Bez kobasica i besplatnih dresova: Medveščak 13. najgledaniji klub Europe

MEĐUNARODNA federacija hokeja na ledu (IIHF) na službenim je stranicama objavila statistiku posjećenosti utakmica u europskim hokejskim ligama. Medveščak je trinaesti najgledaniji klub u Europi!

Švicarski SC Bern je desetu sezonu zaredom najgledaniji klub u Europi sa prosječno 15 856 gledatelja po utakmici, što je za 147 gledatelja više nego prošle godine. Švicarska liga ujedno je najgledanija liga u Europi, a s tog mjesta skinula je Šveđane.

Drugi najgledaniji klub su njemački Eisbaeren Berlin sa 13 946 gledatelja, a prvi puta nakon pet godina drugi su njemački klubovi poput Manheima i Koelner Haiea pali ispod 10 000. Iza "polarnih medvjeda" slijedi bjeloruski Dinamo Minsk koji je napravio veliki skok sa 61. mjesta, ponajviše zahvaljujući novoj Minsk Areni izgrađenoj za SP u hokeju 2014. godine. Prosječno ih prati 10 538 gledatelja.

Prvi pratitelj KAC tek na 69. mjestu ljestvice

"Medveščak je napravio velik skok. Hrvatski klub igra svoju drugu sezonu u Austrijskoj ligi te je tek od prošle godine ušao na IIHF-ovu listu na 35. mjesto. Ove je godine napredovao do 13. pozicije sa 7 837 gledatelja po utakmici", piše na stranicama organizacije. Medvjedima su u prilog išle i četiri utakmice u Areni Zagreb na kojima je bilo oko 16 000 gledatelja. Medveščak je uvjerljivo najgledanija momčad EBEL-a, a drugi je KAC Klagenfurt sa 4 296 gledatelja po utakmici. Austrijanci su Medvjede izbacili u ovogodišnjem četvrtfinalu doigravanja, a na listi najgledaniji europskih klubova zauzimaju 69. mjesto. Zagrebački klub time je i najzaslužniji za bolji rezultat gledanosti cijele Austrijske lige koja je na istom popisu sedma liga Europe.

Ukupna gledanost europskih liga malo se promijenila zahvaljujući novim dvoranama, a Dinamo Minsk gurnuo je ruski KHL na treće mjesto u Europi, ispred njemačkog prvenstva, sa prosječno 5 785 gledatelja po utakmici. Švicarska je sa 6306 na prvom mjestu zamijenila Švedsku i trenutno je druga liga svijeta iza sjevernoameričkog NHL-a koji je i dalje uvjerljivo vodeći sa 17 000 gledatelja po utakmici.    

Pročitajte više