Americas Cup: I druga pobjeda Alinghia

Švicarska jedrilica Alinghi povela je sa 2:0 protiv američkog BMW Oraclea u seriji na pet pobjeda finala izazivača na 31. Americas Cupu u Aucklandu.

Vlasnik Alinghia Ernesto Bertarelli i kormilar Russell Coutts ponovno su vodili od početka do kraja 18.5 nautičkih milja dugačkog regatnog polja zajeva Hauraki, prošavši ciljem 40 sekundi prije Amerikanaca.

Ipak, za razliku od prve utrke, koju je Oracle izgubio sa minutu i 24 sekunde, druga regata je bila puno izjednačenija i tko zna kako bi završila da posada Oraclea nije napravila pogrešku na drugom okretu oko plutače. Pogrešnim manverom prilikom okreta na Oracleu se slomio veliki držač najvećeg jedra ´spinakera´, a jedro je palo u more ispred pramca, jako usporivši brod. U trenutku pogreške posada kormilara Chrisa Dicksona zaostajala je svega 19 sekundi, a dok je pramac Oraclea očišćen, Švicarci su već imali ogromnu prednost od minute.

´Vrlo smo zadovoljni sa 2:0, ali nekako ne vjerujem da ćemo ih pobijediti sa 5:0. Danas su dokazali da su vrlo dobri i bit će teško pobijediti u svakoj utrci´, riječi su Alinghieva taktičara Nijemca Jochena Shuemanna, višestrukog olimpijskog pobjednika.

´Još uvijek nismo ispali, ali više nam se ne mogu događati pogreškme poput današnje. Švicarci voze pametno i racionalno, dosad su bolje predviđali situaciju na regatnom polju i bit će jako teško dostići ih. Držim da će sljedeća utrka biti ključna´, kazivao je kormilar Oraclea Chris Dickson.

Treća utrka na rasporedu je u srijedu ujutro po hrvatskome vremenu, a pobjednik će se 15. veljače u finalu suprostaviti Novozelanđanima.

Pročitajte više