Tko su pobjednici, a tko gubitnici prijelaznog roka?

Foto: Guliver Image/Getty Images

U NAJJAČIM europskim ligama završio je prijelazni rok, a najveći posao napravio je Manchester City.
 
Manuel Pellegrini pojačao je ofenzivu Belgijcem Kevinom De Bruyneom i Englezom Raheemom Sterlingom, a obrana je jača za Argentinca Nicolasa Otamendija. Uz odlaske igrača koji uglavnom nisu imali veliku minutažu City je uvjerljivi pobjednik prijelaznog roka u Engleskoj.
 
Wenger tek posljednjeg dana prijelaznog roka shvatio da mu treba napadač
 
Konkurencija za gubitnika na Otoku je bila puno jača, a po ko zna koji put titulu odnose Arsenal i Arsene Wenger. Stručnjaci mjesecima upozoravaju tvrdoglavog Francuza da su mu za borbu sa Cityjem i Chelseajem potrebni zadnji vezni i napadač, a Wenger je doveo samo vratara Petra Čecha. Češki vratar je veliko pojačanje, ali ne i dovoljno da Arsenal postane prvak. Posljednjeg dana prijelaznog roka toga je postao svjestan i Wenger, ali u "sudačkoj nadoknadi" nije uspio dogovoriti transfer Edinsona Cavanija iz PSG-a.
 
Čelnici Intera ispunili Mancinijeve želje, Juventus ostao bez trojice od četvorice najboljih igrača
 
Vraća li se ovim prijelaznim rokom Inter u vrh talijanskog nogometa? Čelnici milanskog kluba ispunili su sve želje trenera Roberta Mancinija - stigli su Geoffrey Kondogbia, Ivan Perišić, Xherdan Shaqiri, Jaison Murillo, Davide Santon, Miranda, Martin Montoya, Alex Telles, Stevan Jovetić, te u posljednjim trenucima prijelaznog roka Felipe Melo i Adem Ljajić. Inter je čak pozitivno poslovao ovog ljeta budući da je prodao Matea Kovačića za 28+7 milijuna eura, Xherdana Shaqirija za 17, Hernanesa za 11 i Alvareza za 10.
 
Odlascima Andree Pirla, Carlosa Teveza i Artura Vidala, trojice od četvorice najboljih igrača momčadi, Juventus je najveći gubitnik prijelaznog roka u Italiji iako su stigli Mario Mandžukić, Paulo Dybala, Juan Cuadrado, Alex Sandro i ozlijeđeni Sami Khedira. Koliko će Juventusu nedostajati trojac iz prošle sezone, govore i dva poraza sa starta talijanskog prvenstva, što se "Staroj dami" nikada nije dogodilo u povijesti. A svi suparnici, osim Napolija, pojačali su se i najavili lov na titulu... I u Juventusu su bili svjesni toga, pa su posljednjih dana, nakon što su odustali od Marija Gotzea, pokušali dovesti Juliana Draxlera ili Axela Witsela, ali su se u Torinu morali zadovoljiti tek dovođenjem Hernanesa iz Intera.
 
Monaco prodao igrače za 150 milijuna eura, Atletico potrošio toliko
 
Veliki posao u prijelaznom roku odradio je Monaco, koji je na prodajama petorice nogometaša (Martiala, Kondogbije, Kurzawe, Abdennoura i Carrasca) zaradio čak 150 milijuna eura, a doveo je na posudbu nogometaše poput Coentraa, Pašalića i El Shaarawyja s kojima mu ne bi smjela pobjeći Europa ove sezone.
 
A 150 milijuna eura potrošio je Atletico. Upitno je vrijede li zaista toliko Jackson Martinez, Stefan Savić, Carrasco, Luciano Vietto, Bernard Mensah i povratnik Filipe Luis.
 
Real ostao bez De Gee i s nezadovoljnim Navasom
 
Ipak, najveći gubitnik prijelaznog roka u Španjolskoj je Atleticov gradski rival Real, koji je doveo tek Matea Kovačića, Danila i rezervnog vratara Casillu. Glavni dio momčadi ostao je na okupu, ali Real je najveći propust napravio posljednjeg dana prijelaznog roka. Florentino Perez je dugo želio Davida De Geu i konačno je 31. kolovoza dogovorio njegov transfer. U Realu su tada rekli vrataru Keyloru Navasu da ga šalju u United kako bi otvorili mjesto za španjolskog reprezentativca. I dok se Navas već spremio za put na Otok, transfer je propao jer je dokumentacija s dvije minute zakašnjenja stigla u Španjolski nogometni savez. Real je, barem do siječnja, ostao bez svoje najveće želje ovog ljeta i s nezadovoljnim vratarom.
 

Pročitajte više