Ukrajina - od Staljinovog igrališta do zemlje mogućnosti i kontradiktornosti



36 DANA ostalo je do početka Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, a u nastavku predstavljanja donosimo pregled ukrajinskih gradova čije će nogometne arene ugostiti dvoboje najboljih momčadi Starog kontinenta.

> Poljska - srce Europe


Donjeck je 1869. godine osnovao velški poslovni čovjek John Hughes koji je sagradio čeličanu i otvorio nekoliko rudnika ugljena u regiji, a grad je zato nazvan Yuzovka ("Yuz" je približno "Hughes" na ruskom) kao priznanje njegovoj ulozi u osnivanju grada. Donjeck, glavni grad regije Donbas, ima populaciju od skoro milijun stanovnika, što ga čini petim najvećim gradom u Ukrajini. Tijekom sovjetskih vremena zvao se i Staljino dok Nikita Hruščov nije 1961. godine naredio da se svi gradovi nazvani po Josifu Staljinu preimenuju.

Najvažnija znamenitost u Donjecku je Katedrala Isusova Preobraženja. Nadalje, u Donjecku ima pet kazališta, a među njima poznato Donjecko državno Solov'yanenkovo akademsko kazalište opere i baleta, 20 kina, regionalni muzej likovne umjetnosti, dvadesetak muzeja i planetarij. Grad ima 12 tramvajskih i 17 trolejbuskih linija, kao i brojne autobusne linije. Doduše, tramvaji i trolejbusi su dosta spori i nezgrapni. Metro je trenutno u izgradnji i neće biti gotov još nekoliko godina, a prva faza otvara se tijekom 2012. godine. Taksiji se mogu unajmiti na ulicama Donjecka, ali valja se dogovoriti za cijenu unaprijed. Natezanje oko cijene može biti korisno, s obzirom da vozači taksija često napuhuju cijene za zapadnjake.


Ukoliko Hrvatska prođe u četvrtfinale, postoji mogućnost da će igrati u Donjecku, a put tamo bit će ugodno otkriće za sve one koji ga poimaju kroz prizmu industrijskog mjesto. Riječ je o potpuno krivom opisu, pošto je Donjeck iznenađujuće međunarodni grad sa svojim kulturnim blagom. Kao spoj industrijske baštine, modernih uredskih zgrada i mjesta koje dosta govore o povijesti Ukrajine, Donjeck ostaje u trajnom sjećanju. Što se tiče gastronomije, Donjeck je praktički natrpan svestranim zalogajnicama, od elitnih restorana do malih kafića. Ukrajinski i ruski restorani u Donjecku nude tradicionalnu hranu, a prvi izbor su im borshch, vareniki, pelmenite varijacije huliasha. Votka (horilka) s paprom popularno je piće u Ukrajini.


S oko tri milijuna stanovnika Kijev je glavni i najveći grad Ukrajine. Smješten je u sjevernom dijelu srednje Ukrajine i leži na rijeci Dnjepru. Predstavlja prestižno industrijsko, trgovačko i kulturno ukrajinsko i europsko središte sa sveučilištem, znastvenim akademijama, brojnim znanstvenim zavodima, muzejima i kazalištima. Grad je to svjetski poznatih znamenitosti. Kijev je prema ukrajinskoj literaturi osnovao poljanin knez Kij 441. godine, zajedno sa svojom braćom Ščekom i Horivom te sestrom Libid.


Kijev je poznat kao zeleni grad, u njemu se nalaze čak dva botanička vrta i bezbroj većih i manjih parkova i perivoja. Razgledavanje Kijeva može se započeti s Muzejem Velikoga domovinskog rata, otkuda se pruža predivan pogled na lijevu obali Dnjepra. Slijedi Pechersk Lavru i Muzej minijatura, a zatim Park slave pa Most ljubavnika koji vodi do Slavoluka prijateljstva naroda. Važno je reći kako konzumacija alkohola na ulici nije dozvoljena, iako se može naići na domaće stanovništvo koje krši zakonske propise. Pušenje također nije dozvoljeno na javnim mjestima.

U Kijevu su restorani relativno jeftini, ako se izbjegnu turističke zamke. Barovi i restorani oko Trga neovisnosti i glavne ulice Kreshatyk imaju prilično napuhane cijene u odnosu na ostatak grada. Pivo u barovima je skupo za domaće stanovništvo, pa ga oni uglavnom kupuju kod uličnih prodavača, koji imaju razumnije cijene. Lokalnih restorana ima puno i jeftini su, a postoje i razni objekti brze prehrane koje poslužuju borscht i druga jela ruske kuhinje. Lokalno pivo koje i Ukrajinci zovu pivo dosta jeftinije od uvoznih i uglavnom je vrlo pitko. Na koncu, preporučuje se ne piti vodu iz slavine. Na kraju dodajmo kako je Kijev druga eventualna četvrtfinalna opcija za hrvatsku reprezentaciju.



Lavov leži na rijeci Poltvi udaljen nekih 80 km od poljske granice. Administrativno je središte Lavovske oblasti s milijun stanovnika. Lavov zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika. Svojom ljepotom, spomenicima i širokom lepezom stilova gradnje ne ističe se samo među ukrajinskim gradovima, već i među prestižnim gradovima središnje i istočne Europe.Povijesno središte grada Lavova je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 1998. godine kao izvanredan primjer spoja arhitektonskih i umjetničkih tradicija istočne Europe s talijanskim i njemačkim utjecajima. Lavov je priznat kao ukrajinski glavni grad kulture u 2009. godini, a avenija Shevchenko jedna je od najljepših ulica.

Skoro u potpunosti je očuvala duh europske arhitekture s početka XX. stoljeća. Armenska zajednica, jedna od najstarijih u Lavovu, formirala je u periodu od puno godina centar svojega nacionalnog života u Lavovu. Njena jedinstvena arhitektura ocrtava izvorni duh kulture istočnoga kršćanstva. Što se tiče gastronomije, danas Lavov ima stotine restorana, barova, noćnih klubova i hotela koji poslužuju razna jela te nude izvanredan ugođaj i stil. Bilo da tražite tradicionalne ukrajinske restorane ili restorane s francuskim i talijanskim jelima, Lavov Vam nudi sve što vaše tijelo i duša traže. Restoran u Lavovu su uglavnom udobna, staromodna i tradicionalna ukrajinska mjesta koja poslužuju ukusnu hranu. Jake juhe i bogata, teška jela su njihovi specijaliteti.





Harkiv je drugi po veličini grad u Ukrajini. Nekada je bio prvi glavni grad sovjetske Ukrajine, a danas je administrativno središte Harkivske oblasti. Harkiv je jedan od glavnih kulturnih, znanstvenih, prosvjetnih, prometnih i industrijskih središta u Ukrajini. U gradu se nalazi stotine industrijskih poduzeća, a među njima su i svjetski poznata poput Morozov Design Bureau i Malyshev Tank Factory, svjetski predvodnici u izgradnji vojne opreme i vojnih vozila još od 1930. godine. Grad je prepoznatljiv i prema Trgu slobode koji trenutno slovi za najveći europski trg i sedmi po veličini u svijetu. U gradu se tijekom cijele godine održavaju razne kulturne i zabavne aktivnosti, a među poznatijim festivalima su: fikcijski Zvjezdani most, glazbeni Harkivski jazz festival, filmski Harkivska Sirena i međunarodni glazbeni festival Harkivski ansambli.

Pročitajte više