Anderlecht je izgubio kad god je igrao u Hrvatskoj

U IŠČEKIVANJU susreta Dinama i Anderlechta u premijeri Europske lige na Maksimiru, statističari marljivo traže zanimljivosti vezane za taj hrvatsko-belgijski dvoboj. Stoga vam u najavi susreta donosimo devet kurioziteta koje je prikupila Uefa.

1) Dinamo i Anderlecht još se nisu susretali, no Dinamo jako dobro prolazi protiv belgijskih klubova. Prije pet godina Modri su razbili Beveren 6.1. S druge strane, Anderlecht je izgubio sve utakmice koje je igrao u Hrvatskoj od Hajduka i Osijeka. Od Hajduka je nastradao u skupini Lige prvaka. Bilo je to u sezoni 1994./95., a na Poljudu je završilo 2:1 za Bijele. Četiri godine kasnije od Osijeka su Kupu Uefa poraženi 3:1 u Gradskom vrtu.

2) Dinamo nikad nije prošao skupinu Kupa Uefa, dok je Anderlechtu to jedanput pošlo za rukom, u sezoni 2007/08. Nakon toga su prošli i Bordeaux da bi kasnije ispali od Bayerna.

3) Dinamo je u zadnjih deset europskih utakmica na Maksimiru dobio četiri, dvije su završile neriješeno, a četiri je izgubio. Anderlecht je pak u posljednje tri utakmice u Europi upisao tri poraza - od Sivasspora i dva puta od Lyona.

4) Anderlecht od jubilarnog petstotog gola u Uefinim natjecanjima dijeli još samo pet pogodaka.



5) Trener Dinama Krunoslav Jurčić je kao igrač igrao za Beveren u sezoni 1995/96. Također, svoju posljednju utakmicu za hrvatsku reprezentaciju odigrao je protiv Belgije 2000. godine.

7) Ivica Mornar i Luka Peruzović igrali su za Anderlecht, dok je Tomislav Ivić vodio klub od 1980. do 83. Kasnije sjeo je na klupu Dinama.

8) Pomoćnik trener Anderlechta, Besnik Hasi je bivši albanski reprezentativac koji je nastupao za Zagreb i Samobor prije nego što je 1995. otišao u Genk.

9) Robert Kovač igrao je protiv Anderlechta 2003 u skupini Lige prvaka. Stoper Dinama je tada branio boje Bayerna, a protiv Belgijanaca je igrao u Anderlechtu.

Pročitajte više