Talijanu Damianu Tommasiju zbog navodnog zaleđa.
 
Južnokorejski junak na Svjetsko prvenstvo je došao kao nogometaš talijanske Perugije, a dan kasnije ostao je bez ugovora u Italiji. "Nemam namjeru plaćati onog zbog koga je uništen talijanski nogomet", rekao je vlasnik Perugije Luciano Gaucci i raskinuo ugovor s Ahnom.
 

 
Nakon Italije, oštećena je i Španjolska, ali domaćin nije mogao do medalje
 
Južna Koreja je 2002. godine otišla do polufinala, najvećeg uspjeha u povijesti azijskog nogometa, nakon što je poput Italije pokradena i Španjolska, ali do medalje nije uspjela doći poslije minimalnih poraza od Njemačke (0:1) i Turske (2:3).
 
Moreno nastavio praviti skandale: Poklonio pobjedu klubu jer se natjecao za gradsko vijeće Quita
 
Sudac Moreno, za kojeg je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter rekao da nije kriv za ispadanje Italije, nastavio je suditi i praviti skandale. Samo tri mjeseca nakon Svjetskog prvenstva, Moreno je ponovo "zablistao" u utakmici ekvadorskog prvenstva, kada je bez ikakvih razloga produžio utakmicu između Liga de Quitoa i Barcelone za čak 12 minuta. Liga je u sudačkoj nadoknadi postigla dva pogotka i upisala pobjedu 4:3. Nekoliko dana kasnije Moreno je dobio kaznu od 20 utakmica nakon što se saznalo da se u to doba natjecao za gradsko vijeće Quita, zbog čega je i pomogao domaćoj momčadi.
 
Vjerovali ili ne, u prvom ogledu nakon što je odslužio kaznu od 20 utakmica zabrane suđenja, Moreno je isključio trojicu igrača Deportivo Quita, međutim usprkos igračkom hendikepu, gosti su uspjeli odigrati 1:1 protiv Deportivo Cuenca. Moreno je nakon ovoga doživotno suspendiran iz ekvadorskog nogometa.
 
Nakon što je završio sudačku karijeru, okrenuo se krijumčarenju droge. Uhvaćen je 2011. godine u švercu šest kilograma heroina, te osuđen na dvije i pol godine zatvore.
 
"I 2002. je bio katastrofa, a sad je to dokazano. On je bandit i osoba koju ne možete ozbiljno shvatiti. Dovoljno je pogledati slike s te utakmice i vidjeti na što je ličio i koliko je predebeo bio", rekao je bivši talijanski reprezentativac Christian Panucci nakon što je saznao da Moreno ide u zatvor. 
 
 

Pročitajte više