BAYERN - REAL 1:2 Joker donio preokret na utakmici s očajnim Lewom i nevidljivim Ronaldom

Foto: Getty Images/Guliver Image

REAL je ostvario veliku pobjedu u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka, 2:1 kod Bayerna. Uzvrat je 1. svibnja.

Bayern je poveo u 28. minuti. Akcija je počela sjajnim otvaranjem. Kimmich je uzeo loptu duboko na vlastitoj polovici na desnoj strani i pohitao naprijed. James je pričekao Kimmichovo utrčavanje i gurnuo mu loptu u prostor. Bayernov priučeni desni bočni (koji sjajno igra na toj poziciji) pokazuje da je jednako dobar i kao egzekutor. Gleda u sredinu, pogledom tražeći Lewandowskog, čime vara Navasa koji kreće s crte očekujući centaršut ili prizemno dodavanje pred gol. Kimmich umjesto toga puca u bliži kut i zabija "kroz uši" Realovog vratara.

Minutu prije kraja poluvremena Real je izjednačio iz ničega. Carvajal je ubacio s desne strane, Ronaldo loše pokušao pucati škaricama s ruba kaznenog prostora, nakon čega laganu loptu ne uspijevaju očistiti dva igrača Bayerna. Na nju nalijeće Marcelo i sa 17 metara s lijeve strane buši Ulreicha. Real zabija potpuno kontra tijeku igre, u jeku Bayernove dominacije.

U 57. minuti preokret i konačan rezultat donosi Marco Asensio, kojeg je Zidane uveo u igru na poluvremenu. Velika greška Rafinhe, njegovo pogrešno dodavanje u sredini, donosi loptu Asensiju. On je predaje Vazquezu i kreće u sprint prema golu. Dupli pas s Vazquezom dovodi ga samog pred Ulreicha, kojeg prebacuje s lijeve strane za veliki preokret Reala. 

Bayern će gorko žaliti, propustio je natrpati "nikad gori" Real i najgoreg Ronalda

Bayern će gorko žaliti jer je promašio desetak velikih prilika zbog čega je poražen od nimalo uvjerljivog Reala, šupljeg u obrani i s Cristianom Ronaldom u jednoj od najgorih utakmica otkako najbolji strijelac i igrač Reala nastupa u Ligi prvaka. Ronaldo prvi put od veljače prošle godine nije imao nijedan udarac na gol na meču LP-a. Uz to, u Munchenu nije zabio prvi put poslije godinu dana u natjecanju. To mu se dogodilo nakon što je postigao gol na svih 11 utakmica LP-a ove sezone.

Real je usprkos svemu navedenom šesti put zaredom pobijedio Bayern. I to u Munchenu, uporištu koje je neosvojivo svima osim prvaku Europe. Ako krajnje raskliman Real to uspije napraviti na mjestu gdje je Bayern u 20 utakmica od početka godina pomeo sve ostale suparnike i pri tome zabio 69 golova, onda je jasno da je Zidaneova momčad po tko zna koji put dokazala istinitost teze da velike momčad pobjeđuju i kad ne igraju dobro. 

Kako je uopće Real uspio pobijediti?

Real nije zaslužio ovu pobjedu. Do golova za nju došao je zahvaljujući Bayernu. Točnije, Martinezovoj promašenoj čistoj lopti nakon očajnog Ronaldovog pokušaja škarica (Marcelo je nakon toga zabio prvi gol) i još gorem kiksu Rafinhe, poslije kojeg će Asensio postići pobjednički zgoditak.
 
Ali, da je Bayern pokazao makar djelić Realove ubojitosti, odnosno da su Lewandowski, Ribery, Muller, Hummels zabili ono što nisu smjeli promašiti, domaćin ovog polufinala slavio bi rezultatom kao što je otprilike napravio domaćin večer ranije na Anfieldu.
 
Bayern je dominirao bez šest ozlijeđenih zvijezda i sedme koju je na terenu loše glumio nepoznat netko
 
Bayern je do dominacije (udarci na gol 17:7) nad Realom došao bez ključnih igrača Neuera, Alabe, Vidala i Comana. Popisu ozlijeđenih zvijezda prije kraja poluvremena ove utakmice pridružili su se do tada sjajni Robben i Boateng. Umjesto njih ušli su Thiago i Sule. Bayern je tako izgubio probojnost po jednom od dva krila, jer na boku ga je zamijenio Muller, koji nije taj tip igrača. Osim toga, Boatengovim izlaskom izgubio je čvrstinu i neprobojnost u obrani, jer odmah nakon njegove ozljede primio je oba gola.
 
Uz sve istaknute izostanke, Bayern je bio i bez Roberta Lewandowskog. Nitko nas ne može uvjeriti da je lik koji je sinoć na leđima imao Bayernovu devetku isti onaj igrač koji ima čast da je sa šest golova koje je zabio Realu golgeterski rekorder u utakmicama LP-a protiv najvećeg kluba.

 

BAYERN - REAL 1:2

Tijek utakmice:

90' Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade. 

89' Thiago Alcantara dobio je žuti karton jer je grubo zaustavio Kovačića u kontri.

87' Velika prilika za Bayern! Tolisso je dao loptu u for Lewandowskom, koji utrčava u kazneni prostor i puca. Navas ne uspijeva uloviti loptu, ali ona odlazi pokraj vrata. 

83' Zadnja zamjena kod Reala - Kovačić umjesto Casemira.

78' Prvi žuti karton za Real. Dobio ga je Casemiro nakon prekršaja nad Jamesom.

76' Velika prilika za Real! Benzema puca s pet metara od gola, ali Ulreich spašava Bayernov gol obranom nogom.

75' Zadnja zamjena kod Bayerna - Tolisso umjesto Martineza.

68' Velika prilika za Bayern! Kimmich je ubacio nakon kornera, lopta dolazi Mulleru u peterac, ali ne uspijeva zabiti. 

Ako Bayern ispadne, to će biti zbog previše promašenih prilika. 

67' Realova druga zamjena - Zidane iznenađuje uvođenjem napadača Benzeme, koji ulazi umjesto desnog bočnog Carvajala. 

63' Velika prilika za Bayern! Thiago puca, a lopta se od bloka odbija do Riberyja, čiji šut s desetak metara iskosa na lijevoj strani brani Navas.

59' Velika prilika za Bayern! Ribery je vještinom i čvrstinom nanizao par suparnika, izdržao njihove nalete i izborio poziciju za udarac s 15-ak metara. Ali, Navas mu odlično ulazi u šut i spašava Realovu mrežu.

57. minuta: GOOOL za REAL! 1:2, strijelac MARCO ASENSIO! Velika greška Rafinhe, njegovo pogrešno dodavanje u sredini donosi loptu Asensiju. On je predaje Vazquezu i kreće u sprint prema golu. Dupli pas s Vazquezom dovodi ga samog pred Ulreicha, kojeg prebacuje s lijeve strane za veliki preokret Reala. 

53' Ribery je prvi igrač sa žutim kartonom na utakmici. Dobio ga je zbog prekršaja nad Varaneom.

51' Ribery sjajnom varkom na lijevoj strani kaznenog prostora vrti Casemira i prizemno šalje pred gol za Mullera. Ali, on je okružen s čak tri igrača Reala, od kojih loptu izbija Varane. 

48' Ronaldo je za sada neprepoznatljivo loš. Dokazao je to i slanjem lopte u aut, iz pozicije odakle inače zabija gol.

46' Počinje drugi dio uz zamjenu kod Reala: Asensio umjesto Isca. 

Kraj poluvremena.

45+1' Velika prilika za Bayern! James je iz slobodnjaka nabacio za usamljenog Lewandowskog, koji ima sjajnu šansu za gol, ali glavom puca u Navasa.

44. minuta: GOOOL za REAL! 1:1, strijelac MARCELO! Real je izjednačio iz ničega! Carvajal je ubacio s desne strane, Ronaldo loše pokušao pucati škaricama s ruba kaznenog prostora, nakon čega laganu loptu ne uspijevaju očistiti dva igrača Bayerna. Na nju nalijeće Marcelo i sa 17 metara s lijeve strane buši Ulreicha. Real zabija potpuno kontra tijeku igre, u jeku Bayernove dominacije.

42' Muller puca iz voleja nakon ubačaja Rafinhe iz kuta, ali Ramos blokira i šalje loptu u korner. Bayern vlada terenom.

41' Velika prilika za Bayern! Lewa je nakon kornera odlično poslužio Hummelsa, koji ispred gola puca visoko iznad vrata.

37' Gol je dao snagu i ohrabrio Bayern. Domaćin je daleko bolji u zadnjih desetak minuta.

35' Velika prilika za Bayern! Trebalo je biti 2:0 jer Ribery je bio sam pred golom s lijeve strane, ali je reagirao nevjerojatno loše i dopustio Navasu da uzme loptu.

34' Već druga prisilna zamjena kod Bayerna! Boateng izlazi zbog ozljede zadnje lože. Stopera koji je sjajno odigrao u prvih pola sata mijenja Niklas Sule.

28. minuta: GOOOL za BAYERN! 1:0, strijelac JOSHUA KIMMICH! Sjajno otvaranje Bayerna nakon što je Kimmich uzeo loptu duboko na vlastitoj polovici na desnoj strani i pohitao naprijed. James je pričekao Kimmichovo utrčavanje i gurnuo mu loptu u prostor. Bayernov priučeni desni bočni (koji sjajno igra na toj poziciji) pokazuje da je jednako dobar i kao egzekutor. Gleda u sredinu, pogledom tražeći Lewandowskog, čime vara Navasa koji kreće s crte očekujući centaršut ili prizemno dodavanje pred gol. Kimmich umjesto toga puca u bliži kut i zabija "kroz uši" Realovog vratara.

20' Ronaldo sada pokušava s desne strane, ali njegov ubačaj za Modrića u korner izbija Boateng. Isti igrač glavom odnosi i Kroosov ubačaj iz kuta. 

19' Prvi šut na vrata na utakmici, ali nimalo impresivan. Rafinha puca s gotovo 35 metara, a Navas lako hvata loptu.

16' Prva akcija Cristiana Ronalda. Krenuo je s lijeve strane prema sredini, pokušao proći Boatenga i nije uspio.

15' Smirio se žestoki tempo s početka utakmice. Još čekamo prvi udarac na gol.

14' Ramos čisti Thaigov ubačaj iz slobodnjaka, prvi korner na utakmici.

10' Nema govora o "šahovskom nadmudrivanju" i "opreznom ispitivanju snaga" na početku utakmice. Igra se obostrano otvoreno i čvrsto.

10' Ramos je trebao dobiti žuti karton jer je umjesto lopte pokupio Lewandowskog. Ali, Kuijpers je poštedio kapetana Reala.

9' Ovo znači još jednu rošadu - Muller ide na Robbenovo mjesto na desnom krilu, a Alcantara zauzima poziciju u sredini.

8' Robben izlazi zbog ozljede, mijenja ga Thiago Alcantara.

3' Real uzvraća. Kroos probija lijevu stranu i kreće sam prema golu. Šalje loptu pred vrata ua Vazqueza, ali on nije dovoljno brz.

2' Bayern odmah prijeti. Lewandowski prolazi Carvajala na desnoj strani i ubacuje za Mullera pred golom. Ali, lopta je prejaka i visoka.

1' Sudac Kuijpers označio je početak susreta.

Superklasik europskog nogometa za finale Lige prvaka, momčadi igraju s ovim sastavima:
 
BAYERN
 
Ulreich; Kimmich, Hummels, Boateng, Rafinha - Javi Martinez - Robben, Muller, James, Ribbery - Lewandowski.
Jupp Heynckes protiv kluba s kojim je osvojio Ligu prvaka 1998. kreće napadački, s čak četiri ofenzivna igrača iza Lewandowskog, dok je Javi Martinez jedini osigurač napadačke petorke. Alaba nije u konkurenciji, a lijevi bočni je Rafinha. Alcantara je na klupi.
 
REAL
 
Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Casemiro, Modrić, Kroos, Vazquez, Cristiano Ronaldo, Isco.

Zidane u Munchen izvodi očekivanu momčad, u kojoj konačno nema neefikasnog Benzeme. Umjesto napadača koji je u 39 nastupa ove sezone postigao tek devet golova, od čega samo dva u LP-u (oba protiv APOEL-a), od početka igra Lucas Vazquez. Isco je i dalje u prednosti ispred Balea, kojem na klupi društvo pravi Asensio.

Pročitajte više