HRVATSKA REPREZENTACIJA

ANKETA Čeka se Dalićev popis za utakmice u rujnu. Koga bi trebao pozvati?

Foto: Luka Stanzl/Marko Prpic/PIXSELL

PRED hrvatskom nogometnom reprezentacijom su veliki izazovi. U prvom tjednu rujna odigrat će tri utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. 

Prvog rujna Hrvatska gostuje u Rusiji, tri dana kasnije ide u Slovačku, a mini ciklus završava sedmog rujna protiv Slovenije na domaćem terenu. Podsjetimo, Hrvatska nakon tri uvodna kola ima šest bodova. Izgubila je u Sloveniji, a još uvijek nije igrala protiv Rusije, koja bi joj na papiru trebala predstavljati najsnažnijeg suparnika, tako da nema velikog prostora za pogrešku.

Zlatko Dalić će uskoro objaviti popis igrača koje će koristiti za naredne tri utakmice, a postoji nekoliko dvojbi. Obrana i sredina terena uglavnom su već definirane te tu vjerojatno neće biti velikih iznenađenja. Vjerojatno svi igrači koji su te pozicije držali na Euru će i ovog puta dobiti poziv. Ipak, na golmanskoj poziciji i u napadu postoji više opcija među kojima hrvatski izbornik mora birati.

Hoće li Dalić i dalje zvati Kalinića? Jedan od najboljih vratara HNL-a čeka u redu

Dominik Livaković je neupitno prvo rješenje na vratarskoj poziciji. Ono što nije jasno je tko su drugi i treći golman reprezentacije. Dosad su te pozicije držali Simon Sluga i Lovre Kalinić. Međutim, vratar Hajduka je jako loše započeo ovu sezonu i po formi podsjeća na period u Aston Villi, koji mu je bio najslabiji u karijeri. Zbog manje ozljede nije branio u posljednjoj prvenstvenoj utakmici i dojam je da bi mogao izgubiti svoje mjesto u postavi.

S druge strane, Ivica Ivušić spremno čeka poziv. Vratar Osijeka je pet godina mlađi od Kalinića, a u prošloj i ovoj sezoni postao je jedan od najboljih golmana HNL-a i opravdano se nada šansi u reprezentaciji, makar u svojstvu rezerve. Tu je i Ivo Grbić, koji prošle sezone nije branio u Atletico Madridu, ali se u Lilleu nada većoj minutaži.

Koga bi Dalić trebao zvati od golmana osim Livakovića? Pritiskanjem strelica prema gore i dolje možete pomicati igrače po ljestvici. 

 

Napadači su nakon Eura bili pod najvećom paljbom. Kome će Dalić dati povjerenje?

Nakon ispadanja u osmini finala Europskog prvenstva protiv Španjolske hrvatski napadači su, uz Zlatka Dalića, bili proglašeni najvećim krivcima. Rebić je pružio jako malo na poziciji devetke, na koju ga je izbornik uporno gurao, Kramarić je uoči prvenstva lobirao da želi igrati drugu poziciju, a Petković je igrao malo i slabo. Posebno je problematičan bio slučaj Rebić jer se igrač Milana na Instagramu obračunavao s kritičarima i, što je bitnije, izbornikom te je upitno kakav je njihov odnos.

Ako odluči nekog iz dosadašnjeg prvog plana izostaviti s popisa, Dalić ima dobre rezervne opcije. Antonio Čolak je u fantastičnoj formi. Dvama golovima na Ibroxu donio je Malmou prolaz u četvrto pretkolo Lige prvaka.  No, to nije sve. Čolak je još ubojitiji u švedskom prvenstvu, u kojem je u 12 ovosezonskih utakmica zabio sedam golova uz jednu asistenciju. Osim njega, tu je i Marko Livaja, koji se nakon inozemne karijere vratio u Hajduk i postao je jedan od najboljih igrača HNL-a. Zabija, asistira i kreira i dojam je da mu je ovo jedan od posljednjih vlakova za ozbiljniji ulazak u reprezentaciju.

Kao i kod vratara, igrače možete pomicati strelicama. Prva dva vratara i prva četiri napadača od ponuđenih su ona koje bi čitatelji Indexa zvali na Dalićevom mjestu.

 

 

Pročitajte više