Barcelona najvećeg talenta vezala najvišom otkupnom klauzulom u povijesti nogometa

Foto: Albert Gea/Reuters

BARCELONA i Pedri službeno su potpisali novi ugovor do ljeta 2026. godine, a u njega je ugrađena otkupna klauzula koja iznosi milijardu eura.

Taj 18-godišnji veznjak je u zadnjih nekoliko mjeseci postao jedan od glavnih igrača Barcelone i španjolski reprezentativac. Transfermarkt mu vrijednost procjenjuje na 80 milijuna eura, ali Barcelonu bez pregovora s klubom može napustiti samo ako netko ponudi milijardu.

Osim Pedrija, takvu klauzulu imaju još Federico Valverde i Karim Benzema iz Real Madrida.

Rekorder po broju utakmica

Fenomenalni veznjak je u velikom stilu odigrao prošlu sezonu za Barcu, a u istom stilu nastavio je na oba velika natjecanja ovog ljeta s reprezentacijom.

Prvo je pokupio pohvale za igre na EP-u, koji se igrao po cijeloj Europi, a zatim je bio jedan od najzaslužnijih što je olimpijska nogometna reprezentacija Španjolske osvojila srebro u Tokiju. 

Tako je od početka prošle sezone, 2020./21., pa do završetka Olimpijskih igara odigrao rekordne 73 utakmice. Iza njega su Bruno Fernandes (72), Mason Mount (69) i Antoine Griezmann sa 68 utakmica u navedenom razdoblju. Od 73 Pedrijeve utakmice 52 je odigrao za Barcelonu, u kojoj je pod Ronaldom Koemanom postao ključni igrač. 

Oduševio na Euru

Pedri je posebno fascinirao na Euru, i to u polufinalnom susretu protiv Italije, kada je Španjolska ispala nakon penala. Nogometni zaljubljenici ostali su fascinirani njegovom igrom. Njihovo oduševljenje dijelio je i španjolski izbornik Luis Enrique, koji je nakon utakmice izdvojio dva imena.

"Dani Olmo je odigrao nevjerojatno, ali jeste li vi primijetili kakvo je prvenstvo odigrao 18-godišnji mladić koji se zove Pedri? Tako ni Andres Iniesta nije igrao. Nisam vidio nikoga na europskom prvenstvu, svjetskom prvenstvu ili olimpijskim igrama da tako igra s 18 godina. To je nešto izvan svake logike", oduševljen je bio Enrique Pedrijem unatoč ispadanju.

Pedri je u regularnih 90 minuta polufinala Eura imao 100 posto točnih dodavanja, a u produžecima je izgubio dvije lopte, pa je susret završio sa 65 točnih dodavanja od 67 pokušaja. 

 

Pročitajte više