La Liga

BARCELONA - SOCIEDAD 2:1 Domaćin uspio iščupati pobjedu protiv drugog sastava lige

Foto: EPA

BARCELONA je u 19. kolu La Lige na Camp Nouu pobijedila Real Sociedad rezultatom 2:1. Strijelci za Barcelonu u preokretu su bili Jordi Alba i Frenkie de Jong, dok je za goste pogodio Willian Jose u 27. minuti kada je doveo goste u vodstvo.

Barcelona je puno bolje krenula u susret i u prvih 10 minuta stvorila niz prilika. Krenulo je već u trećoj minuti preko Lionela Messija koji je pucao s 11 metara, ali njegov udarac blokira obrana Sociedada.

Pedri je zamalo doveo Barcelonu u vodstvo u 10. minuti

Na isti način je završio ubačaj Braithwaitea s lijeve strane Barcelonina napada u sedmoj minuti, a prvu pravu priliku katalonski sastav je imao samo minutu kasnije. Alba je ubacio svijeću u kazneni prostor domaćih, a Antoine Griezmann okušao svoj udarac iz prve i nije bio daleko od pogotka. Njegov udarac odlazi zamalo pored suprotne vratnice.

U 10. minuti momčad Ronalda Koemana je imala još bolju priliku. Ovoga puta ubačaj je u sredinu stigao s desne strane, a uputio ga je Dest i pronašao glavu Pedrija. Ipak, udarac mladog napadača Barcelone odlazi zamalo pored desne vratnice.

Stišala su se uzbuđenja na Camp Nouu do 23. minute. Tada se Messi karakteristično namjestio na svoju lijevu nogu i pucao s 25 metara, ali njegov udarac odlazi malo iznad gola.

Dva pogotka u četiri minute do kraja su otvorila susret u prvom dijelu

I onda u 27. minuti Real Sociedad dolazi do vodstva iz svoje prve prave prilike. Lopta je nakon kornera došla do Portua koji prizemno ubacuje u sredinu gdje je na drugoj vratnici sam čekao Willian Jose i pogodio za vodstvo gostiju.

Njihovo vodstvo je ipak bilo kratkog vijeka jer je Alba pogodio za izjednačenje u 31. minuti. Messi je ubacio s lijeve strane na drugu vratnicu prema Griezmannu, Francuz vraća loptu u sredinu, a ona dolazi do Albe koji lijepo pogađa.

De Jong je doveo Barcelonu u zasluženo vodstvo

Nakon toga je u stanci između Barceloninih napada pokušao Januzaj s ruba kaznenog prostora, ali njegov udarac brani Ter Stegen. U 37. i 38. minuti nove dvije velike prilike za Barcelonu. Prvo je Griezmann prošao gostujućeg vrata i pucao u gredu iz dosta nezavidne pozicije s desne strane.

U sljedećoj minuti Pedri je nakon lijepe kombinacije s Messijem uposlio Braithwaitea koji u velikoj prilici sam pred golmanom puca iznad gola. Ono što je Barcelona propustila u spomenutim prilikama, iskoristila je u 43. minuti kada je Alba s lijeve strane prizemno ubacio za De Jonga, a Nizozemac sigurno pogodio iz velike blizine. Linijski sudac je prvo dosudio zaleđe, ali VAR je poništio njegovu odluku. S rezultatom 2:1 za Barcelonu se zasluženo otišlo na poluvrijeme.

Januzaj se ozlijedio početkom drugog dijela i izašao iz igre

Na startu drugog dijela ponovno je Messi prvi prijetio. U 48. minuti je solo prodorom prema lijevoj strani ušao u kazneni prostor i prizemno pucao, ali njegov udarac je preslab i golman gostiju lako brani. Pet minuta kasnije na drugoj strani je Januzaj pretrčao De Jonga i ubacio s lijeve strane, ali njegov ubačaj ne pronalazi nikoga od njegovih suigrača.

U toj situaciji se krilni napadač Sociedada ozlijedio te je u 56. minuti izašao iz igre. Umjesto njega je ušao Barrenetxea. Minutu prije te izmjene gosti su već mijenjali, Navarro je ušao umjesto Guevare.

Griezmann neobjašnjivo promašio dvije velike prilike pa izašao iz igre

Ipak, to im nije pomoglo jer je Barcelona u 55. i 56. minuti imala dvije nove velike prilike. Prvo je Alba lijepo ubacio prizemno s lijeve strane i sjajno pronašao Griezmanna koji je sam s dva metra uklizao i pogodio ravno u vratara Remira koji je stajao na svojoj bližoj vratnici i uopće nije mogao pokriti ostatak gola.

Minutu nakon Griezmann se našao u novoj prilici. Izbio je sam ispred gostujućeg golmana, ali se odlučio pucati u bliži kut, upravo tamo gdje se nalazio Remiro koji je lako obranio udarac i izbio loptu u korner. U 66. minuti Griezmann je zasluženo izašao iz igre. Umjesto njega je ušao Trincao, a umjesto Busquetsa Alena.

Najbolje prilike za goste u drugom dijelu je propustio Isak

Nakon što su oba trenera napravila nekoliko izmjena, ponovno se podigao ritam susreta, ali je Real Sociedad ovoga puta preuzeo inicijativu, a ne Barcelona. U 73. minuti je Alexander Isak (ušao devet minuta ranije) sam izbio pred Ter Stegena nakon što je pretrčao Minguezu, ali ispred njega se čudesno stvorio Pedri i izbio loptu. Nakon toga se Barcelonin nogometaš zabio u stativu te je morao izaći iz igre, a zamijenio ga je Pjanić.

Samo šest minuta kasnije prijetio je Nacho Monreal, ali njegov udarac iz blizine s lijeve strane odlazi pored gola. U 84. minuti je Real Sociedad imao najbolju priliku za izjednačenje. Prvo je s ruba kaznenog prostora pucao Willian Jose, ali njegov udarac brani Ter Stegen i odbija loptu na peterac. Na nju je natrčao Isak koji je mogao pitati Nijemca gdje će pucati, ali pucao je točno u njega i propustio veliku šansu.

Barcelona je 25. put zaredom kod kuće svladala Sociedad

Do kraja susreta nijedna momčad nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti te je Barcelona i 25. put zaredom na domaćem terenu pobijedila Real Sociedad. Katalonski sastav sada ima 20 bodova, šest manje uz dvije utakmice manje od Real Sociedada.

U sljedećem kolu Barcelona je domaćin Valenciji, a Real Sociedad ide u goste Levanteu.


BARCELONA - REAL SOCIEDAD 2:1


SASTAVI

BARCELONA (4-2-3-1): Ter Stegen - Dest, Araujo, Mingueza (Lenglet 80'), Alba - De Jong, Busquets (Alena 66') - Messi, Griezmann (Trincao 66'), Pedri (Pjanić 73') - Braithwaite.

REAL SOCIEDAD (4-3-3): Remiro - Gorosabel, Zubeldia, Le Normand (Sagnan 85'), Monreal - Guevara (Navarro 56'), Zubimendi, Merino - Januzaj (Barrenetxea 57'), Willian Jose, Portu (Isak 64').


 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

USUSRET UTAKMICI

BARCELONA u 19. kolu La Lige na Camp Nouu dočekuje prvenstvenog lidera Real Sociedad.

Iako je proteklog vikenda odigrano tekuće 13. kolo, Barcelona i Real Sociedad će unaprijed odigrati svoj susret 19. kola zbog obaveza u španjolskom superkupu koji je na rasporedu početkom siječnja.

Sociedad je upisao šest remija u nizu u svim natjecanjima

Barcelona u ovu utakmicu ulazi kao osmi sastav lige sa 17 bodova, devet manje od Sociedada. Ipak, Sociedad ima dvije utakmice više od Katalonaca.

Uz to, baskijska momčad u ovaj susret ne ulazi u baš dobroj formi. U posljednjih šest utakmica u prvenstvu i Europa ligi upisali su šest remija (uključujući domaći protiv Rijeke rezultatom 2:2). Zbog slabih rezultata u prvenstvu dostigao ih je Real Madrid koji ima isti broj bodova i utakmica, dok Atletico Madrid ima isti broj bodova, ali i dvije utakmice manje.

Gostima nedostaje kapetan Oyarzabal

Barceloni će u susretu protiv Sociedada nedostajati ozlijeđeni Gerard Pique, Ousmane Dembele, Sergi Roberto i Ansu Fati, dok je kod Sociedada najvažniji izostanak kapetana Mikela Oyarzabala koji je ozlijeđen. Uz njega, nema ni Asiera Illarramendija, Davida Silve, Guridija, Sangallija i Aritza.

Real Sociedad je na Camp Nou bio posljednji protivnik pred gledateljima 7. ožujka. Poražen je s minimalnih 1:0, a gol je iz kaznenog udarca postigao Lionel Messi. Bio je to 24. uzastopni poraz Baska kod Barcelone, 22 su upisali u ligi te dva u Kupu kralja.

Pročitajte više