Anketa: Je li Dalić povukao dobar potez?

Foto: Pixsell / R. Anić

"NAJVEĆA životna pogreška! Obrisat će s tobom pod nakon prvog poraza...."

"Eto, sad ćemo biti Švicarska, zbog Dalića će svima biti bolje."

"Gotova je predizborna kampanja, Dalić ostaje. Želim mu svu sreću."

"Još čekamo odgovor na pitanje tko je htio smijeniti Dalića."

"Ostaje li i Davor Šuker?"

Reakcije navijača hrvatske reprezentacije na dogovor Zlatka Dalića i Davora Šukera o nastavku suradnje su podijeljene. U reprezentativnim komentarima na društvenim mrežama jasno je da su se navijači probudili iz euforije nakon srebra na SP-u u Rusiji. Dalić je preuzeo Hrvatsku dok je bila na dnu - bez igre, atmosfere i šansi za direktan plasman na SP -  pa istu odveo do finala SP-a. Postao je svjetska zvijezda koju su bogati nogometni savezi i klubovi zasuli ponudama, ali on se odlučio za ulogu nacionalnog heroja. "Ne mogu iznevjeriti ovaj narod", rekao je izbornik na dočeku u rodnom Varaždinu, odakle se zaputio na ljetnu turneju: Livno, Novalja, Koprivnica, Knin, Sinj... Bio je na proslavi Oluje i Sinjskoj alci, družio se s državnim vrhom, pjevao s Thompsonom i postao zaštitno lice Lino lade. Bio je i u Novom Vinodolskom, gdje se sastao s Davorom Šukerom kako bi potvrdio očito: da ostaje raditi u Hrvatskoj.

U uređenoj nogometnoj zemlji to ne bi bila prijelomna vijest, niti bi izbornika koji je s Hrvatskom osvojio svijet dočekali komentari da je svojim ostankom napravio životnu grešku. No Hrvatska, iako viceprvak svijeta, nije uređena nogometna zemlja, a HNS nije uređena organizacija.

Dalić je o tome progovorio nakon SP-a, ali još duguje odgovor na pitanje tko su ljudi "koji ne znaju šutnuti loptu, ali su ga htjeli smijeniti prije Rusije". 

Ipak, odlučio je ostati uz njih. Time ih dijelom i zaštititi. 

Vijest da bi Hrvatska konačno mogla odraditi jedan ciklus s istim izbornikom na klupi zvuči optimistično jer u protekla dva ciklusa HNS je bez ikakve strategije potrošio čak tri imena: Štimca, Kovača i Čačića. Čeka li i Dalića ista sudbina? 

Dalića je u Hrvatsku doveo Robert Markulin i nije pogriješio.

No je li Dalić pogriješio što ostaje? 

Pročitajte više