Oi Tokio

Američki košarkaši izgubili od Francuske. To im je prvi poraz na OI nakon 17 godina

Foto: AP Photo/Eric Gay

AMERIČKA košarkaška reprezentacija izgubila je od Francuske 83:76 u prvoj utakmici na Olimpijskim igrama. Prvi joj je to poraz na OI-ju nakon 17 godina, kada je u Ateni bolja bila Argentina.

Iako su Amerikanci vodili gotovo cijelo prvo poluvrijeme i na predah otišli s prednošću od osam razlike, Francuzi su se vratili u trećoj četvrtini i preokrenuli rezultat u svoju korist. U zadnjoj se dionici vodila napeta i dramatična borba, a presudila je trica Evana Fourniera za 76:74 minutu prije kraja, da bi se zatim Francuska u zadnjoj minuti odlično branila i realizirala slobodna bacanja.

Junak susreta svakako je Fournier s 28 poena i četiri skoka, dok je Rudy Gobert zabio 14 uz devet skokova. Nando De Colo je utakmicu završio s 13 poena i po pet skokova i asistencija. SAD je predvodio Jrue Holiday s 18 poena i sedam skokova. Bam Adebayo zabio je 12, Damian Lillard 11, a Kevin Durant 10 poena.

Iako je poraz reprezentacije koju vodi Gregg Popovich svakako iznenađenje, upozorenje je stiglo na pripremnim utakmicama. SAD je prve dvije izgubio od Nigerije 90:87 te od Australije 91:83.

Ranije je u istoj grupi Češka pobijedila Iran 84:78. Na Igrama je 12 reprezentacija podijeljenih u tri grupe po četiri ekipe. Iz svake skupine dalje idu prve dvije momčadi, kao i dvije najbolje trećeplasirane.

Pročitajte više