KUP KRALJA

Baskijsko finale u Kupu kralja nakon 93 godine

Foto: Getty Images / Guliver Image

GLEDAT ćemo 18. travnja u Sevilli baskijski derbi u finalu Kupa kralja. Bit će to prvo baskijsko finale od 1927. godine, kada su igrali Real Union i Arenas (1:0). 

Nakon Real Sociedada, koji je prošao s dvije pobjede nad drugoligašem Mirandesom (2:1, 0:1), u finalu je i Athletic Bilbao unatoč porazu od Granade 2:1. Momčad Gaizke Garitana slavila je kod kuće 1:0 te na kraju prošla zbog gola u gostima. 

Domaći su poveli 2:0 golovima Carlosa Fernandeza, koji je glavom zabio u 48. nakon ubačaja s lijeve strane, i pogotkom Germana Sancheza u 76.  također glavom nakon kornera s lijeve strane. Granada je imala rezultat koji je vodi u tek drugo finale kupa u klupskoj povijesti.

Embed from Getty Images

Međutim, u 81. minuti ukazao se Yuri Berchiche, zabio s lijeve strane kaznenog prostora u suprotni kut i odveo Bilbao u finale. 

Athletic je do sada čak 23 puta osvajao kup, ali je do posljednjeg trofeja stigao još davne 1984. godine. Nakon toga su Baskijci još četiri puta igrali finale, posljednji put 2015. godine, ali su uvijek teren napuštali pognute glave.

Embed from Getty Images

Kao što smo i naveli na početku, suparnik Athletica u finalu bit će Sociedad, koji je u dosadašnjih sedam finala dva puta slavio (1909. i 1987), a posljednje finale je igrao 1988. godine

Dva najjača baskijska kluba do sada su se samo jednom susrela u finalu kupa, i to davne 1910. godine, kada je bio bolji Bilbao s 1:0. 

Pročitajte više