Zbog nereda u Sofiji Bugarima prijete prazne tribine: Hoće li se Hrvatska izvući bez kazne?

Foto: Screenshot; Youtube

BUGARSKA bi mogla biti drastično kažnjena zbog nereda na utakmici u Sofiji s Hrvatskom koja je nakratko bila zaustavljena zbog kaosa koji je zavladao kada su se bugarski i hrvatski navijači počeli gađati bakljama.

> Bugarski izbornik tvrdi jedno, snimka pokazuje drugo: "Hrvati su provocirali"

U 22. minuti poletjele su prve bengalke na tribinama, svjedoci kažu da su Bugari prvi počeli, prikazuju to i snimke, domaćin krivi Hrvate zbog provokacija, no tko je počeo manje je bitno jer UEFA može, kao što je radila do sada, kazniti oba nogometna saveza.

Predsjednik bugarskog saveza Boris Mihajlov, koji je i sam član Izvršnog odbora UEFA-e, uvjeren je da će kazna biti oštra.

"Savez je napravio svoj dio posla i predao stvari policiji. Pitajte njih zašto je došlo do nereda. Mislim da ćemo biti drastično kažnjeni, no prve petarde bacili su hrvatski navijači. Delegati imaju policijske snimke, netko će na kraju sigurno biti kažnjen", rekao je Mihajlov. Kazna će sigurno biti novčana, a Bugarima prijete i prazne tribine za preostale utakmice u kvalifikacijama, čime je nedavno kažnjen moskovski CSKA zbog nereda u Ligi prvaka.

Utakmicu je na stadionu Vasil Levski i na ulicama osiguravalo 800 policajaca, no do prvog napada Bugara na gostujuće navijače došlo je već dan prije utakmice kada su oteli transparent frankfurtskoj skupini iz Uvijek vjerni, koji su prije toga na treningu Hrvatske skandirali "Za dom spremni". Nekoliko sati prije utakmice došlo je do još jednog manjeg okršaja navijača u blizini stadiona, a nastavilo se na tribinama, gdje su se, prema izvještaju turskog delegata, čuli i "rasistički povici i uvrede" poput "Cigani", "Turci".

"Hrvati su prvi počeli i isprovocirali cijelu situaciju. Izuzev tog incidenta, navijanje i atmosfera su bili odlični", rekao je Mihajlov dodavši kako je policija pogriješila jer je pazila samo na hrvatske navijače dok Bugarski nisu detaljno pretraženi na ulasku na stadion.

Bugari se međusobno potukli

Prije nego što su napali hrvatske navijače, Bugari su se međusobno potukli.

"U sektoru B došlo je do sukoba između navijača Bugarske. Policija je uspjela zaustaviti tučnjavu, a pritom se ozlijedio jedan policajac", izvijestila je bugarska policija, dok bugarski mediji javljaju kako je riječ o sukobu navijača Levskog i Beroe.

U međuvremenu, bugarski i hrvatski navijači počeli su s okršajem u sektoru D.

"S obzirom na ozbiljnost situacije, interventna policija stupila je na mjesto događaja. Situacija je ubrzo stavljena pod kontrolu". Privedeno je desetak navijača.

Penev: Ne smije biti kazne, dosta je zabrana!

Bugarski izbornik Ljuboslav Penev bio je oduševljen navijačima: "Ovo nije knjižnica! Volim takvu atmosferu, kad tribine navijaju strastveno, sa srcem. Ne bi smjelo biti kazne, dosta je bilo takvih zabrana", oštar je Penev.

Bugarska je prošle godine u kvalifikacijama za SP protiv Malte igrala pred praznim tribinama zbog rasističkih uvreda protiv Danske godinu ranije. Balkan je UEFA odavno označila kao jedan od glavnih problema modernog nogometa zbog huligana na tribinama, Hrvatsku je uporno gurala u taj koš, a navijači redovito pronalaze način kako dati UEFA-i još argumenata. Pitanje je samo koliko će krivnje Hrvatska ovaj put podijeliti s Bugarima, ne samo zbog bacanja baklji nego i zbog povika na koje su FIFA i UEFA već pokazale silnu osjetljivost.

Pročitajte više