Argentina nakon ispadanja pod istragom FIFA-e, Pekerman podnio ostavku

ARGENTINSKA nogometna reprezentacija našla se pod udarom krovne nogometne udruge FIFA-e zbog scena nasilja koje su u četvrtfinalnom dvoboju protiv Njemačke prikazali nogometaši Argentine.

FIFA-ina disciplinska komisija objavila je da će provesti istragu oko nasilnih događaja koji su u petak nakon izvođenja jedanaesteraca obilježili poraz i ispadanje Argenitne iz nastavka Svjetskog prvenstva.

Najmanje jedan Njemački igrač je u završnici utakmice ostao ležati na travnjaku nakon što je udaren od strane argentinskog nogometaša. Osim toga, završnicu je obilježilo često naguravanje i udaranje među igračima protivničkih momčadi, navodi se u izvješćima stranih medija sa utakmice.

Osim što je ispadanje Argentine sa SP-a obilježilo nesportsko ponašanje igrača, reprezentaciju je potresla i vijest objavljena nakon poraza prema kojoj je argenitnski izbornik Jose Pekerman podnio ostavku.

"Zasigurno neću nastaviti voditi momčad." - rekao je ukratko 56-godišnji argentinski izbornik nedugo po završetku susreta ne obrazloživši dodatno svoju odluku.

Argentinsku momčad je preuzeo u rujnu 2004. od tadašnjeg izbornika Marcela Bielse.

Pekerman je u tri navrata sa mladom argentinskom momčadi osvojio svjetski naslov prvaka, 1995., 1997. i 2001. godine.

Njemački veznjak  Torsten Frings osudio je ponašanje Argentinaca tijekom završnice i pucanja jedanaesteraca.

"To je tipično argentinsko ponašanje. Loši su gubitnici i snimke to pokazuju. Potpuno su izgubili pamet... "- smatra Frings.

Pokušavali smo ih smiriti, ali stalno sam ih vidio na (njemačkom braniču) Mertesackeru. To samo pokazuje kako su loši sportaši i kako se bezobrazno ponašaju. Nadam se da će njihovi igrači biti suspendirani" - kazao je Frings.

Argentina je povela u 49. minuti golom Roberta Ayale iz prekida, a Miroslav Klose je deset minuta prije kraja regularnog vremena izjednačio i odveo Njemačku u produžetke, u kojima je Lens Lehmann postao heroj.

Nijemci su pogodili sva četiri jedanaesteraca. Sigurni su bili Oliver Neuville, Michael Ballack, Lukas Podloski, Tim Borowski, dok su kod Argentinaca precizni bili samo Julio Cruz i Maxi Rodriguez.

Tragičari susreta bili su strijelac jedinog gola za Argentinu Roberto Ayala i Esteban Cambiasso.

I.K.

Pročitajte više