Alonso nakon teškog sudara odvozio čudesnu utrku. Onda ga je razočarala ogromna kazna

Screenshot: Sportklub

FERNANDO ALONSO (41) oduševio je pratitelje Formule 1 svojom vožnjom na Velikoj nagradi SAD-a. Iskusni Španjolac i vozač Alpinea prvo se popeo šest mjesta pa pao na zadnje nakon što je jedva izdržao težak sudar, a onda se opet popeo na sedmo mjesto. Ipak, sve je to bilo uzaludno jer je na kraju dobio kaznu zbog koje je ostao bez pozicije.

Težak sudar s budućim momčadskim kolegom

Alonso je u 22. krugu doživio težak sudar s Lanceom Strollom, s kojim će iduće sezone zajedno voziti za Aston Martin. Stroll i Alonso krenuli su u borbu za sedmo mjesto nakon što se maknuo sigurnosni automobil, koji je na stazi bio zbog ranijeg izlijetanja Valtterija Bottasa. Došlo je do kontakta između budućih momčadskih kolega, Stroll nije mogao nastaviti utrku, a Alonso je nekako uspio iskontrolirati bolid nakon što je jedno vrijeme bio na dva kotača i još dodirnuo ogradu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SUDAR ALONSA I STROLLA.

Španjolac je otišao u boks ukloniti štetu te uzeti novo prednje krilo pa se na stazu vratio kao zadnji. U idućih 30-ak krugova uspio se čudesno probiti sve do sedmog mjesta, ali zatim je stiglo neugodno iznenađenje iz FIA-e.

Naime, nakon žalbe Haasa utvrđeno je da je Alonsov bolid vraćen na stazu u "nesigurnom stanju" pa je stoga vozač Alpinea kažnjen s čak 30 sekundi. Glavni problem bio je u tome što je zbog sudara ostao bez jednog retrovizora. Tako Alonso na kraju nije završio na sedmom, nego tek na 15. mjestu.

Drugi vozač Alpinea zbog Alonsovog peha dobio bod

Od Alonsove kazne najviše su profitirali Sebastian Vettel, koji se popeo na sedmo mjesto, Kevin Magnussen (8.), Yuki Tsunoda (9.) te Alonsov momčadski kolega Esteban Ocon. Ocon nije završio utrku u bodovima, ali se ovako popeo na deseto mjesto i dobio jedan bod.

Podsjetimo, pobjednik utrke u Austinu bio je aktualni dvostruki prvak Max Verstappen, koji je, uz četvrto mjesto Sergija Pereza, donio Red Bullu i konstruktorski naslov. Postolje su popunili drugoplasirani Lewis Hamilton i trećeplasirani Charles Leclerc.

Pročitajte više