AMERICAS CUP: POBJEDE ALINGHIA I ONEWORLDA

Najbolji jedriličari svijeta konačno su, nakon sudskih tužbi i odgode zbog nevremena, izašli na regatno polje ispred Aucklanda, gdje su danas održane prve polufinalne borbe izazivača.

Prve pobjede pripale su švicarskom Alinghiu i američkoj jedrilici OneWorld, čije je vodstvo od 1:0 protiv talijanske Prade ´samo na papiru´, budući da je ovaj klub iz Seattlea u ponedjeljak kažnjen oduzimanjem jednog boda (pobjede) zbog krađe dizajnerskih nacrta.

OneWorld je izgubljeno na Sudu vratio na regatnom polju, ušavši u cilj 47 sekundi prije Prade, začetnika tužbe protiv Amerikanaca. Sama utrka ponudila je dramu, jer su Talijani na vjetru granične jačine od 20 čvorova dvaput preuzimali vodstvo u dionicama koje su se jedrile niz vjetar. Trenutak odluke zbio se prije petog okreta, kada se na Pradi slomio držač ´spinakera´ i dok je talijanska posada popravljala štetu, kormilari OneWorlda, inače Australci, Peter Gilmour i James Spithill odmakli su 300 metara. Nova drama uslijedila je prilikom posljednjeg, petog okreta, kada se rasparao spinnaker OneWorlda, ali je prednost Amerikanaca bila u tom trenutku prevelika da bi ispustili pobjedu, koja ih je tek stavila u ravnopravni položaj spram Prade, jer je rezultat ove serije zapravo 0:0.

Alinghiu prva pobjeda protiv američkog Oraclea itekako važi, a švicarska posada na čelu sa novozelandskim kormilarom Russellom Couttsom do nje je došla na dominantan način. Od starta do cilja, dakle i na svih pet okreta, Alinghi je uvijek bio ispred kluba u vlasništvu multimilijardera Larrya Ellisona. Nakraju je razlika na cilju iznosila 71 sekundu i to je prvi poraz Oracle BMW Racinga nakon jedanaest pobjeda zaredom, koje su uslijedile otkako je Novozelanđanin Chris Dickson preuzeo dužnost kormilara. Pobjednik ovog para izravno će u finale izazivača, dok poraženog čeka repesaž-dvoboj sa boljim iz drugog para OneWorld-Prada. Sve polufinalne serije jedre se na četiri pobjede.

Pročitajte više