Bild: Na Svjetskom prvenstvu je vidljiva samo poruka koja odgovara Kataru

Foto: Profimedia

NOVINAR Bilda Matthias Marburg napisao je tekst pod naslovom "Dozvoljena samo jedna politička poruka. FIFA je kukavica i s Katarom šuti o dvostrukim standardima". Njemački medij navodi kako su na Svjetskom prvenstvu u Kataru zabranjene dugine zastave, kapetanske trake s oznakom One Love i majice s natpisima koji traže prava za iranske žene. "Svemu tome nije mjesto na stadionima, što potiču FIFA i Katar jer je to politička poruka", dodaje Marburg.

"Očito se ovo odnosi samo na poruke koje nisu prihvatljive domaćinu. Oči se zatvaraju na politička pitanja koja odgovaraju Kataru", dodaje i ističe kako je "'Oslobodite Palestinu (Free Palestine)', slogan koji promiče neovisnu državu Palestinu (koja često pretpostavlja uništenje Izraela), jasna politička poruka".

No, piše Marburg, "ta je poruka vidljiva na navijačkim šalovima, volonterskim trakama pa čak i na zastavama na tribinama". "Posljedice? Nikakve. Katar radi što hoće", piše njemački novinar spominjući kako je palestinska zastava bila na terenu kada je Maroko nakon penala izbacio Španjolsku u osmini finala.

"Katar radi što hoće"

"To je također jasna politička poruka. Isto pitanje: Posljedice? Isti odgovor: Nikakve", dodaje Marburg. Navodi kako su navijači tijekom pobjede Nizozemske nad Katarom pjevali: "Oslobodit ćemo Palestinu vatrom i krvlju."

"Reakcija FIFA-e? Skriva se iza svog disciplinskog povjerenstva koje pokreće 'neovisne' istrage. To je već radila protiv raznih navijačkih skupina na ovom Svjetskom prvenstvu, prvenstveno zbog podrugljivih skandiranja suparnicima. Naravno da navijači domaćina nisu pod istragom. Mogu raditi što hoće", napisao je Marburg.

Na kraju navodi kako je Bild tražio izjavu od FIFA-inih predstavnika, ali je dobio "besmislene odgovore, ako smo ih uopće dobili". Tvrdi i kako su kontaktirali FIFA-in odjel za medije. "Jednostavno su ignorirali naš zahtjev. Katar radi što hoće", piše na kraju teksta.

Pročitajte više