Turci o skandalu: "Zviždali smo teroristima, kod nas je to tradicija"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON stravičnog masakra u Parizu prošlog petka, gotovo sve nogometne utakmice koje su bile održane počele su s minutom šutnje u počast svim stradalima.

> Turski navijači zvižducima prekinuli minutu šutnje za žrtve Pariza

U utorak navečer svjedočili smo prekrasnoj i dirljivoj atmosferi sa Wembleyja gdje je cijeli stadion pjevao Marseljezu, no u Istanbulu istu večer nije bilo tako dirljivo. Štoviše, turski navijači napravili su pravi skandal na stadionu Fatih Terim uoči samog početka prijateljske utakmice između Turske i Grčke (0:0).

Za vrijeme trajanja minute šutnje stadionom su se orili zvižduci i povici ''Allahu Akbar'' (Bog je velik), pišu svi svjetski mediji.
 

Ipak, iz Turskog nogometnog saveza stiglo je priopćenje u kojem oni tvrde da je riječ o nesporazumu i da su navijači zapravo zviždali teroristima, kao i da je to tradicija u Turskoj.
 
''Svima mora biti jasno da se u Turskoj, posebice na nogometnim stadionima, za vrijeme minute šutnje skandira za preminule u terorističkim napadima. Navijači uzvikuju "mučenici ne umiru, domovina je nedjeljiva". To je tradicija turskog naroda još od vremena kad smo se borili protiv terorista iz organizacije PKK. U posljednjih 30 godina u terorističkim napadima u Turskoj je stradalo preko 30 tisuća nevinih. Svaki put kada teroristička organizacija ubije nekoga u Turskoj navijači za vrijeme šutnje zvižde i skandiraju. Navijači zvižde teroristima! Ne žrtvama! Nikada nije bilo nepoštovanja prema žrtvama, mučenicima, i nikada neće. Stvarate mržnju diljem svijeta o našem narodu iz pogrešnih razloga", stoji u priopćenju.
 
Na ovom video snimku vidi se kako su navijači u Turskoj izviždali i minutu šutnje za 105 poginulih Kurda.
 

Također, navijači BiH u ponedjeljak su u Dublinu izazvali pravi skandal kad su za vrijeme minute šutnje uzvikivali ''Palestina''.
 
 
 

Pročitajte više